Παιδί

Διαγωνισμός: Γίνε για λίγο ένας μικρός ερευνητής

 Μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου προσκαλούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό School Lab, μια καινοτομική διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών σχετικά με την επιστήμη. Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία ενός βίντεο, που θα ετοιμάσουν οι μαθητές για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα με πρωτότυπο τρόπο, σε συνεργασία με νέους επιστήμονες και τους καθηγητές τους.


Το πρόγραμμα και ο διαγωνισμός αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο προώθησης των επιστημών σε παιδιά 10-15 ετών, μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές και οι επιστήμονες, να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη, καθώς επίσης να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και τις αναγκαίες ικανότητες για να παρουσιάσουν το έργο τους. Επιπλέον, θα μπορέσουν να γνωρίσουν επιστήμονες και ερευνητές από κοντά.


Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες των δύο έως τριών ατόμων, θα διαλέξουν ένα επιστημονικό θέμα από οποιονδήποτε τομέα θέλουν (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική, Γεωλογία, Οικολογία, Ιατρικές Επιστήμες κ.α.) και θα το ερευνήσουν σε βάθος με τη βοήθεια νέων επιστημόνων, ενώ, στη συνέχεια, θα το παρουσιάσουν μέσα από ένα δικό τους μικρό βίντεο, διάρκειας τριών έως πέντε λεπτών, με τρόπο σαφή, αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπο και διασκεδαστικό.


Οι μαθητές θα υποστηριχθούν από νέους επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι έχουν διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης μέσα από τον διαγωνισμό Famelab του Βρετανικού Συμβουλίου. Οι νέοι επιστήμονες θα αναλάβουν καθήκοντα καθοδηγητών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς, επίσης, με επισκέψεις σε σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του School Lab, ο ρόλος του καθηγητή θα είναι υποστηρικτικός, στο βαθμό που αυτός επιθυμεί.


Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας school-lab.org, η οποία υποστηρίζεται από την i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, ένα εναλλακτικό διαδικτυακό χώρο συνάντησης μαθητών, εκπαιδευτικών κι επιστημόνων.


Οι μαθητές θα πρέπει να αναρτήσουν το βίντεο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2011. Στην συνέχεια, αυτά θα κριθούν από μια επιτροπή ειδικών, ενώ θα μπορούν να ψηφίζονται και από τους ίδιους τους μαθητές, από 1 έως 10 Δεκεμβρίου.


Οι καλύτερες ομάδες και οι καθηγητές τους θα πάρουν μέρος σε ένα επιστημονικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 15 ως 18 Δεκεμβρίου 2011, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Η καλύτερη ομάδα θα ταξιδέψει τον Ιούνιο του 2012 στο Τσέλτεναμ της Βρετανίας, για να παρακολουθήσει το επιστημονικό φεστιβάλ της πόλης.


Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Ινστιτούτο Νεολαίας, μέσω του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


 

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)