Παιδί

Το παιδί μου δεν τρώει γαλακτοκομικά: Πώς θα πάρει το απαραίτητο ασβέστιο για την ανάπτυξή του;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παιδική ηλικία.

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά Πρωτεΐνες-Λίπη-Υδατάνθρακες περιέχουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου το οποίο απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό.

Όπως είναι γνωστό το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών.

Το σώμα μας όμως δεν μπορεί να παράξει ασβέστιο από μόνο του, οπότε για να σχηματιστεί ο σκελετός πρέπει να το πάρει μέσω της τροφής.

Ο οργανισμός αποθηκεύει ασβέστιο στα οστά μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών, στη συνέχεια τα οστά αποδομούνται με την πάροδο των χρόνων.

Οπότε δικαιολογημένα αμέτρητοι γονείς κυνηγάνε καθημερινά τα παιδιά τους για να πιούν το γάλα τους.

Eάν το παιδί κάποιες φορές δυσανασχετεί να πιει το γάλα του .υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν ασβέστιο και μπορούν ως ένα βαθμό να αντικαταστήσουν το γάλα”, αναφέρει  η Βαλεντίνα Δερμιτζάκη- Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί ημερησίως:

1-3 ετών : 500mg
4-8 ετών: 800mg
9-18 ετών: 1300mg

Πηγή: Food and Nutrition Board, National Academy of Sciences, Institute of Medicine: Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride, Washington , DC, 1997, National Academy Press.

1 φλυτζάνι γάλα (240ml) περιέχει περίπου 250-300mg ασβέστιο, οπότε οι συνιστώμενες ποσότητες στις προαναφερόμενες 3 ηλικιακές ομάδες είναι αντίστοιχα:

2 φλυτζάνια, 3 φλυτζάνια και 4 φλυτζάνια  γάλα.

Όπως προαναφέρθηκε,  τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν όμως την μοναδική πηγή ασβεστίου.

Τα παιδιά επιλέγουν την τροφή με όλες τις αισθήσεις.

“Ακόμα κι αν κάποια στιγμή το παιδί «βαρεθεί» το γάλα, ή δείξει ότι δε του αρέσει πια με μια διαφορετική συσκευασία γάλατος, μία διαφορετική μυρωδιά, ακόμα και η αίσθηση του καινούργιου, μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση αυτού του νέου προϊόντος που εξακολουθεί να είναι γάλα”, λέει η κ. Δερμιτζάκη, προσθέτοντας:

Η ηλικιακή ομάδα παιδιών 1-3 ετών

“Ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα παιδιών απο 1-3 ετών οι απαιτήσεις σε ασβέστιο δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από άλλες τροφές γιατί δεν μπορούν ακόμα να καταναλώσουν ψάρια με το κόκκαλο τους, ξηρούς καρπούς και ταχίνι λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμονής.

Ουσιαστικά οι τροφές που θα καλύψουν τις ανάγκες τους είναι περιορισμένες (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια).

Το παστέλι πολλές φορές περιέχει ζάχαρη και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διαβάζετε τα συστατικά του στην πίσω πλευρά της συσκευασίας και να μην το δίνετε στο παιδί σε περίπτωση που περιέχει ζάχαρη ή υποκατάστατα αυτής: ( Ασπαρτάμη, Ακεσουλφάμη Κ, Σορβιτόλη, Μαλτοδεξτρίνη, Σιρόπι, ή νέκταρ Αγαύης, Σιρόπι βύνης, Φρουκτόζη)”.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Με την βοήθεια του πίνακα μπορείτε να επιλέξετε τα τρόφιμα που μπορούν να συμπληρώσουν το ασβέστιο που πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί σας καθημερινά, για την υγιή ανάπτυξή του.

Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αναφέρεται σε 100 γρ. ή 100 ml τροφίμου

Τρόφιμα (ανα 100γρ. ή 100ml) Ασβέστιο (mg)
Γαλακτοκομικά
Γάλα πλήρες, ημίπαχο, άπαχο
115-125
Γάλα σόγιας
5
Γιαούρτι πλήρες, άπαχο
200
Τυρί, φέτα
384
Τυρί, παρμεζάνα
1220
Τυρί, ένταμ
740
Δημητριακά
Κορν φλέικς τύπου All bran
74
Ψωμί, λευκό-μαύρο
100
Ψάρια
Σαρδέλα (με κόκκαλα)
620
Μύδια, βρασμένα
200
Γαρίδες, βρασμένες
320
Λαχανικά
Σπανάκι, ωμό
93
Μπρόκολα, βρασμένα
76
Πράσα, βρασμένα
61
Όσπρια
Φακές 60
Φρούτα
Σύκα, αποξηραμένα
200
Χουρμάδες, αποξηραμένοι
68
Βερίκοκα αποξηραμένα
92
Ξηροί καρποί
Σουσάμι
750
Φυστίκια Αιγίνης
140
Αμύγδαλα
250
Διάφορα
Σουσάμι
750
Ταχίνι
420

Πηγή: EuroFIR (European Food Information Resource)

Από τον πίνακα βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου.

Ενδεικτικά ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών θα μπορούσε με 1 φέτα ψωμί με κασέρι ένταμ για δεκατιανό, ή λίγα αποξηραμένα βερίκοκα, μια μικρομερίδα φακές,1 φέτα ψωμί και λίγο μπρόκολο για μεσημεριανό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο.

Το μυστικό, όταν το παιδί δεν αγαπά το γάλα βρίσκεται στις εναλλακτικές τροφές που θα αντικαταστήσουν το ασβέστιο που δεν θα προσλάβει από τα γαλακτοκομικά.

Έτσι, δεν χρειάζεται να κυνηγάτε το παιδί σας με ένα ποτήρι γάλα στο χέρι!

Δώστε του τη δυνατότητα της επιλογής. Τα παιδιά θέλουν ποικιλία!

Αφήστε τα να νιώσουν ότι έχουν το έλεγχο του τί τρώνε και …ίσως κάποτε επανέλθουν και στο γάλα!“, καταλήγει η κ. Δερμιτζάκη.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού