Διατροφή

Παιδικές τροφές: Μήπως είναι ανθυγιεινές; Ποιά είναι τα «ύπουλα» συστατικά

Η διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητο να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν ομαλή σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.

Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν τροφές με συστατικά που βλάπτουν την υγεία και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Ακόμη και τροφές που θεωρούνται υγιεινές, συχνά περιέχουν συστατικά που τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν.

Μόλυβδος: Φρουτοχυμοί, μήλα, αχλάδια, λαχανικά, ιδίως καρότα και γλυκοπατάτες, περιέχουν συχνά ίχνη μολύβδου, ο οποίος συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, έλλειψη προσοχής και χαμηλότερο Δείκτη Νοημοσύνης στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση μολύβδου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, ο σολομός και γενικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Ζάχαρη: Εκτός από τα γλυκά, ζάχαρη περιέχουν πλέον οι περισσότερες τροφές, από τα αλλαντικά και τα δημητριακά μέχρι τα γιαούρτια και τις σάλτσες. Δίνετε στα παιδιά όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, τις οποίες μπορείτε να γλυκαίνετε με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μελιού.

Κορεσμένα λιπαρά: Βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα παράγωγά του, στα τηγανητά, στα γαλακτοκομικά, στα βούτυρα, στα γλυκά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης: Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη και επειδή είναι φθηνότερο χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ειδικά στα αναψυκτικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας και συστήνουν στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά από την κατανάλωση αναψυκτικών.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες: Παρασκευάζονται από πετρέλαιο και περιέχονται σε τροφές που ούτε καν φαντάζεστε. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με δυσκολίες προσαρμογής, αλλεργίες, ευαισθησία στα τρόφιμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ημικρανίες και καρκίνους του θυρεοειδούς, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Γλυκαντικά: Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων με λιγότερες θερμίδες, είναι όμως επιβλαβή για την υγεία, καθώς προκαλούν προβλήματα του πεπτικού, όπως φούσκωμα και διάρροια, ενώ καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό.
Αλάτι: Όπως και η ζάχαρη, το αλάτι υπάρχει παντού, ακόμη και σε τροφές που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Τροφές που ξετρελαίνουν τα παιδιά, όπως η πίτσα, το ψωμί, τα αλλαντικά και τα αλμυρά σνακ, περιέχουν πολύ αλάτι και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους τους, γι΄ αυτό πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με πιο υγιεινές επιλογές, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
Νιτρικά και νιτρώδη: Χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων σαν συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα και τα hot dogs. Τα νιτρώδη τα οποία δημιουργούνται από τα νιτρικά, αντιδρούν με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στα κρέατα και ονομάζονται αμίνες, σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, που είναι γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους. Μελέτες έχουν συνδέσει τα νιτρώδη με τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, αλλά και εγκεφάλου και του θυρεοειδούς.
Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG): Είναι δημοφιλές ενισχυτικό γεύσης, η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με προβλήματα του πεπτικού, πονοκεφάλους και κόπωση.
Τρανς λιπαρά: Είναι επικίνδυνα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Διαβάζετε τις ετικέτες και αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει trans λιπαρά, μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και πλήρως υδρογονωμένα λιπαρά.
Πηγή: Reader’s digest

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού