Παιδί

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 στην παιδική ηλικία και διατροφή

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι μία αυτοάνοση κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία.

Η ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος δεν φαίνεται να συσχετίζονται με την εμφάνιση του ΣΔτ1, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν χειρισμοί στη διατροφή ή την άσκηση που να οδηγούν σε πρόληψή του. 

“Αυτό σημαίνει, ότι οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες των παιδιών, όπως μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών και αναψυκτικών, κ. α, δεν αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης του ΣΔτ1.

Είναι απλώς επιλογές που πρέπει ούτως ή άλλως να προσέχουν τα παιδιά στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής”, είναι η επισήμανση της κ. Μελίνας Σ. Καριπίδου, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, τονίζοντας:

“Κατ’ αντιστοιχία, και η ίδια η διαχείριση του ΣΔτ1, εφόσον δηλαδή ένα παιδί διαγνωσθεί, δεν στηρίζεται σε καμία εξειδικευμένη διατροφική οδηγία. 

Δεν υπάρχουν, δηλαδή, ειδικές συστάσεις ούτε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο που πρέπει να δοθούν στα παιδιά με ΣΔτ1 και να ακολουθούνται αυστηρά”.

Οι διατροφικές συστάσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες με ΣΔτ1, είναι ίδιες με εκείνες που απευθύνονται στα άτομα χωρίς διαβήτη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, τα άτομα με ΣΔτ1 συστήνεται να ακολουθούν το πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας:

Kαθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιόλαδου –τόσο στη μαγειρική όσο και τις σαλάτες- και σε εβδομαδιαία βάση, όσπριων και ψαριών, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος.

Η κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών πρέπει να είναι περιορισμένη, όπως άλλωστε σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του ΣΔτ1.

Το μαγειρεμένο φαγητό και η κατανάλωσή του στο πλαίσιο οικογενειακών γευμάτων, καθώς και η προτίμηση τοπικών προϊόντων, όλα αυτά εις βάρος των έτοιμων γευμάτων, αποτελούν επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσογειακού τρόπου διατροφής.

“Η μόνη διατροφική ιδιαιτερότητα για τα άτομα με ΣΔτ1 αφορά στην εκπαίδευσή τους στο να υπολογίζουν την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχουν τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσουν, ώστε να κάνουν την αντίστοιχη προγευματική δόση της ινσουλίνης”, ανέφερε η η κ. Μελίνα Καριπίδου, εξηγώντας:

Ο υπολογισμός των υδατανθράκων μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μεθόδους, όπως με βάση τα γραμμάρια ή τα ισοδύναμα των υδατανθράκων, τις ετικέτες τροφίμων, τη χρήση εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, και βεβαίως την εμπειρία του ίδιου του ατόμου.

Καμία από αυτές δε θεωρείται ιδανική.

Και πάλι, λοιπόν, το άτομο με ΣΔτ1 μπορεί να επιλέξει την πιο βολική για αυτό μέθοδο, σε συνεργασία με τον/την διαιτολόγο του”.

Συνολικά, η διατροφική διαχείριση του ΣΔτ1 είναι σε συμφωνία με τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό, ενώ η λέξη εξατομίκευση αναφέρεται από όλους τους επίσημους σχετικούς οργανισμούς υγείας, τονίζοντας έτσι ότι η καλή ρύθμιση του ΣΔτ1 σημαίνει ουσιαστικά την υποστήριξη του ατόμου να προσαρμόσει στη ζωή του τις διατροφικές οδηγίες.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού