Παιδί

Ο απαραίτητος έλεγχος για τα παιδιά που αθλούνται

Οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καραντίνας στην πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών μπορούν και πρέπει να προληφθούν μέσω της φυσικής δραστηριότητας.

H σωματική άσκηση και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, συμβάλλουν στην κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση παιδιών και εφήβων, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Τα αθλήματα έχουν προδιαγραφές, απαιτήσεις και κανονισμούς, γι’ αυτό και συστήνεται ευρύς έλεγχος δεικτών υγείας προκειμένου οι γονείς να διασφαλίσουν την καλή υγεία, την σωστή ανάπτυξη και τη βέλτιστη αθλητική απόδοση των παιδιών τους.

-Ο έλεγχος ξεκινά από την βασική παιδιατρική εξέταση, η οποία γίνεται με στόχο την εκτίμηση του σταδίου ανάπτυξης του παιδικού οργανισμού.

Καρδιολογικός έλεγχος:

Για κάθε παιδί που ασχολείται ή σκοπεύει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, πολύ περισσότερο εάν προπονείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται ένας ετήσιος εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει triplex, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ειδική καρδιολογική εξέταση.

-Μία γενική εξέταση αίματος και ένας πλήρης βιοχημικός έλεγχος επίσης προσφέρουν επιπρόσθετες σημαντικές πληροφορίες.

ια τα παιδιά δε, που ασχολούνται με αθλήματα του υγρού στίβου, η εξέταση από δερματολόγο είναι υποχρεωτική.

Ο ρόλος του διατροφολόγου

“Πέραν του ολοκληρωμένου ιατρικού check-up, αξίζει να υπογραμμισθεί και ο καίριος ρόλος του διατροφολόγου στην εξέλιξη ενός παιδιού-αθλητή”, τονίζει ο κ. Γιάννης Αρναούτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργομετρικού Διατροφολογικού Kέντρου
Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, προσθέτοντας:

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος σε καμία άλλη φάση της ζωής του δεν αλλάζει με τόσο ταχείς ρυθμούς όπως συμβαίνει στην παιδική και εφηβική ηλικία όπου υπάρχει έκρηξη ανάπτυξης.

Κατ’ επέκταση, οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών που εκ των πραγμάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, γίνονται ακόμη πιο απαιτητικές με τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ο διατροφολόγος, καλείται να προσδιορίσει τις εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες βάσει ηλικίας, ρυθμού ανάπτυξης και αθλήματος, και εν συνεχεία να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πλάνο το οποίο να καλύπτει τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις ενισχυμένες ενεργειακές απαιτήσεις ενός ασκούμενου παιδιού”, καταλήγει ο κ. Αρναούτης.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού