Παιδί

Πώς να προστατεύσετε τα αφτιά του παιδιού σας από απώλεια ακοής που προκαλείται από ήχο

Λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού στο σπίτι, τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τις ηλεκτρονικές  συσκευές (κινητά, τάμπλετ) και άλλες συσκευές που παράγουν ήχο.

Η ένταση του ήχου, θα πρέπει να προσεχθεί από τους γονείς, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος για την ακοή των παιδιών και μάλιστα, αρκούν μόλις 5 λεπτά!

Παν μέτρον άριστον. Το πολύ, βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Συγκεκριμένα, η  βαρηκοΐα από θόρυβο αποτελεί την συχνότερη αιτία επίκτητης βαρηκοΐας αλλά και τη μοναδική η οποία μπορεί να προβλεφθεί .

Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπισθεί όρια ασφαλούς έκθεσης τα οποία αναφέρουν την ένταση  και την διάρκεια παραμονής ενός ατόμου στο θορυβώδες περιβάλλον ώστε να είναι ασφαλές.

Για παράδειγμα,  85 dB (περίπου η ένταση ενός δρόμου πόλης με κυκλοφορία οχημάτων ) για 8 ώρες.

Τα παιδιά ιδιαίτερα με την τωρινή συγκυρία, όπου  αναγκάζονται να μένουν μέσα  στο σπίτι και να εξαρτάται και  η εκπαίδευση τους αλλά και ο ελεύθερος  χρόνος τους από ηλεκτρονικές συσκευές,  εκτίθενται συχνά  σε υψηλές εντάσεις ήχου.

Σε μέγιστη ένταση τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet φτάνουν  έως και  τα 105 dB.

Η ένταση αυτή όμως μπορεί να βλάψει την ακοή σε μόλις 5 λεπτά.

Αλλά και  ο θόρυβος σε γυμναστήρια, σε στάδια,  σε κέντρα νυκτερινής διασκέδασης, σε συναυλίες ή ακόμη και η χρήση των ακουστικών σε υψηλές εντάσεις όταν αθλούνται ή μετακινούνται μπορούν επίσης να βλάψουν την ακοή των παιδιών με συνέπειες οι οποίες όταν γίνουν φανερές ήδη η βλάβη είναι σε μεγάλο βαθμό.

Τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν για την αξία της ακοής στην ζωή τους, τον τρόπο λειτουργίας της ακοής και πως η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να βλάψει την ακοή τους αμετάκλητα καθώς οι ευαίσθητες δομές του εσωτερικού μας αυτιού δεν αναγεννιόνται.

  Επίσης να ενημερωθούν με παραδείγματα για τον χρόνο της ασφαλούς έκθεσης ,καθώς όχι μόνο η ένταση αλλά και ο χρόνος έκθεσης είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βλάβη του οργάνου της ακοής.

Στόχος είναι να αποκτήσουν υγιείς  συνήθειες  ακρόασης ώστε να  προστατεύουν την ακοή τους.  

 Πως μπορούμε πρακτικά όμως να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Μία ένδειξη ότι η ένταση των ακουστικών που χρησιμοποιεί το παιδί σας είναι πολύ υψηλή είναι όταν κάποιος που βρίσκεται δίπλα του ακούει τον ήχο από τα ακουστικά .

Είναι σύνηθες η τάση αύξησης της έντασης στα προσωπικά συστήματα ώστε να υπερκερασθεί ο περιβάλλον εξωτερικός θόρυβος .

Μια καλή πρακτική είναι η ρύθμιση της έντασης σε ένα ήσυχο χώρο και η προσπάθεια να μην αυξηθεί η ένταση ακόμη και σε θορυβώδες περιβάλλον.

 Οι κατασκευαστές των συσκευών προτείνουν να μην αυξάνεται η ένταση πάνω από τα 85 dB.

Επίσης  σε κάποια συστήματα υπάρχει η δυνατότητα γονικού ελέγχου, παρέμβασης δηλαδή και αποκοπής της μέγιστης εξόδου ώστε να μην είναι δυνατή η αύξηση της έντασης πέρα από ένα όριο

Ένα άλλο θέμα αποτελεί η επιλογή του ακουστικού.

Τα ενδοωτιαία ακουστικά τα οποία δεν προκαλούν απόφραξη αποδίδουν μικρότερη ακουστική ενέργεια αλλά δεν απομονώνουν τους ήχους του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να αυξάνουν την ένταση.

Αντίθετα τα ακουστικά που αποφράσσουν τον ακουστικό πόρο ή τα εξωτερικά ακουστικά παρέχουν καλύτερη ποιότητα ήχου αλλά έχουν μεγαλύτερες εντάσεις και απομονώνουν το άτομο από το περιβάλλον του, γεγονός το οποίο ίσως είναι επικίνδυνο σε εξωτερικό χώρο, στο πέρασμα ενός δρόμου για παράδειγμα.

Μερικά παιδιά έχουν την συνήθεια να εφαρμόζουν μόνο το ένα ακουστικό στο αυτί τους ώστε να παρακολουθούν και τι γίνεται στο περιβάλλον. 

Αυτό όμως τα οδηγεί να αυξάνουν υπερβολικά την ένταση .

Η χρήση ωτοασπίδων σε θορυβώδες περιβάλλον, συναυλίες, στάδια αποτελεί επίσης μία επιλογή για την προστασία της ακοής.

Μία ωτοασπίδα όμως παρέχει μία προστασία της τάξης των 27-30 dB η οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή.

Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα της έκθεσης των παιδιών σε υψηλά επίπεδα θορύβου, υπάρχουν κάποιες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους έκθεσης σε θόρυβο.

Σε πολλές χώρες εφαρμόζονται σχολικά προγράμματα με ανάλογο με την ηλικία υλικό τα οποία παρέχουν στα παιδιά γνώσεις σχετικά με την ακοή και την θορυβογενή βαρηκοΐα και ενθαρρύνουν την πρόληψη, όπως το Sound Sense με την προτροπή :

«Σώστε τα αυτιά σας για την μουσική» ή το noisy planet.

Υπάρχουν εφαρμογές επίσης οι οποίες δίνουν την δυνατότητα μιας κατά προσέγγισης μέτρησης του θορύβου στο περιβάλλον και οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ώστε να καταλάβουν τα παιδιά  ποια επίπεδα έντασης είναι ασφαλή.

Δήμητρα Ντινοπούλου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος- ΩΡΛ Παίδων, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Β’ ΩΡΛ Κλινικής στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Παιδί

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε