Παιδί

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη ευρείας κλίμακας για την παγκόσμια βρεφική θνησιμότητα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους.

Η συχνότερη αιτία για το τραγικό αυτό αποτέλεσμα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές η μητέρα τους έχει αφεθεί να γεννήσει μόνη της και αβοήθητη σε κάποια από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο “θλιβερός και απαράδεκτος” αυτός απολογισμός μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισι μέσω της δωρεάν παροχής στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης και μαιευτικής.

Τα περισσότερα βρέφη πεθαίνουν μέσα στο πρώτο 24ωρο ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τον τοκετό περιλαμβανομένων των παρατεταμένων τοκετών και των μολύνσεων, που θεραπεύονται με την προϋπόθεση ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμη η βοήθεια.

Ωστόσο, η φιλανθρωπική ΜΚΟ οργάνωση Save the Children εκτιμά στην μελέτη της ότι 40 εκατομμύρια γυναίκες δεν λαμβάνουν βοήθεια από εκπαιδευμένο προσωπικό στη διάρκεια του τοκετού. Δύο εκατομμύρια γυναίκες απάντησαν ότι την τελευταία φορά που γέννησαν ήταν εντελώς μόνες.

Ο Τζάστιν Φόρσαϊθ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, χαρακτήρισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, “εγκληματικά” τα στατιστικά αυτά στοιχεία και είπε ότι οι λύσεις είναι γνωστές.

“Η πρώτη ημέρα της ζωής ενός παιδιού είναι η πιο επικίνδυνη και πάρα πολλές γυναίκες γεννούν μόνες τους στο πάτωμα του σπιτιού τους ή στους θάμνους χωρίς κάποια σωτήρια για τη ζωή τους βοήθεια”.

“Μαθαίνουμε για ιστορίες φρίκης από μητέρες που περπατούν επί ώρες έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία του τοκετού προκειμένου να βρουν βοήθεια από κάποιον εκπαιδευμένο, πολύ συχνά με τραγική κατάληξη“, λέει ο ίδιος.

Επιπλέον του ενός εκατομμυρίου θανάτων το πρώτο 24ωρο της ζωής τους, 1,2 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού, διαπιστώνει η έκθεση.

Το 2012, 2,9 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του βρέφους, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο στους πέντε βρεφικούς θανάτους.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα η παιδική θνησιμότητα να έχει μειωθεί κατά το ήμισι την τελευταία δεκαετία, 18.000 νήπια κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο κυρίως από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Η μείωση των πρόωρων θανάτων βρεφών και των εμβρυικών θανάτων κατά τον τοκετό θεωρείται σημαντική για την ικανοποίηση των Στόχων Ανάπτυξης για την Χιλιετία του ΟΗΕ ως το 2015.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται κι εκφράζονται φόβοι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των στόχων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση καλεί τους πολιτικούς, τα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων και εκείνους που εργάζονται στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών βιομηχανιών να συμφωνήσουν σε μία “δέσμευση για τα νεογέννητα” από πέντε σημεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βρεφικής θνησιμότητας και να διασφαλίσουν ότι σε κάθε τοκετό θα συμμετέχει κι ένας εκπαιδευμένος νοσηλευτής μέχρι το 2025.

Η Save the Children επιθυμεί οι αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες για την υγεία στο επίπεδο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) των 48,5 ευρώ ανά άτομο και να αφαιρέσουν τα νοσήλια για τον τοκετό και την φροντίδα των νεογέννητων.

Επίσης καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν νέα προϊόντα και να τα διαθέσουν στις φτωχότερες οικογένειες του κόσμου.

Παιδί

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε