Εγκυμοσύνη

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης.

Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές μέλλουσες μαμάδες πάσχουν από αυτήν χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Τι είναι «φυσιολογικό;»

Ο καθηγητής και ψυχίατρος Louise Howard αναφέρει: «Υπάρχει μία προσδοκία ότι η περίοδος εγκυμοσύνης για μία γυναίκα πρέπει να είναι πάντα ευχάριστη, όμως η αλήθεια είναι ότι πολλές έγκυες καταπιέζονται για να νιώθουν χαρούμενες όλη την ώρα. Είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να μην νιώθουν ντροπή ή ενοχές εάν βιώνουν συναισθήματα που δεν περίμεναν στην εγκυμοσύνη. Αξίζουν συμπαράσταση, στήριξη και καλό είναι να μιλήσουν στον γυναικολόγος τους ή σε κάποιον ειδικό για να λάβουν επιστημονική βοήθεια».

Συμπτώματα κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη

Πολλές έκγυες γυναίκες με κατάθλιψη θεωρούν ότι αυτά που νιώθουν είναι φυσιολογικά και αναμενόμενο λόγω των ορμονικών αλλαγών ή του άγχους που μπορεί να νιώθουν λόγω του επικείμενου ερχομού του μωρού. Δεν ισχύει όμως αυτό σε κάθε περίπτωση. Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη έχει συγκεκριμένα συμπτώματα και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τα διαχωρίζετε:

Έντονο άγχος. Είναι λογικό να νιώθετε αγωνία και άγχος για το εάν θα πάνε όλα καλά στον τοκετό και για το πώς θα είναι η ζωή σας μετά τη γέννηση του μωρού. Εάν όμως το άγχος που βιώνετε είναι τόσο έντονο σε σημείο που σας καταβάλει και δεν σας αφήνει να λειτουργήσετε μέσα στη μέρα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Οξυθυμία και κακή διάθεση. Ναι οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη θα σας κάνουν πιο ευσυγκίνητες, πιο οξύθυμες. Εάν ωστόσο, έχετε φτάσει σε σημείο που έχετε μόνιμα κακή διάθεση πιθανά να έχετε κατάθλιψη κύησης.

Έντονη κόπωση. Η διαρκής κόπωση ακόμα και μετά από πολύωρο ύπνο, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η αϋπνία είναι σημάδια κατάθλιψης και όχι μόνο την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αρνητικές σκέψεις. Οι κακές σκέψεις όλη την ώρα είναι σύμπτωμα κατάθλιψης και εάν νιώθετε ότι τέτοιου είδους σκέψεις σας κυριεύουν συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό.

Δεν έχετε όρεξη για τίποτα. Ένα από τα κλασικά συμπτώματα κατάθλιψης είναι και η απώλεια ενδιαφέροντος για οτιδήποτε σας άρεσε να κάνετε πριν την εγκυμοσύνη. Είναι επίσης πιθανό να μην έχετε όρεξη ούτε για φαγητό.

Εγκυμοσύνη

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε