Εγκυμοσύνη

5 βασικά θρεπτικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

5 βασικά θρεπτικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο δυναμικών αλλαγών για τη δομή και τη φυσιολογία της μητέρας αλλά και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Δεν τρώμε για δύο, όπως επικρατεί η άποψη και είναι λάθος, αλλά φροντίζουμε να τρώμε ποιοτικά, ώστε να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, με προέκταση στο έμβρυο που κυοφορούμε.

Αναφέρουμε πέντε από τα σημαντικότερα:

-Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, και συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης κι έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Οι καλύτερες πηγές φολικού οξέος είναι τα λαχανικά, κυρίως με το σκούρο πράσινο χρώμα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κρέας και τα εσπεριδοειδή.

-Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ούτως ή άλλως, ένα άκρως σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή.

Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης αποδεικνύεται πολύτιμος καθώς:

-συμβάλλει στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών

συντελεί στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης

μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος μέσω του πλακούντα

-συμβάλλει στη διαμόρφωση των οστών και των χόνδρων

Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει απόθεμα σιδήρου στον οργανισμό.

Επιπλέον, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μειώνεται η παραγωγή αίματος, το σώμα χρειάζεται αιμοσφαιρίνη, οπότε η λήψη σιδήρου είναι αναγκαία.

Πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι: το καθαρό κακάο, οι φακές, η βρώμη, το σουσάμι, το συκώτι, τα κάσιους, τα αμύγδαλα. το χοιρινό κρέας, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα καρύδια κ.α.

Ασβέστιο

To αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Το ασβέστιο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να προσλάβει τόσο το έμβρυο όσο και η μέλλουσα μανούλα.

Το ασβέστιο συμβάλλει καθοριστικά και είναι αναγκαίο για τη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών.

Παράλληλα, συντελεί στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην ανάπτυξη μυών και των νεύρων.

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαταραχές αυτής της περιόδου.

Λιπαρά Ω3

Τα Ω3 λιπαρά ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό.

Ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης τα οφέλη επεκτείνονται και στην υγεία του βρέφους.

Έχει βρεθεί ότι τα Ω3 συμβάλλουν:

– στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

στην ανάπτυξη των συστημάτων των οργάνων του σώματος (κυρίως του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος)

-στη λειτουργία των ματιών

Bιταμίνη D

H βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εν λόγω βιταμίνη έχει ανοσο-ρυθμιστική δράση, γεγονός που συμβάλλει στην ανοσοβιολογική ανεκτικότητα της μητέρας στο DNA του εμβρύου, την αποδοχή δηλαδή του εμβρύου από το σώμα.

Ταυτόχρονα, προλαμβάνει φλεγμονές στο αγγειακό τοίχωμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στη μητέρα σχετίζεται με διάφορες διαταραχές

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού