Προϊόντα & Υπηρεσίες

Βιοτράπεζα για τη νόσο Αλτσχάιμερ ιδρύεται στην Ελλάδα!

Βιοτράπεζα για τη νόσο Αλτσχάιμερ ιδρύεται στην Ελλάδα!

Τη δημιουργία μιας τράπεζας για τη νόσο Αλτσχάιμερ προωθούν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα.

Μόνο που στην τράπεζα αυτή δεν θα κατατίθενται χρήματα, αλλά νευρολογικά βιολογικά υλικά, τα οποία θα μελετώνται προκειμένου να βρεθούν τρόποι πρόληψης ή και θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία προς το παρόν παραμένει ανίατη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βιοτράπεζα, στην οποία θα φυλάσσονται δείγματα αίματος, ούρων, γενετικού υλικού, εγκεφαλονωτιαίων υγρών και εγκεφαλικού ιστού.

Η βιοτράπεζα υπάρχει άτυπα και προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να λειτουργήσει, πριν περίπου δυο μήνες, κατατέθηκε για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ένα πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας.

«Εμείς στη Θεσσαλονίκη ήδη από το 1995 πήραμε τον πρώτο εγκέφαλο από μία νοσηλεύτρια η οποία είχε δωρίσει τα όργανά της. Η γυναίκα αυτή είχε διαταραχές του λόγου χωρίς όμως να έχει πάθει εγκεφαλικό. Σήμερα έχουμε περίπου 10 εγκεφάλους, μεταξύ των οποίων της μητέρας μου και της θείας μου, που τους είχαμε εξετάσει πολύ καλά και έχουμε όλο το ιστορικό τους. Εκτός από αυτό όμως έχουμε 1500 δείγματα DNA-RNA, ανάλογα δείγματα αίματος, δείγματα ούρων από κάποιους ασθενείς και εγκεφαλονωτιαία υγρά. Τώρα προσπαθούμε να το οργανώσουμε και καταθέσαμε ένα πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε τη βιοτράπεζα σε πανελλήνιο επίπεδο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας, οι οποίες συλλέγουν υλικό.

Σε πρώτη φάση η κάθε νευρολογική κλινική αποθηκεύει το υλικό στο δικό της χώρο και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα. Ο σκοπός είναι να μαζέψουμε όλα αυτά τα υλικά για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να προφυλάξουμε ή και να θεραπεύσουμε την νόσο», ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη.

Η Ελλάδα – μετά τη Γερμανία και την Ιταλία – συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών (24%). «Οι άνθρωποι που είναι σήμερα 55-60 ετών υπολογίζουμε ότι αν είναι υγιείς θα ζήσουν μέχρι τα 90-95. Στην ηλικία όμως των 90-95 ετών ο επιπολασμός της άνοιας είναι 32,1% στις γυναίκες και 32,25% στους άντρες», ανέφερε η κ. Τσολάκη.

Επειδή τα φάρμακα δεν θεραπεύουν αλλά απλώς καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου οι επιστήμονες έχουν στραφεί στην πρόληψη είτε μέσω της μεσογειακής δίαιτας σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση, είτε μέσω της φυσικής και νοητικής άσκησης.

«Το μόνο καινούριο που έχουμε είναι διαδερμικό αυτοκόλλητο με δραστική ουσία τη ριβαστιγμίνη, που κυκλοφορεί σε 9,5 mg και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ενισχυμένη μορφή των 13,3 mg, με το οποίο καθυστερούμε την εξέλιξη της λειτουργικότητας της νόσου. Αυτό είναι το μόνο που επιτυγχάνουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε να πετύχουμε. Επίσης ένα καινούργιο φάρμακο, το οποίο ουσιαστικά είναι μία φαρμακευτική τροφή, που περιέχει ουριδίνη, ωμέγα3 λιπαρά οξέα, χολίνη φωσφολιπίδια βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά, αποτελεί την νέα διατροφική προσέγγιση που στοχοποιεί την απώλεια των συνάψεων του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι αυτό βελτιώνει τη μνήμη ασθενών με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ μετά από 24 εβδομάδες χρήσης, έχει πολύ θετικό προφίλ ασφάλειας και πολύ καλή συμμόρφωση», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Προϊόντα & Υπηρεσίες

24.08.2026

Κέντρο δεδομένων στη Σιγκαπούρη μετατρέπει την δραστηριότητα των ανθρώπινων νευρώνων σε υπολογιστική ισχύ!

Η τεχνολογία συνδυάζει ανθρώπινα κύτταρα και τσιπ πυριτίου

14.07.2026

Παραμύθι η «ασφάλεια» του ατμίσματος: Νέα έρευνα ανατρέπει τους μύθους γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες που εξετάζουν πιθανές συνδέσεις του ατμίσματος με σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα

Σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα: Σχεδιάστηκε το πρώτο εμβόλιο με Αl – Σε ποια άτομα χορηγήθηκε
07.06.2026

Σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα: Σχεδιάστηκε το πρώτο εμβόλιο με Αl – Σε ποια άτομα χορηγήθηκε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

12.09.2026

Εμβόλια COVID-19 και «turbo cancer»: Τι υποστηρίζει νέα αναφορά περιστατικού για 35χρονο ασθενή

Αναφορά περίπτωσης (case report) από ερευνητική ομάδα καταγράφει την ταχύτατη εξέλιξη καρκίνου στο μυοκάρδιο 170 ημέρες μετά από εμβολιασμό mRNA

11.09.2026

«Μία φορά στο εκατομμύριο»: Η Kelsey Hatcher γέννησε δύο μωρά με 10 ώρες δαφορά από διαφορετική μήτρα

Τα κορίτσια -Roxi και Rebel- γεννήθηκαν με διαφορά αρκετών ωρών

Εγκολεασμός εντέρου: Τι είναι και ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν
11.09.2026

Εγκολεασμός εντέρου: Τι είναι και ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Αθήνα: 54χρονη έγινε μητέρα με έμβρυο που είχε καταψυχθεί πριν από 22 χρόνια!
09.09.2026

Αθήνα: 54χρονη έγινε μητέρα με έμβρυο που είχε καταψυχθεί πριν από 22 χρόνια!

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης
06.09.2026

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά
05.09.2026

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες
05.09.2026

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας
05.09.2026

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης
04.09.2026

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)
02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)