Προϊόντα & Υπηρεσίες

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Ο χειρουργός ρομπότ θα σας δει τώρα”.

Εδώ και χρόνια, ο κόσμος της ιατρικής προωθεί σταθερά την τέχνη των διαδικασιών με τη βοήθεια ρομπότ, επιτρέποντας στους γιατρούς να βελτιώσουν την τεχνική τους μέσα στο χειρουργείο.

Σήμερα, Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ένα ρομπότ έχει κάνει με επιτυχία χειρουργική επέμβαση κλειδαρότρυπας σε χοίρους μόνο του – χωρίς την καθοδήγηση του χεριού ανθρώπου.

Επιπλέον, προσθέτουν, ο χειρουργός ρομπότ παρήγαγε «σημαντικά καλύτερα» αποτελέσματα από τους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη είναι ένα ακόμη βήμα προς την ημέρα κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς.

Το αυτόνομο ρομπότ Smart Tissue (Star) πραγματοποίησε λαπαροσκοπική επέμβαση για να συνδέσει δύο άκρα ενός εντέρου σε τέσσερις χοίρους.

Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Science Robotics, το ρομπότ διέπρεψε στη διαδικασία, η οποία απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Ο Άξελ Κρίγκερ, του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μια από τις πιο περίπλοκες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική επέμβαση: την επανασύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου», ανέφερε.

«Το Star πραγματοποίησε τη διαδικασία σε τέσσερα ζώα και είχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που έκαναν την ίδια διαδικασία», πρόσθεσε.

Η σύνδεση δύο άκρων ενός εντέρου είναι μια προκλητική διαδικασία στη γαστρεντερική χειρουργική, που απαιτεί από τον χειρουργό να εφαρμόσει ράμματα, με υψηλή ακρίβεια και συνέπεια. 

Ακόμη και ένας ελαφρύς τρόμος του χεριού, ή μια λανθασμένη βελονιά μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές στον ασθενή.

Ο Krieger, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο Johns Hopkins, βοήθησε στη δημιουργία του ρομπότ, ενός συστήματος καθοδηγούμενου από την όραση που σχεδιάστηκε ειδικά για να ράβει μαλακούς ιστούς.

 Βελτιώνει ένα μοντέλο του 2016 που επιδιόρθωνε τα έντερα ενός χοίρου, αλλά απαιτούσε μεγάλη τομή για πρόσβαση στο έντερο και περισσότερη καθοδήγηση από τον άνθρωπο.

Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα χαρακτηριστικά επιτρέπουν βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων εργαλείων συρραφής και συστημάτων απεικόνισης που παρέχουν πιο ακριβείς απεικονίσεις του χειρουργικού πεδίου.

Είναι δύσκολο για τα ρομπότ να κάνουν χειρουργική επέμβαση μαλακών μορίων λόγω του πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι, αναγκάζοντάς τα να μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα για να χειριστούν απροσδόκητα εμπόδια. 

Η εργασία παρουσίασε ένα νέο σύστημα ελέγχου στο Star που μπορεί να προσαρμόσει το χειρουργικό σχέδιο σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός.

«Αυτό που κάνει το Star ξεχωριστό είναι ότι είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που σχεδιάζει, προσαρμόζει και εκτελεί ένα χειρουργικό σχέδιο σε μαλακούς ιστούς με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση», είπε ο Krieger.

«Η ρομποτική αναστόμωση (χειρουργική ένωση δύο δομών) είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι χειρουργικές εργασίες που απαιτούν υψηλή ακρίβεια και επαναληψιμότητα μπορούν να εκτελεστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ακρίβεια σε κάθε ασθενή ανεξάρτητα από την ικανότητα του χειρουργού. 

Υποθέτουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια εκδημοκρατισμένη χειρουργική προσέγγιση για τη φροντίδα των ασθενών με πιο προβλέψιμα και συνεπή αποτελέσματα για τους ασθενείς», κατέληξε ο Krieger.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.theguardian.com/technology/2022/jan/26/robot-successfully-performs-keyhole-surgery-on-pigs-without-human-help

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε