Προϊόντα & Υπηρεσίες

Ερευνητές ετοιμάζουν φαγώσιμα εμβόλια!

Ερευνητές ετοιμάζουν φαγώσιμα εμβόλια!

Επανάσταση στον τομέα των εμβολίων θέλουν να φέρουν ερευνητές του  Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εισάγουν την μέθοδο εμβολιασμού mRNA σε φαγώσιμα φυτά.

Στόχος τους είναι να καταφέρουν να καλλιεργήσουν λαχανικά που θα μπορούν να εμβολιάσουν όσους τα καταναλώσουν.

Δηλαδή, κάποιος θα εμβολιάζεται απλά τρώγοντας μια σαλάτα.

Αν οι ερευνητές τα καταφέρουν, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά αφού θα μπορούν να εμβολιάζονται όχι μόνο όσοι δεν το κάνουν επειδή φοβούνται τις βελόνες, αλλά παράλληλα η μεταφορά αυτών των φυτικών εμβολίων θα είναι πιο απλή και πολύ χαμηλότερου κόστους από τα σημερινά.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές χωρίς χρονικούς και τεχνικούς περιορισμούς (π.χ. διατήρηση σε συνθήκες κατάψυξης) και άρα κινδύνους να υποστούν οποιαδήποτε αλλοίωση.

Ακόμα, το κόστος αυτής της μεθόδου εμβολιασμού θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις υπάρχουσες.

Τα αντιγόνα κάποιου φαγώσιμου εμβολίου προσλαμβάνονται από τα κύτταρα Μ του λεπτού εντέρου και παραδίδονται σε διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αμέσως εξαπολύουν αντεπίθεση, σαν το αντιγόνο να ήταν ένα ολόκληρο παθογόνο και όχι μόνο ένα μέρος του παθογόνου.

Αυτή η ανοσοποιητική αντίδραση αφήνει κύτταρα «μνήμης» μακράς διάρκειας, ικανά να εξουδετερώσουν το πραγματικό παθογόνο, που φέρει τα συγκεκριμένα αντιγόνα, αν τύχει να αποπειραθεί να μολύνει τον οργανισμό.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται εύκολα και γρήγορα πληθυσμοί που για γεωγραφικούς ή/και οικονομικούς λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

«Η μέθοδος αυτή θα έχει τεράστια επίδραση στη ζωή των ανθρώπων.

Ιδεατά ένα φυτό θα παράγει ικανά ποσοστά mRNA για να εμβολιαστεί επαρκώς ένας άνθρωπος.

Δοκιμάζουμε αυτή την προσέγγιση στο σπανάκι και το μαρούλι.

Αν τα καταφέρουμε θα μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει το εμβόλιο του στην αυλή ή τον κήπο του ενώ φυσικά θα μπορεί κάποιος αγρότης να καλλιεργήσει μεγάλες εκτάσεις», αναφέρει ο Χουάν Πάμπλο Ζιράλντο καθηγητής του Τμήματος Βοτανικών και Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χλωροπλάστες των κυττάρων ενός φυτού μπορούν να μεταφέρουν γονίδια που δεν ανήκουν σε αυτό και γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν τον δίαυλο μεταφοράς διαφόρων ουσιών που δεν ανήκουν στο φυτό σε όποιον το καταναλώσει.

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού