Προϊόντα & Υπηρεσίες

Παραγωγή λειτουργικού σπέρματος στο εργαστήριο

Επιστήμονες παράγουν σπέρμα από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικού που οδηγούν σε υγιείς και γόνιμους απογόνους.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι απόγονοι (στον άνθρωπο και στον ποντικό) δημιουργούνται από τη σεξουαλική διαδικασία, ή τουλάχιστον από τη σύντηξη σπερματοζωαρίων με ωάρια στο δοκιμαστικό σωλήνα.

Στις περιπτώσεις αζωοσπερμίας, ή γυναικών που δεν έχουν ωάρια, μερικά ζευγάρια προστρέχουν στην απόκτηση σπερματοζωαρίων ή ωαρίων από δωρεά συγγενών ή εθελοντών.

Παρόλα αυτά, λόγω περιορισμένου αριθμού δωρεάς ωαρίων, αλλά και νομικών περιορισμών, οριστική λύση στη στειρότητα ίσως αποτελέσει η δημιουργία γεννητικών κυττάρων στο εργαστήριο.

Προς τούτο, επιστήμονες εργάζονται στην παραγωγή σπερματοζωαρίων, π.χ. αφού συνέλεξαν αρχέγονα κύτταρα σπερματοζωαρίων από νεαρούς ταύρους, τα καλλιέργησαν και ανάπτυξαν σπερματοζωάρια.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kyoto (Ιαπωνία) δείχνει ότι τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα του ποντικού μπορούν να διαφοροποιηθούν σε λειτουργικό σπέρμα.

Τα σπέρματα αυτά,  χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για να παράγουν υγιείς, γόνιμους απογόνους και να παρέχουν το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο για τη δημιουργία λειτουργικών αρσενικών γεννητικών κυττάρων, σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Η δυνατότητα δημιουργίας σπερματοζωαρίων στον δοκιμαστικό σωλήνα προσφέρει μία νέα καινοτόμο προσέγγιση για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και της διαιώνισής του στη γη.

Βέβαια, θα πρέπει να αποδειχθεί η ασφάλεια αυτής της πειραματικής διαδικασίας.

Πέρα από αυτό, οι προσωπικές, κοινωνικές, βιοηθικές επιπτώσεις και τα εγειρόμενα ηθικά διλήμματα είναι τεράστια.

Μερικοί μελλοντολόγοι προβλέπουν πως σε 20 χρόνια, με κατάλληλη διαφήμιση, ο κλασικός τρόπος αναπαραγωγής θα θεωρείται παλιομοδίτικος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο σεξουαλικός τρόπος αναπαραγωγής θα θεωρείται διασκέδαση και η γονιμοποίηση ως μια διαδικασία που γίνεται καλύτερα στο εργαστήριο…

Πηγή: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης – Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π.Θ.

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε