Προϊόντα & Υπηρεσίες

Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο «Οι Δρόμοι της ελιάς»

Το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο οι «Οι Δρόμοι της Ελιάς» αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της πολιτείας που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να συντονίσει τις επιστημονικές και ερευνητικές δυνάμεις με στόχο η χώρα να αποτελέσει ένα ισχυρό συνδιαμορφωτή προτεραιοτήτων και πόρων στο τομέα της ελαιοκομίας διεθνώς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων ελαιοκομικών προϊόντων του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με κεντρικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας, για την ανάδειξη και προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς και του ελαιόλαδου.

Στους επιμέρους στόχους της δράσης εντάσσεται:

-η ανάδειξη και η προστασία των ελληνικών ποικιλιών ελιάς,

-η φυτοπροστασία, και ειδικότερα,

-η καταπολέμηση σημαντικών εχθρών της ελιάς με σύγχρονες τεχνικές, και,

-η ενίσχυση των εργαλείων προστασίας των καταναλωτών έναντι αθέμιτων πρακτικών και νοθείας, καθώς και,

-η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Στο εθνικό δίκτυο συμμετέχουν με συμπληρωματική ερευνητική και αναλυτική δράση, εκτός του ΕΦΕΤ και 12 ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα.

Επιστημονικός συντονιστής της δράσης είναι ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανάσιος Μολασιώτης.

Η δράση χωρίζεται σε 3 υποέργα τα οποία ασχολούνται:

-με τη γενετική της ελιάς (συντονιστής ο ΕΛΓΟ Δήμητρα – Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος),

-τη φυτοπροστασία (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας – Καθηγητής Ιωάννης Βόντας) και,

-τα προϊόντα της ελιάς (συντονιστής ο ΕΦΕΤ – Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης).

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού