Προϊόντα & Υπηρεσίες

Οι τρεις ώρες που αλλάζουν οριστικά την ζωή των παχύσαρκων

Τρεις ώρες είναι αρκετές για κάτι που αλλάζει τη ζωή σου καθοριστικά, αλλά που εσύ δεν θα το θυμάσαι.

Ακούγεται κάπως παράξενο αυτό, αλλά απλά αναφερόμαστε στο τρίωρο που διαρκεί μια χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με γαστρική παράκαμψη(bypass), η οποία αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο απώλειας σημαντικού ποσοστού βάρους σε όσους έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 35, οπότε και οι συνήθεις μέθοδοι δίαιτας καθίστανται αναποτελεσματικές.

Τι συμβαίνει όμως σ’ αυτό το τρίωρο;

«O εγκέφαλος ‘’μαθαίνει» να μην πεινάει και ότι πρέπει το σώμα να χάσει κιλά» εξηγεί ο Δρ. Στέφανος Λαζαρίδης, Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού, προσθέτοντας:

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και μετά την επέμβαση, όπου ο πρώην πλέον παχύσαρκος θα εκπαιδευθεί ουσιαστικά για να ακολουθεί μια πιο υγιεινή διατροφή.

Αυτό έχει μια διπλή στόχευση, πρώτον να γνωρίζει/διαλέγει ποιες τροφές περιέχουν συστατικά σημαντικά για την υγεία του σώματος και δεύτερον να μάθει τι σημαίνει διατροφή μ’ ένα πολύ μικρότερο στομάχι”.

Η επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης

Η επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά μέσω 5 μικρών οπών 1,5 εκ. με ολική αναισθησία, χωρίς απώλεια αίματος, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιβεβλημένη την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ενώ ο χρόνος παραμονής στην κλινική δεν ξεπερνάει τις 48 ώρες.

Η επιτυχία αυτής της επανεκκίνησης έγκειται στη συστηματική προσπάθεια της θεραπευτικής ομάδας για την προετοιμασία και παρακολούθηση του ασθενή, έτσι ώστε η επέμβαση να είναι ασφαλής, το αποτέλεσμα μακροχρόνιο και η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα εύκολη.

Βαριατρική επέμβαση

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη βαριατρική επέμβαση το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, με την έννοια ότι αυτό σίγουρα έχει μειωθεί με τη νοσογόνο (έχει επικρατήσει ως τίτλος λανθασμένα καθώς δεν υπάρχει μη νοσογόνος) παχυσαρκία, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζονται τα πολλαπλά συνοδά της παχυσαρκίας νοσήματα, όπως:

-ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2,

-η αρτηριακή υπέρταση,

-η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,

-η διαφραγματοκήλη,

-η λιπώδης διήθηση του ήπατος κ.ά.

Κι αν το τρίωρο φαντάζει πολύ για μια επέμβαση όπως το γαστρικό bypass,, η βαριατρική χειρουργική περιλαμβάνει και την εξίσου επιτυχή επέμβαση της επιμήκους γαστρεκτομής(sleeve), με τον χειρουργικό χρόνο να είναι μικρότερος της  μίας ώρας και πάντα με αποτέλεσμα που αλλάζει τη ζωή”, καταλήγει  κ. Λαζαρίδης.

 

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε