Προϊόντα & Υπηρεσίες

Τι είναι και τι δεν είναι η Διογκωμένη Πολυστερίνη-Το κρίσιμο υλικό συσκευασίας για την εποχή της πανδημίας

Με αίσθημα ευθύνης ο ΠΑΣΥΔΙΠ ,ενημερώνει για το τί είναι και τι δεν είναι, η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), καθώς λανθασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες, αναπαράγονται εύκολα στη δημόσια σφαίρα, δημιουργούν παρανοήσεις και δίνουν λανθασμένη εικόνα για ένα καθιερωμένο, αποτελεσματικό και απαραίτητο υλικό συσκευασίας,  κρίσιμο και για την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι:

-Μοναδική  και αναντικατάστατη για τις συσκευασίες προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, όπως τα φρέσκα ψάρια και τα κρέατα, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και την αποτροπή της αλλοίωσης τους. 

Ειδικά σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού, επιβάλλεται η χρήση της για μηδενική ανθρώπινη επαφή με τα τρόφιμα αυτά.

-Ιδανική και απαραίτητη για τις συσκευασίες προϊόντων ωμών τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά, για αντίστοιχους λόγους όπως ανωτέρω.

-Μοναδική και απαραίτητη για συσκευασίες ευαίσθητων ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών, εμβολίων και μοσχευμάτων, όπου απαιτείται ασφαλής μεταφορά και θερμομόνωση για να διατηρούνται κρύα ή ζεστά, μέχρι και κάτω από τους – 700C.

-Ιδανική για την συσκευασία και ασφαλή αποστολή ευαίσθητων / εύθραυστων υλικών, όπως, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αγαθά και προϊόντα.

-Μοναδική και απαραίτητη για τις συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού.

-Ιδανική και απαραίτητη για την κατασκευή κρανών ποδηλατών και μοτοσικλετιστών, αλλά και προφυλακτήρων και διατάξεων ασφαλείας στην βιομηχανία οχημάτων.

-Το υλικό με το καλύτερο οικολογικό προφίλ για τη συσκευασία και τη μεταφορά των ανωτέρω προϊόντων (πηγή EUMEPS / FWC 2018 LCA Fish Box). Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν προσφέρει καλύτερο.

-Άκρως βιώσιμη και οικολογική λύση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συσκευασίας, αφού κατασκευάζεται από 98% αέρα (Ν2Ο2) και μόλις 2% πολυστυρένιο.

-100% ανακυκλώσιμη.

Η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) ΔΕΝ είναι:

-Πλαστικό μιας χρήσης.

-Υλικό συσκευασίας για έτοιμα φαγητά που καταναλώνονται αμέσως και δεν δέχονται περεταίρω προετοιμασία ή επεξεργασία.

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΔΙΠ κ. Παντελής Πατενιώτης σχολίασε: «Την εποχή του κορονοϊού όπου η έννοια της ασφαλούς συσκευασίας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, τόσο λόγω της υγειονομικών αναγκών όσο και λόγω της εκτόξευσης των αναγκών των ταχυμεταφορών, η εικόνα του μοναδικού υλικού της διογκωμένης πολυστερίνης, δικαιούται να είναι τουλάχιστον αληθινή. Το EPS δίνει λύσεις, είναι αδύνατον να αντικατασταθεί και είναι ιδιαιτέρως φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων».

Η πλειοψηφία των συσκευασιών από Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία τροφίμων και είναι αδύνατον να αντικατασταθεί καθώς, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του EPS, τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες.

Επιπλέον, συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.

Το EPS είναι μη τοξικό, χημικά αδρανές και μύκητες και βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό.

Για αυτό το λόγο, μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων και συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καθώς αξιοποιείται  στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς.

Τέλος αποτελεί ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον καθώς αφενός για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και νερό, συγκριτικά με άλλα υλικά συσκευασίας.

Επίσης διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα προϊόντα Διογκωμένης Πολυστερίνης συμβάλουν σε λιγότερο από 1% στα πλαστικά που βρίσκονται στις ακτές, ενώ και η ανακύκλωσή τους θεωρείται συγκριτικά πιο εύκολη.

Συγκεκριμένα:

Η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) μπορεί να λειωθεί, ή να συμπιεστεί, ώστε να δημιουργηθεί η συμπαγής πολυστερίνη (PS), που αποτελεί πρώτη ύλη για είδη όπως θερμομονωτικά και δομικά υλικά, γλάστρες, κρεμάστρες και υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος, παιχνίδια κ.α.

Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Δεν απαιτείται περεταίρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι με επικάλυψη μεμβράνης PET).

Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες:

Φωτογραφία 1: Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS)για τις συσκευασίες προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, όπως τα φρέσκα ψάρια

Φωτογραφία 2:Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) για την συσκευασία και ασφαλή αποστολή ευαίσθητων / εύθραυστων υλικών, όπως, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

Φωτογραφία 3: Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) για τις συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε