Προϊόντα & Υπηρεσίες

«Εκρηκτικές Μπανάνες και Δηλητήρια: Μια Σύντομη Ιστορία Χημικών Ατυχημάτων»

Η χημεία των εκρήξεων, μέσω μιας ανασκόπησης γνωστών χημικών ατυχημάτων, θα τεθεί στο επίκεντρο της επόμενης ομιλίας του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 7 μμ, με ομιλητή τον Δρ. Ιωάννη Κερκινέ.

Μια δυνατή έκρηξη σηκώνει στο πόδι από νωρίς τους κατοίκους του Μοσχάτου ένα πρωινό Δεκεμβρίου τη δεκαετία του ’80.

Τζάμια σπιτιών και μαγαζιών σπάνε και πολλοί νομίζουν ότι έγινε σεισμός.

Ο χώρος έξω από μια αποθήκη έχει πλημμυρίσει με μπανάνες – ώριμες και άγουρες.

Οι μπανάνες κάνουν μπαμ” γράφουν οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα.

4 Αυγούστου 2020.

Μια τρομακτική έκρηξη συγκλονίζει τη Βηρυτό και αφήνει πίσω της πάνω από 200 νεκρούς και 6.500 τραυματίες.

Το βίντεο της έκρηξης είναι τρομακτικό και συνταράσσει την ανθρωπότητα.

Προϋποθέσεις για μια έκρηξη

-Ποιες άραγε είναι οι προϋποθέσεις για να συμβεί μια έκρηξη;

-Πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα σε ατυχήματα εκρήξεων, αλλά και σε άλλου είδους χημικά ατυχήματα;

-Και πόσο συχνά επαναλαμβάνεται η ιστορία;

Τις απαντήσεις Θα τις αναζητήσουμε μαζί μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε ορισμένα πρόσφατα αλλά και παλαιότερα συμβάντα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ο ομιλητής μας

Ο Γιάννης Κερκινές σπούδασε Χημικός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) από όπου πήρε το Διδακτορικό του το 2003 στην Φυσικοχημεία. Εργάστηκε επί δεκαετία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ, στο Emory University (Atlanta, ΗΠΑ) και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Έχει επίσης εργαστεί ως υπεύθυνος επιστήμονας ποιοτικού ελέγχου σε εταιρεία καλλυντικών, αλλά και ως δημιουργός σχολικών μαθημάτων σε ψηφιακή μορφή.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται πιο ενεργά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το 2017 διδάσκει Χημεία σε Ξενόγλωσσο Ιδιωτικό Σχολείο.

Είναι η 2η ομιλία του στο Cafe Scientifique Athens μετά το 2016, όπου μίλησε για την τέχνη του Τρολαρίσματος και της Απάτης στο χώρο των Επιστημών.

 Ταξίδι στον κόσμο των επιστημών από το Cafe Scientifique

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, διαδικτυακά, μέσω zoom. Για να τις παρακολουθήσετε συνδέεστε στον σχετικό σύνδεσμο που δίνεται στο site μας https://csathens.weebly.com/ και στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό.

Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

 Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cafe Scientifique στην Ελλάδα μπορείτε να:

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού