Φάρμακα

Το dupilumab εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα

Το dupilumab εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα

Το dupilumab εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ο πρώτος και μοναδικός βιολογικός παράγοντας για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Πιλοτική μελέτη κατέδειξε ότι πάνω από τον τετραπλάσιο αριθμό παιδιών εμφάνισαν μείωση του κνησμού και πάνω από τον τριπλάσιο αριθμό παιδιών πέτυχαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα με dupilumab σε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή σε σύγκριση με τοπικά κορτικοστεροειδή μόνο.

Σχεδόν τρία στα τέσσερα παιδιά πέτυχαν βελτίωση κατά 75% στην έκταση και σοβαρότητα της νόσου, με μέση βελτίωση κατά περίπου 80%

Σχεδόν το 80% των παιδιών παρουσίασε κλινικά σημαντική βελτίωση σε μια σειρά παραμέτρων της σχετικής με την υγεία ποιότητα ζωής, οι οποίες περιλαμβάνουν τον ύπνο, το σχολείο, τη συναισθηματική ευεξία και τις σχέσεις.

Η επέκταση της έγκρισης του dupilumab για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα ενισχύει το τεκμηριωμένο, μακροχρόνιο προφίλ ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την άδεια κυκλοφορίας για το dupilumabστην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ώστε να περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, τα οποία κρίνονται κατάλληλοι υποψήφιοι για λήψη συστηματικής θεραπείας. 

Το dupilumabαποτελεί τη μοναδική συστηματική θεραπεία που είναι εγκεκριμένη στην ΕΕ για την θεραπεία των συγκεκριμένων ασθενών.

«Ως γονέας ενός παιδιού με ατοπική δερματίτιδα και ως κάποια που εργάζεται με οικογένειες που επηρεάζονται από αυτή την πάθηση σε καθημερινή βάση, έχω διαπιστώσει προσωπικά το τεράστιο σωματικό και ψυχικό φορτίο της συγκεκριμένης νόσου, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ολόκληρη την οικογένεια», δήλωσε η KoreyCapozza, MPH, Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια της οργάνωσης Global Parentsfor Eczema Research (GPER).

«Τα μικρά παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές και σημαντικές ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες.

Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αυτό τον υποεξυπηρετούμενο πληθυσμό ασθενών».

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που ενδέχεται να καταστεί εξουθενωτική και η σοβαρή μορφή της νόσου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά πολλές πτυχές της ζωής τόσο των παιδιών, όσο και των οικογενειών τους.

Η τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία για παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στην Ευρώπη περιορίζεται σε τοπικές θεραπείες, αφήνοντας τα άτομα με μη ελεγχόμενη νόσο να αντιμετωπίζουν έντονο, συνεχή κνησμό και δερματικές βλάβες που μπορεί να καλύπτουν μεγάλο τμήμα του σώματος, οδηγώντας σε σκάσιμο, ερυθρότητα ή μελάγχρωση του δέρματος, δημιουργία εφελκίδων και εξιδρώματος.

Επιπλέον, η μη ελεγχόμενη σοβαρή ατοπική δερματίτιδα μπορεί να έχει σημαντικό συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί διαταραχές του ύπνου, συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και αισθήματα απομόνωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

«Η έγκριση του dupilumabγια παιδιά στην Ευρώπη αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα και τις οικογένειές τους, διευρύνοντας τη διαθεσιμότητα ενός, πρώτου στην κατηγορία του, φαρμάκου που παρέχει μία αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη συγκεκριμένη εξουθενωτική νόσο του δέρματος», δήλωσε οJohn Reed, M.D., Ph.D., Global Headof Researchand Development της Sanofi.

«Η ικανότητα του dupilumab να προσφέρει σημαντικά υψηλή κάθαρση του δέρματος και κλινικά σημαντική μείωση του επίμονου κνησμού ανταποκρίνεται σε σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες στα συγκεκριμένα παιδιά.

Επιπλέον, συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες του dupilumab σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και σε μια ποικιλία νόσων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή τύπου 2».

Τι είναι το dupilumab

Το dupilumab είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τη σηματοδότηση των πρωτεϊνών ιντερλευκίνη-4 (IL-4) καιιντερλευκίνη-13 (IL-13).

Δεδομένα από κλινικές μελέτες του dupilumab έχουν δείξει ότι η ιντερλευκίνη-4 και η ιντερλευκίνη-13 είναι βασικοί παράγοντες της φλεγμονής τύπου 2,η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ατοπική δερματίτιδα, στο άσθμα και στη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.

«Η συγκεκριμένη έγκριση για το dupilumab στην ΕΕ αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη για τα παιδιά με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και τις οικογένειές τους, που περνούν αμέτρητες μέρες και νύχτες ασχολούμενοι με τη νόσο του παιδιού έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές που συμβάλλουν στην ανακούφιση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων», δήλωσε ο  George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., Presidentand Chief Scientific Officer της Regeneron.

«Το dupilumab είναι μια καινοτόμος θεραπεία που αντιμετωπίζει μία κύρια αιτία της ατοπικής δερματίτιδας στοχεύοντας ειδικά την υποκείμενη φλεγμονή τύπου 2 της νόσου. Το dupilumab έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα αλλά και άλλες νόσους που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή τύπου 2,όπως το άσθμα, καθώς και ενήλικες με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.  

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που προσφέρουμε αυτό το καινοτόμο φάρμακο σε ακόμη νεότερους ασθενείς στην ΕΕ οι οποίοι έχουν ανάγκη νέες επιλογές πέρα από τα στεροειδή ή τα ανοσοκατασταλτικά».

Χορήγηση

Σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών με σωματικό βάρος 15 έως<60 kg, το dupilumab 300 mgχορηγείται ως υποδόρια ένεση κάθε 4ηεβδομάδα μετά από τη δόση έναρξης που χορηγείται σε δύο ενέσεις σε απόσταση 14ωνημερών.

Για τους ασθενείς με σωματικό βάρος>60 kg, το dupilumab 300 mg χορηγείται κάθε 2ηεβδομάδαμετά από τη δόση έναρξης που χορηγείται την ίδια ημέρα.

Η δόση είναι δυνατό να αυξηθεί σε 200 mgκάθε 2η εβδομάδα σε ασθενείς με σωματικό βάρος 15 έως<60 kgμε βάση την αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.

Δεδομένα από την πιλοτική κλινική μελέτη

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται κυρίως σε δεδομένα που περιλαμβάνουν αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που προέκυψαν από την πιλοτική μελέτη Φάσης 3 του dupilumabσε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή σε σύγκριση με τοπικά κορτικοστεροειδή (εικονικό φάρμακο) μόνο, σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Τη 16η εβδομάδα, οι ασθενείς στις ομάδες θεραπείας του dupilumab 300 mgκάθε 4η εβδομάδα (N=122) ή 200 mgκάθε 2η εβδομάδα (N=59) σε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή παρουσίασαν:

Βελτιωμένη έκταση και σοβαρότητα της νόσου: μέση βελτίωση 82% και 80% από την έναρξη της μελέτης μεdupilumabκάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 49% και 48% για το εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, το 70% και το 75% των ασθενών που έλαβαν dupilumab πέτυχαν βελτίωση κατά τουλάχιστον 75% στις ομάδες θεραπείας κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 17% και 26% για το εικονικό φάρμακο.

Κάθαρση του δέρματος: το 33% και το39% των ασθενών πέτυχαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα με dupilumabκάθε 4η και 2η εβδομάδα αντίστοιχα, σε σύγκριση με 11% και10% για το εικονικό φάρμακο.

Μειωμένο κνησμό: το 51% και το 61% των ασθενών πέτυχαν κλινικά σημαντική μείωση με το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 12% και 13% για το εικονικό φάρμακο.

Ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών που έλαβαν dupilumabπέτυχε βελτίωση στον κνησμό ήδη από την 4η εβδομάδα.

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία: το 77% καιτο 81% των ασθενών εμφάνισε κλινικά σημαντική βελτίωση στην αναφερόμενη από τον ασθενή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HR-QoL) με το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 39% και 36% για το εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που έλαβαν dupilumab, παρουσίασαν βελτίωση σε επιπλέον παραμέτρους της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HR-QoL), που αφορούν αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου  καθώς και αναφερόμενες από τον ασθενή παραμέτρους όπως ο κνησμός και ο ύπνος.

Το προφίλ ασφάλειας του dupilumab σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών που παρατηρήθηκε έως την 52η εβδομάδα, με βάση μια ανοιχτή μελέτη επέκτασης, ήταν παρόμοιο με το προφίλ ασφάλειας που παρατηρήθηκε τη 16η εβδομάδα και συνεπές με το προφίλ ασφάλειας που έχει παρατηρηθεί σε ενήλικες και εφήβους με ατοπική δερματίτιδα.

Το συνολικό ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 65% και 61% για τοdupilumabκάθε 4η και 2η εβδομάδα, αντίστοιχα, και 73% και 75% για το εικονικό φάρμακο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν πιο συχνά με το dupilumab ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (11% και 9% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 10% και 12% για το εικονικό φάρμακο), αντιδράσεις στη θέση ένεσης (10% and 14% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 6% και 5% για το εικονικό φάρμακο), ρινοφαρυγγίτιδα (13% και 3% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 7% and 10% για το εικονικό φάρμακο), επιπεφυκίτιδα (7% και 9% για το dupilumab κάθε 4η και 2η εβδομάδα, 4% and 5% για το εικονικό φάρμακο), και πυρετός (3% και για τις δύο ομάδες θεραπείας με dupilumab, 2% και 0% για το εικονικό φάρμακο).

Πρόσθετες αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λοιμώξεις του δέρματος (6% και 9% για το dupilumabκάθε 4η και 2η εβδομάδα, 13% και για τις δύο ομάδες με εικονικό φάρμακο), και λοιμώξεις από ερπητοϊούς (2% και για τις δύο ομάδες θεραπείας με dupilumab, 5% και για τις δύο ομάδες με εικονικό φάρμακο).

Σχετικά με την παιδιατρική μελέτη

Τα συμπρωτεύοντα καταληκτικά σημεία στην παιδιατρική μελέτη ήταν η κάθαρση του δέρματος, που υπολογίζεται με βάση τη βαθμολογία 0 ή 1 στη Γενική Αξιολόγηση από τον Ερευνητή (IGA), και η έκταση και η σοβαρότητα της νόσου, που υπολογίζεται με βάση τη βαθμολογία του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας του Εκζέματος (EASI-75).

Στα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία συμπεριλαμβάνεται η μέση μεταβολή στη βαθμολογία EASI από την έναρξη της μελέτης και ο κνησμός που υπολογίζεται ως μείωση τουλάχιστον 4 βαθμών στην ένταση του κνησμού σε μια κλίμακα 0 έως 10 βαθμών (εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων βαθμολογιών με βάση την Αριθμητική Κλίμακα Αξιολόγησης [NRS]του μέγιστου κνησμού).

Επιπλέον, η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HR-QoL) υπολογίστηκε με βάση το ποσοστό ασθενών που πέτυχαν τουλάχιστον έξι βαθμούς στον αναφερόμενο από τον ασθενή Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής για Παιδιά (CDLQI), καθώς και από πρόσθετες παραμέτρους, από τον Αξιολογούμενο από τον Ασθενή Δείκτη Βαρύτητας του Εκζέματος (POEM) και την κλίμακα Βαθμολόγησης της Ατοπικής Δερματίτιδας (SCORAD).

Σχετικά με το dupilumab

Το dupilumab έχει εγκριθεί για χρήση σε συγκεκριμένους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, άσθμα και / ή ενήλικες με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες σε διάφορες άλλες χώρες ανά τον κόσμο, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

Αυτή τη στιγμή, το dupilumab είναι εγκεκριμένο για χρήση σε περισσότερες από 60 χώρες, και έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 200.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Το dupilumab προορίζεται για χρήση υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας και μπορεί να χορηγηθεί σε κλινικό περιβάλλον ή στο σπίτι με αυτό-χορήγηση κατόπιν εκπαίδευσης από επαγγελματία υγείας.

Σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω, το dupilumab πρέπει να χορηγείται από φροντιστή.

Δεν απαιτούνται αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις ή συνεχιζόμενη εργαστηριακή παρακολούθηση με τη θεραπεία με duplumabγια καμία ένδειξη ή  ηλιακή ομάδα.

Πρόγραμμα ανάπτυξης του dupilumab

Μέχρι σήμερα, το dupilumab έχει μελετηθεί σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς στο πλαίσιο 50 κλινικών μελετών σε διαφορετικές χρόνιες παθήσεις που προάγονται από φλεγμονή τύπου 2.

Πέραν των ήδη εγκεκριμένων ενδείξεων, η Sanofi και η Regeneron μελετούν το dupilumab στο πλαίσιο ενός ευρέος φάσματος προγραμμάτων κλινικής ανάπτυξης που αφορά σε νόσους που χαρακτηρίζονται από την αλλεργική και άλλη φλεγμονή  τύπου 2.

Στις νόσους αυτές συγκαταλέγονται η παιδιατρική ατοπική δερματίτιδα (6 μηνών έως 5 ετών, Φάσης 3), το παιδιατρικό άσθμα (6 έως 11 ετών, Φάσης 3), η η ωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (Φάσης 3), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Φάσης 3), το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές (Φάσης 3), η οζώδης κνήφη (Φάσης 3), η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (Φάσης 3), καθώς και τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες (Φάσης 2).

Οι εν λόγω δυνητικές χρήσεις βρίσκονται υπό έρευνα και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν αξιολογηθεί από καμία ρυθμιστική αρχή.

Το dupilumab αναπτύσσεται από κοινού από τη Sanofi και τη Regeneron στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας συνεργασίας.

Σχετικά με τη Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Η Regeneron (NASDAQ: REGN) είναι μία κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανακαλύπτει φάρμακα, που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια και διοικείται από ερευνητές ιατρούς, διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να μετατρέπει επανειλημμένα και σταθερά την επιστήμη σε ιατρική, η οποία έχει οδηγήσει σε οκτώ θεραπείες, εγκεκριμένες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), και σε πολυάριθμα υπό ανάπτυξη προϊόντα, τα οποία αναπτύχθηκαν εξ’ ολοκλήρου στα εργαστήρια της εταιρείας.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα και η γραμμή παραγωγής μας έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν ασθενείς με οφθαλμικές, αλλεργικές και φλεγμονώδεις παθήσεις, καρκίνο, καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, πόνο, λοιμώδη νοσήματα και σπάνιες ασθένειες.

 

Η Sanofi έχει αφοσιωθεί στην υποστήριξη των ανθρώπων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας.

Είμαστε μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην ανθρώπινη υγεία. Προλαμβάνουμε τις ασθένειες με εμβόλια και προσφέρουμε καινοτόμες θεραπείες οι οποίες αμβλύνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη διαχείριση της εκάστοτε νόσου. Στεκόμαστε δίπλα τόσο στους λίγους που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις, όσο και στα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις ανά την υφήλιο.

Με περισσότερους από 100.000 εργαζομένους σε 100 χώρες, η Sanofi μετατρέπει την επιστημονική καινοτομία σε λύσεις υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού