Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Έρευνα: Οι περισσότεροι ερευνητές δεν μοιράζονται τα δεδομένα πίσω από τα άρθρα τους

Οι περισσότεροι ερευνητές βιοϊατρικής και υγείας που δηλώνουν πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα που κρύβονται πίσω από άρθρα περιοδικών, δεν ανταποκρίνονται σε αιτήματα πρόσβασης ή δεν παραδίδουν τα δεδομένα όταν τους ζητείται, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο nature.com.

Η Livia Puljak, η οποία μελετά ιατρική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν 3. 556 άρθρα βιοϊατρικής και επιστήμης της υγείας που δημοσιεύτηκαν σε ένα μήνα από 282 περιοδικά BMC. (Το BMC είναι μέρος της Springer Nature, του εκδότη του Nature)

Η ομάδα εντόπισε 381 άρθρα με συνδέσμους σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις και άλλα 1. 792 άρθρα για τα οποία οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα σύνολα δεδομένων τους θα ήταν διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος. Οι υπόλοιπες μελέτες δήλωσαν ότι τα δεδομένα τους βρίσκονταν στο δημοσιευμένο χειρόγραφο και τα συμπληρώματά του ή ότι δεν παρήγαγαν δεδομένα, οπότε δεν εφαρμόστηκε η κοινή χρήση.

Όμως, από τα 1. 792 χειρόγραφα για τα οποία οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα τους, πάνω από το 90% των συγγραφέων είτε αρνήθηκαν είτε δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για ακατέργαστα δεδομένα (βλ. “Συμπεριφορά στην κοινή χρήση δεδομένων). Μόνο το 14%, ήτοι 254, των συγγραφέων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δεδομένα και μόλις το 6,7%, ήτοι 120 συγγραφείς, παρέδωσαν τα δεδομένα σε αξιοποιήσιμη μορφή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Epidemiology στις 29 Μαΐου.

Ο Puljak ήτανέκπληκτοςπου τόσο λίγοι ερευνητές μοιράστηκαν τα δεδομένα τους. “Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτών που λένε οι άνθρωποι και αυτών που κάνουν, λέει. “Μόνο όταν ζητήσουμε τα δεδομένα μπορούμε να δούμε τη στάση τους απέναντι στην κοινή χρήση δεδομένων

Είναι αρκετά απογοητευτικό το γεγονός ότι [οι ερευνητές] δεν παρουσιάζουν τα δεδομένα, λέει η Rebecca Li, η οποία είναι εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων Vivli και εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Οι δηλώσεις διαθεσιμότητας δεδομένων έχουν μικρή αξία, επειδή πολλά από τα σύνολα δεδομένων δεν είναι ποτέ πραγματικά προσβάσιμα, λέει ο Valentin Danchev, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Essex στο Colchester.

Τα αποτελέσματα του Puljak συμφωνούν με εκείνα μιας μελέτης της οποίας ηγήθηκε ο Danchev, η οποία διαπίστωσε χαμηλά ποσοστά ανταλλαγής δεδομένων από τους συγγραφείς άρθρων σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά που προβλέπουν ότι όλες οι κλινικές δοκιμές πρέπει να μοιράζονται δεδομένα2.

Επίμονα εμπόδια

Οι ερευνητές που αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία στη μελέτη του Puljak έδωσαν ποικίλους λόγους. Ορισμένοι δεν είχαν λάβει συγκατάθεση μετά από ενημέρωση ή έγκριση δεοντολογίας για την κοινοποίηση δεδομένωνάλλοι είχαν απομακρυνθεί από το έργο, είχαν χάσει δεδομένα ή ανέφεραν γλωσσικά εμπόδια όταν επρόκειτο να μεταφραστούν ποιοτικά δεδομένα από συνεντεύξεις.

Ο Aidan Tan, παιδίατρος και ερευνητής στην ιατρική που βασίζεται σε στοιχεία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, λέει ότι η μελέτη καταδεικνύει ότι τα επίμονα εμπόδια εμποδίζουν τους ερευνητές να μοιράζονται τα δεδομένα τους. Η δική του έρευνα που διεξήχθη σε έρευνα των επικεφαλής κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, την εμπιστευτικότητα των συμμετεχόντων και την κατάχρηση των δεδομένων σε παραπλανητικές δευτερογενείς αναλύσεις3. Οι ερευνητές μπορεί επίσης να θέλουν να δημοσιεύσουν πρώτα περισσότερη πρωτότυπη έρευνα ή να φοβούνται ότι θα τους ξεγελάσουν.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι τομείς, όπως η οικολογία, αγκαλιάζουν την κοινή χρήση δεδομένων περισσότερο από άλλους. Ωστόσο, πολλαπλές αναλύσεις κλινικών δοκιμών COVID-19 συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους Li4,5 και Tan6 έχουν αναφέρει ότι περίπου το μισό έως το 80% των ερευνητών δεν επιθυμούν ή δεν σχεδιάζουν να μοιραστούν ελεύθερα τα δεδομένα.

Είναι ανησυχητικό, λέει ο Tan, “ότι οι πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παρά τις υψηλού προφίλ εκκλήσεις για ανταλλαγή δεδομένωναπό οργανισμούς χρηματοδότησης όπως το Wellcome στο Λονδίνο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αντιμετώπιση του προβλήματος

Η Li υποθέτει ότι πολλοί ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τι πραγματικά συνεπάγεται η κοινή χρήση δεδομένων: τα δεδομένα που υποστηρίζουν τα χειρόγραφαθα πρέπει να είναι έτοιμα, μορφοποιημένα και διαθέσιμα για όποιον το ζητήσει, λέει.

Για να ενθαρρύνουν τους ερευνητές να προετοιμάσουν τα δεδομένα τους, λέει ο Li, τα περιοδικά θα μπορούσαν να κάνουν τις δηλώσεις ανταλλαγής δεδομένων πιο κανονιστικές. Θα μπορούσαν να απαιτούν από τους συγγραφείς να περιγράφουν λεπτομερώς πού θα μοιράζονται τα ακατέργαστα δεδομένα, ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά, πότε και πώς.

Οι χρηματοδότες θα μπορούσαν επίσης να ανεβάσουν τον πήχη για την ανταλλαγή δεδομένων. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη σπάταλη, μη αναπαραγώγιμη έρευνα, θα επιβάλλουν σύντομα στους αιτούντες επιχορήγηση να περιλαμβάνουν στις αιτήσεις τους σχέδιο διαχείρισης και κοινής χρήσης δεδομένων. Τελικά, θα υποχρεούνται να μοιράζονται τα δεδομένα δημόσια.

Η δύναμη να προχωρήσει η κοινή χρήση δεδομένων ανήκει σε εκείνους που έχουν τις συναλλαγές με τους ερευνητές για να αλλάξουν την κουλτούρα, λέει ο Li.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε