Φυσική Κατάσταση

Γυμναστική: Τελικά πόσος χρόνος χρειάζεται για να φανούν τα αποτελέσματα της άσκησης;

Αυτή η ερώτηση «καίει» τους περισσότερους που ξεκινούν να γυμνάζονται. Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της γυμναστικής στα πόδια, στα χέρια ή στους κοιλιακούς.

Ο Jon-Erik Kawamoto, strength και conditioning specialist και ιδιοκτήτης του Boyce Training Systems της Αμερικής, έχει την απάντηση.

«Εξαρτάται από το πόσο συχνά γυμνάζεσαι, από την ένταση των ασκήσεων και φυσικά το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Το συνηθισμένο είναι να βλέπεις τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα σου, 4 με 8 εβδομάδες από τότε που ξεκίνησες την προπόνηση. Μία μέθοδος για να δεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεσαι και αν έχει αποτελέσματα η γυμναστική σου, είναι να τσεκάρεις αν μπορείς για παράδειγμα να ανέβεις τις σκάλες χωρίς να σου κόβεται η ανάσα» λέει ο Kawamoto.

«Εάν έχεις αγύμναστους μυς, επικεντρώσου σε high-intensity interval training (HIIT) 3 με 4 φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση. Αυτός ο τρόπος προπόνησης θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου και θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο λίπος, κάτι που θα κάνει ορατούς τους μυς και τη γράμμωση στο σώμα σου.

Επίσης φρόντισε να παίρνεις κάποιες μέρες off από τη γυμναστική, έτσι ώστε να ξεκουράζονται οι μύες και να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Και μην ξεχνάς ότι η διατροφή έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο θέμα της γράμμωσης. Εάν επιθυμείς αύξηση της μυϊκής μάζας, τότε πρέπει να ακολουθήσεις μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών» καταλήγει.

Μετά από πόσο χρόνο θα αρχίσω να έχω απώλεια βάρους;

Όταν εφαρμόζετε τακτικά μια σωματική άσκηση μπορείτε να δείτε διαφορά στα νούμερα ακόμα και σε μια εβδομάδα. Αν συνδυάσετε τη σωματική σας δραστηριότητα με υγιεινές διατροφικές αλλαγές και λογική κατανάλωση θερμίδων, μπορείτε να χάνετε εύκολα περίπου 1 κιλό την εβδομάδα, αρχίζοντας από την πρώτη εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι παρατηρούν συχνά πιο δραματική μείωση στα κιλά τους την πρώτη αυτή εβδομάδα καθώς ο οργανισμός τους αποβάλλει τα επιπλέον υγρά από κατακράτηση. Να θυμάστε μόνο ότι ο στόχος σας είναι 1 κιλό την εβδομάδα ώστε να έχετε ένα ρυθμό που θα μπορέσετε να ακολουθήσετε και να διατηρήσετε.

Μετά από πόσο καιρό θα δείχνω πιο τονωμένος;
Αν κάνετε συχνά προπονήσεις που στοχεύουν στην τόνωση / γράμμωση (πολλές επαναλήψεις, λίγα κιλά) μπορείτε να δείτε διαφορά στο σχηματισμό των μυών μέσα σε δύο εβδομάδες. Αυτού του είδους οι ασκήσεις ίσως είναι δύσκολες την ώρα που τις εκτελεί κανείς , συνήθως όμως δεν προκαλούν μυϊκούς πόνους την επόμενη ημέρα (όπως συμβαίνει συνήθως στις προπονήσεις με μεγάλο βάρος ή τις οι πιο εστιασμένες).



Τεχνικά μπορείς να κάνεις ασκήσεις τόνωσης καθημερινά γιατί δεν καταστρέφουν πραγματικά τους μυς – φρόντισε απλά να μην επαναλαμβάνεις ποτέ μια προπόνηση σε μια μυϊκή ομάδα που ακόμα πονάει από προηγούμενη προπόνηση. Όταν προπονείσαι κατ’ αυτό τον τρόπο σε συχνή βάση, οι μύες είναι προετοιμασμένοι να ξαναχρησιμοποιηθούν, και έτσι παραμένουν σε συστολή ώστε να εκτελέσουν την εργασία που πρέπει όταν πραγματικά αυτή χρειαστεί.

Αυτή η συστολή είναι που κάνει το σώμα να αισθάνεται δυνατό και δίνει την αίσθηση του πιο μυϊκά καλοσχηματισμένου ή “γραμμωμένου”. Η συνεχής αυτή συστολή των μυών απαιτεί και επιπλέον καύση θερμίδων. Αν σταματήσετε να ασκήστε συστηματικά, το σώμα θα σταματήσει τη συστολή με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας (θερμίδων). Είναι σχετικά εύκολο και γρήγορο να κερδίσετε μυϊκό τόνο, αλλά είναι εξίσου εύκολο να τον χάσετε αν σταματήσετε να ασκείστε συστηματικά.
Πλήρες πρόγραμμα των 12 εβδομάδων

Εβδομάδα    Συχνότητα                Ένταση    Διάρκεια
1                3 φορές / εβδομάδα    50-60%    10-12 λεπτά
2                3 φορές / εβδομάδα    50-60%    12-15 λεπτά
3                3 φορές / εβδομάδα    60%         15 λεπτά
4                3 φορές / εβδομάδα    70%         15 λεπτά
5                3 φορές / εβδομάδα    60-70%     20 λεπτά
6                3 φορές / εβδομάδα    70-80%     20 λεπτά
7-12          3-4 φορές / εβδομάδα    60-85%    20-30 λεπτά

Φυσική Κατάσταση

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά