Διατροφή

Casu Marzu: Το τυρί με τα σκουλήκια που έχει φανατικούς θαυμαστές

Το πιο «επικίνδυνο» τυρί του κόσμου
Casu Marzu: Το τυρί με τα σκουλήκια που έχει φανατικούς θαυμαστές

Σίγουρα σε πολλούς θα ακουστεί αηδιαστικό, αλλά το συγκεκριμένο τυρί έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και ακόμη έχει φανατικούς θαυμαστές.

Ένα τολμηρό τυρί γεμάτο παράδοση

Η Σαρδηνία, με τις λευκές ακτές και τα άγρια βουνά της, φιλοξενεί μία από τις πιο παράξενες και παραδοσιακές γεύσεις του κόσμου: το casu marzu, ένα τυρί γεμάτο ζωντανά σκουλήκια, που το 2009 μπήκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επικίνδυνο τυρί.

Η δημιουργία του casu marzu

Οι μύγες Piophila casei γεννούν τα αυγά τους σε ρωγμές ώριμου fiore sardo, ενός τοπικού πεκορίνο. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται, τρυπούν και διασπούν τις πρωτεΐνες του τυριού, δημιουργώντας μία μαλακή, κρεμώδη υφή. Ο τυροκόμος σπάει το πάνω μέρος για να αποκαλύψει την τυρομάζα, ενώ τα σκουλήκια κινούνται ζωηρά — μια εμπειρία όχι για τους λιγόψυχους.

Γεύση και κινδύνους

Παρά την αρχική αηδία που προκαλεί, το casu marzu προσφέρει έντονη, πικάντικη γεύση με μακρά επίγευση. Κάποιοι το θεωρούν αφροδισιακό, αν και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους στην υγεία, καθώς τα σκουλήκια μπορεί θεωρητικά να προκαλέσουν εντερικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σχετικά περιστατικά. Το τυρί αυτό έχει απαγορευτεί στην Ιταλία από το 1962 λόγω νομοθεσίας κατά της κατανάλωσης παρασιτικών προϊόντων, όμως οι Σαρδηνοί συνεχίζουν να το παράγουν και να το απολαμβάνουν με υπερηφάνεια.

 Μια αρχαία παράδοση

Σύμφωνα με τον Σαρδηνό δημοσιογράφο Τζοβάνι Φαντσέλο, η παράδοση του casu marzu έχει ρίζες στη ρωμαϊκή εποχή. Παρότι καταγεγραμμένες σαρδηνιακές συνταγές εμφανίζονται μόλις το 1909, υπάρχουν αναφορές στην κατανάλωση «σκουληκιών» ήδη από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Αριστοτέλη. Δέκα άλλες ιταλικές περιοχές διαθέτουν αντίστοιχα τυριά, αλλά στη Σαρδηνία το casu marzu αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της γαστρονομικής κουλτούρας, με διάφορες ονομασίες και τεχνικές παραγωγής ανά περιοχή.

Η τέχνη της παραγωγής

Ο τυροκόμος Μάριο Μουρόκου, που διατηρεί ζωντανή την παράδοση στο Agriturismo Sa Mandra κοντά στο Αλγκέρο, αναγνωρίζει το casu marzu από την ασυνήθιστα σπογγώδη υφή του. Σήμερα, χρησιμοποιούνται ιδανικές συνθήκες και γυάλινα βάζα για να διατηρείται το τυρί για μεγαλύτερο διάστημα.

Το μέλλον της διατροφής;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να εξετάζει την κατανάλωση εντόμων ως βιώσιμη λύση απέναντι στην κλιματική κρίση. Ίσως το casu marzu, αυτό το παράδοξο αλλά αληθινό τέκνο της σαρδηνιακής παράδοσης, να αποτελεί μια προεικόνιση του μέλλοντος της διατροφής.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε