Η αποφυγή της αλλοίωσης των λαχανικών πριν καταναλωθούν είναι μια από τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις για όσους προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.
Η σπατάλη φρέσκων τροφίμων επηρεάζει αρνητικά τόσο το οικογενειακό budget όσο και τη βιωσιμότητα.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η διαιτολόγος Sue-Ellen Anderson-Hayes μοιράστηκε με το περιοδικό Real Simple μια λίστα με 5 λαχανικά μεγάλης διάρκειας και βασικές συμβουλές αποθήκευσης.
Γιατί μερικά λαχανικά διατηρούνται περισσότερο;
Η διατήρηση των λαχανικών φρέσκων για περισσότερο χρόνο απαιτεί κατανόηση του τρόπου που επηρεάζουν παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το φως ή η έκθεση στο αιθυλένιο.
«Λόγω της ευαισθησίας ορισμένων λαχανικών και της έκθεσης σε στοιχεία που επιταχύνουν την οξείδωση ή την αλλοίωση, κάποια διαρκούν περισσότερο από άλλα», εξήγησε η Anderson-Hayes στο Real Simple.
Η επιλογή λαχανικών που αντιστέκονται στην αλλοίωση είναι χρήσιμη για όσους θέλουν να κάνουν καλύτερες αγορές, να μειώσουν τη σπατάλη και να διατηρήσουν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Πατάτες
Οι πατάτες είναι από τα πιο ανθεκτικά τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου. Σύμφωνα με την Anderson-Hayes, «δεν αποτελούν μόνο μια εξαιρετική πηγή ανθεκτικού αμύλου (που είναι πιο υγιεινό όταν οι πατάτες μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψύχονται), αλλά είναι και σχετικά ανθεκτικές στην αλλοίωση».
Η αποθήκευσή τους σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος βοηθά στην αποφυγή εμφάνισης φυτρών και παρατείνει τη φρεσκάδα τους. Επιπλέον, προσφέρουν ενέργεια, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
2. Παντζάρι
Το παντζάρι μπορεί να διατηρηθεί για εβδομάδες εκτός ψυγείου, εφόσον αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος. Είναι πλούσιο σε φυσικά νιτρικά άλατα, φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την καρδιαγγειακή υγεία και τη βελτίωση της οξυγόνωσης των μυών.
Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του παντζαριού, συνιστάται να αφαιρούνται τα φύλλα πριν από την αποθήκευση, καθώς απορροφούν υγρασία από τον βολβό. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα αντιοξειδωτικά του παντζαριού συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και ενδέχεται να βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
3. Κολοκύθα
Η κολοκύθα διατηρείται εύκολα για εβδομάδες και είναι εξαιρετικά ευέλικτη στη μαγειρική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, πουρέ, σαλάτες, ψητή στο φούρνο, ακόμη και σε γλυκά.
«Το να σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης των λαχανικών, όπως να τα προσθέτουμε σε μαγειρευτά, smoothies ή να τα καταψύχουμε, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποφύγουμε τη σπατάλη και να εξοικονομήσουμε χρήματα», δήλωσε η Anderson-Hayes στο Real Simple.
4. Σκόρδο
Ολόκληρες κεφαλές σκόρδου μπορούν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου, εφόσον αποθηκευτούν σε ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος. Εκτός από το ότι προσθέτει γεύση, το σκόρδο διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου, όπως η αλλισίνη, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αν προτιμάται το καθαρισμένο σκόρδο, συνιστάται να διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο.
5. Καρότα
Τα καρότα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για εβδομάδες, εφόσον διατηρούνται σωστά στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο. Είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε σνακ, χυμούς, σούπες και σαλάτες
Εκτός από την επιλογή λαχανικών με μεγάλη ανθεκτικότητα, η Anderson-Hayes συνιστά να κόβουμε και να καταψύχουμε μερίδες, να επαναχρησιμοποιούμε λαχανικά σε ζωμούς και σάλτσες και να οργανώνουμε εβδομαδιαίες συνταγές ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο.