Έρευνα αποκαλύπτει πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να καταναλώνουμε ζυμαρικά είναι να τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φάμε.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει μελέτη που παρουσιάστηκε από τη βρετανική εφημερίδα «The Standard», σε συνεργασία με το BBC και το Πανεπιστήμιο του Surrey.
Η έρευνα κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό εύρημα: τα κρύα ζυμαρικά ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα σε μικρότερο βαθμό από τα φρεσκομαγειρεμένα, ενώ τα ζυμαρικά που έχουν πρώτα ψυχθεί και μετά ξαναζεσταθεί, μειώνουν ακόμα περισσότερο την «έκρηξη» του σακχάρου, σχεδόν στο μισό.
Όταν τα ζυμαρικά βράζουν, το άμυλο «διαλύεται» μέσα στο νερό. Όταν όμως κρυώσουν, αυτό το άμυλο γίνεται πιο ανθεκτικό, με αποτέλεσμα να χωνεύεται πιο αργά και να απορροφάται πιο αργά η γλυκόζη. Έτσι, όπως αναφέρει η γαστρεντερολόγος και ερευνήτρια στο Inserm, Δρ. Μαρί-Κριστίν Μπουτρόν-Ρουόλ, αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο και η ενέργεια απελευθερώνεται σταδιακά.
Η αρχή αυτή δεν περιορίζεται στα ζυμαρικά. Το ίδιο ισχύει για το ρύζι, τις πατάτες, το ψωμί ή ακόμα και τις μπανάνες. Για παράδειγμα, μια ελαφρώς άγουρη μπανάνα, έχει πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο σε σχέση με μια πολύ ώριμη, που δίνει πιο άμεσα σάκχαρα στον οργανισμό. Ομοίως, το ξερό ψωμί έχει μικρότερη γλυκαιμική επίδραση από μια ζεστή, φρεσκοψημένη φρατζόλα.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, θα βράσετε τα ζυμαρικά σας al dente και θα τα αφήσετε να κρυώσουν στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές σκεύος. Μπορείτε να τα φάτε κρύα, π.χ. σε σαλάτα ή να τα ζεστάνετε ελαφρώς, όχι όμως να τα ξαναβράσετε, γιατί έτσι χάνεται η θετική επίδραση του «ανθεκτικού» αμύλου.
Όσο για τη συντήρηση, αρκεί να αποθηκευτούν καθαρά, χωρίς σάλτσες, στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Μπορείτε να φτιάξετε μια φρέσκια σαλάτα τελευταία στιγμή με λίγο ελαιόλαδο, λαχανικά και πρωτεΐνη, όπως αυγό ή κοτόπουλο και να έχετε ένα πλήρες, ισορροπημένο βραδινό, που θα σας κρατήσει μέχρι το πρωί.