Διατροφή

Γλυκοπατάτα: Πώς να μαγειρέψετε το πεντανόστιμο θρεπτικό τρόφιμο

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας «μικρός θησαυρός» της φύσης.

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, Β- καροτίνη, μέταλλα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τις βρίσκουμε σε μία ποικιλία μεγεθών, αλλά και χρωμάτων, με τις πιο συνηθισμένες να είναι οι λευκές και οι πορτοκαλί. Όμως, μπορεί να τις δούμε και βιολετί, κόκκινες, αλλά και κίτρινες. Οι γλυκοπατάτες είναι ο μακρινός συγγενής της γνωστής μας πατάτας και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Όμως, γνωρίζουμε πως τα λαχανικά όσο μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχει τρόπος ώστε οι γλυκοπατάτες να διατηρήσουν όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται;

 Το χρώμα τους

Όταν τις διαλέγετε στο σούπερ μάρκετ, η ένταση του χρώματος της σάρκας της συσχετίζεται άμεσα με το θρεπτικό της περιεχόμενο, οπότε όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο καλύτερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες;

Το βράσιμο είναι εκείνο που μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής δύναμης των γλυκοπατατών, σε σύγκριση με το ψήσιμο και τον ατμό.
Αν συγκρίνουμε το ψήσιμο με το βράσιμό τους, το βράσιμο βοηθά στη λέπτυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων και στη ζελατινοποίηση του αμύλου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, ο γλυκαιμικός δείκτης των βρασμένων γλυκοπατατών είναι περίπου ο μισός, οπότε οι βρασμένες γλυκοπατάτες μας δίνουν λιγότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 Ο ρόλος της φλούδας τους

Η φλούδα της γλυκοπατάτας είναι άκρως θρεπτική. Μάλιστα, έχει σχεδόν δεκαπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από τη σάρκα της. Ωστόσο, η θρεπτική αξία της φλούδας δέχεται πραγματικό πλήγμα όταν ψήνεται, γεγονός που εξαφανίζει πάνω από τα δύο τρίτα των αντιοξειδωτικών, ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή το βράσιμο είναι συγκριτικά πολύ πιο ήπιο. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη γλυκοπατάτα. Το ψήσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει 80% πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης Α, διπλάσια από το βράσιμο. Επομένως, από διατροφική άποψη, για το μαγείρεμα της γλυκοπατάτας θα πρέπει να συνιστάται το βράσιμο αντί του ψησίματος.

Το βράσιμο μπορεί θεωρητικά να είναι καλύτερο, αλλά οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά υγιεινές σε όποια μορφή κι αν καταναλωθούν. Απλώς, φροντίστε να τις έχετε πλύνει πολύ καλά πριν τις μαγειρέψετε.

Διατροφή

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά