Διατροφή

Ακτινίδιο: Γιατί να το εντάξετε στη διατροφή σας – Τα οφέλη του για την υγεία μας

Ακτινίδιο: Γιατί να το εντάξετε στη διατροφή σας – Τα οφέλη του για την υγεία μας

Το ακτινίδιο έχει κάποιες ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία και τις οποίες δεν έχουν πολλές άλλες τροφές.

Και οι φυσικές ενώσεις στο ακτινίδιο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας.

Διαιτολόγος εξηγεί τα οφέλη του ακτινιδίου.

1. Το ακτινίδιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Οι ίνες στα φυτικά τρόφιμα διατηρούν την καλή πέψη. Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, με 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 1 φλιτζανιού. Μεγάλο μέρος των ινών του είναι στην φλούδα, οπότε απλά πλύνετε και κόψτε – μην ξεφλουδίζετε – το ακτινίδιο σας. Ναι, είναι απόλυτα ασφαλές να το φάτε με την φλούδα του!

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων:

  • Δίνει όγκο στα κόπρανα, ώστε να διέρχονται μέσω του παχέος εντέρου πιο εύκολα.
  • Μειώνει τη φούσκωμα και την πεπτική δυσφορία.
  • Μαλακώνει τα κόπρανα, κάνοντας πιο εύκολη την επίσκεψη στην τουαλέτα.
  • Επιταχύνει τη διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.

Επίσης περιέχει πολλά πρεβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια και ζύμες) να αναπτυχθούν στο έντερο.

Διαιτολόγος εξηγεί: «Η σωστή ισορροπία των προβιοτικών είναι σημαντική για πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των ασθενειών και της ρύθμισης των ορμονών σας. Και γνωρίζουμε ότι μια ισορροπία καλών βακτηρίων μπορεί να αποτρέψει τα πεπτικά προβλήματα, ορισμένες λοιμώξεις και καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι σημαντικά επειδή αποτελούν πηγή τροφής για αυτά τα υγιή βακτήρια».

2. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C

Τα πορτοκάλια παίρνουν όλη τη δόξα όσον αφορά την βιταμίνη C. Αλλά ένα μόνο ακτινίδιο περιέχει περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C από δύο πορτοκάλια.

Η βιταμίνη C:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
  • Μειώνει την κόπωση.
  • Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά με την σειρά τους μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.
  • Συμβάλλει στην σύνθεση κολλαγόνου στο δέρμα, το οποίο βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και στην διατήρηση πιο σφριγηλής και νεανικής επιδερμίδας.

3. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο και σε βιταμίνη Ε

Αυτή η βιταμίνη είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ακτινίδιο περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε.

Η διαιτολόγος λέει: «Το ακτινίδιο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Ε. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε στο ακτινίδιο είναι πολύ βιοδιαθέσιμη, δηλαδή ο οργανισμός μπορεί εύκολα να την χρησιμοποιήσει».

4. Αντιοξειδωτική ισχύς

Επειδή περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, το ακτινίδιο είναι επίσης μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τις βλάβες των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Η ειδικός λέει: «Η κατανάλωση πλούσιων σε αντιοξειδωτικά τροφών, όπως το ακτινίδιο, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις ορισμένους καρκίνους. Πάρτε τα αντιοξειδωτικά σας από ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, όχι συμπληρώματα. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα μπορούν να αποτρέψουν ασθένειες όπως μπορούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά σε φρούτα και λαχανικά».

Το ακτινίδιο και άλλα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα τους χειμερινούς μήνες. Τα αντιοξειδωτικά στο ακτινίδιο μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης και κρυολογήματος.

5. Το ακτινίδιο είναι καλή πηγή καλίου

Η καρδιά, τα νεφρά, οι μύες και τα νεύρα χρειάζονται κάλιο για να λειτουργούν σωστά. Και πολλοί δεν παίρνουν αρκετό από αυτόν τον σημαντικό ηλεκτρολύτη. Αλλά ένα ολόκληρο ακτινίδιο περιέχει 215 mg καλίου, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας σε μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο ή από ένα φλιτζάνι μαρούλι.

Η λήψη καλίου στη διατροφή σας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για τα εξής:

  • Καρδιαγγειακές καταστάσεις όπως υπέρταση και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Πέτρες στα νεφρά.
  • Οστεοπόρωση.
  • Διαβήτης τύπου 2.

Η ειδικός λέει: «Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων και των επιπέδων υγρών στο σώμα. Πολλοί παίρνουν πάρα πολύ νάτριο (αλάτι) στη διατροφή τους, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα καλίου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Τρώγοντας πλούσια σε κάλιο τρόφιμα και περιορίζοντας το νάτριο μπορεί να αποκαταστήσετε αυτήν την ισορροπία».

6. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ

Η ειδικός λέει: «Η βιταμίνη Κ συχνά υποτιμάται και αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία.  βιταμίνη Κ βοηθάει να διατηρήσει τα οστά ισχυρά και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη στεφανιαία νόσο, μια κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας”.

Ένα ακτινίδιο έχει 31 mcg βιταμίνης Κ, δηλαδή περίπου το 25-30% της καθημερινής σας ανάγκης σε αυτήν. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Κ είναι το σπανάκι, η λαχανίδα (kale), το μπρόκολο και η σόγια.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού