Διατροφή

Υδατάνθρακες: Πώς θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε μια υγιεινή διατροφή

Οι υδατάνθρακες έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Σίγουρα δεν είναι κακοί, αλλά κάποιοι μπορεί να είναι πιο υγιεινοί από άλλους.

Το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες για να λειτουργήσει καλά. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά. Οι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν επίσης υδατάνθρακες σε επεξεργασμένα τρόφιμα με τη μορφή αμύλου ή πρόσθετης ζάχαρης.

Οι κοινές πηγές φυσικών υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

Φρούτα

Λαχανικά

Γάλα

Ξηροί καρποί

Σιτηρά

Σπόροι

Φασόλια, αρακάς και φακές

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι υδατανθράκων:

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι η απλούστερη μορφή υδατανθράκων. Εμφανίζεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα είδη ζάχαρης περιλαμβάνουν τη ζάχαρη φρούτων (φρουκτόζη), την επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και τη ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη). Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα, όπως μπισκότα, ροφήματα με ζάχαρη και καραμέλες.

Αμυλο

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Αυτό σημαίνει ότι αποτελείται από πολλές μονάδες ζάχαρης συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το άμυλο υπάρχει φυσικά στα λαχανικά, τα δημητριακά και τα μαγειρεμένα ξερά φασόλια και μπιζέλια.

Φυτικές ίνες 

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σύνθετοι υδατάνθρακες. Εμφανίζεται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μαγειρεμένα ξερά φασόλια και μπιζέλια.

Πόσους υδατάνθρακες χρειάζεστε;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν οι υδατάνθρακες να αποτελούν το 45% έως 65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Έτσι, εάν λαμβάνετε 2.000 θερμίδες την ημέρα, μεταξύ 900 και 1.300 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες. Αυτό μεταφράζεται σε μεταξύ 225 και 325 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Μπορείτε να βρείτε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των συσκευασμένων τροφίμων στην ετικέτα Nutrition Facts. Η ετικέτα δείχνει τους συνολικούς υδατάνθρακες — οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, ολικά σάκχαρα και πρόσθετα σάκχαρα.

Υδατάνθρακες: Πώς ταιριάζουν σε μια υγιεινή διατροφή

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου του σώματος. Κατά τη διάρκεια της πέψης, τα σάκχαρα και τα άμυλα διασπώνται σε απλά σάκχαρα. Στη συνέχεια απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου είναι γνωστά ως σάκχαρο αίματος (γλυκόζη αίματος).

Από εκεί, η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος με τη βοήθεια της ινσουλίνης. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από το σώμα για ενέργεια. Η γλυκόζη τροφοδοτεί τις δραστηριότητές σας — είτε πρόκειται για τρέξιμο είτε απλά για αναπνοή και σκέψη. Επιπλέον γλυκόζη αποθηκεύεται στο συκώτι, στους μύες και σε άλλα κύτταρα για μελλοντική χρήση. Ή επιπλέον γλυκόζη μετατρέπεται σε λίπος.

Προστασία από ασθένειες

Μελέτες δείχνουν ό,τι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι διαιτητικές ίνες από ολόκληρα τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να προστατεύσουν από την παχυσαρκία, τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού και τον διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης απαραίτητες για τη βέλτιστη πεπτική υγεία.

Έλεγχος βάρους

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας. Ο όγκος τους και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες. Παρά τα όσα ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, λίγες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε υγιεινούς υδατάνθρακες οδηγεί σε αύξηση βάρους ή παχυσαρκία.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής και παρέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, ο συνδυασμός τους με λιπαρά και πρωτεΐνες στα γεύματα προάγει την αίσθηση του κορεσμού και μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενισχύοντας την προσπάθεια μας για απώλεια κιλών, αναφέρουν οι γιατροί της κλινικής Mayo.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού