Διατροφή

Αυτά είναι τα κοινά διατροφικά λάθη που «φρενάρουν» την απώλεια βάρους

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η προσπάθεια απώλειας βάρους με έναν υγιή, μακροπρόθεσμο, βιώσιμο τρόπο δεν είναι απλή διαδικασία.

Δεν υπάρχει μια μοναδική “θαυματουργή” λύση για την επίτευξη των στόχων μας. Πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τι χρειάζεται το σώμα μας, καθώς κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα, για να χάσουμε με επιτυχία βάρος.

Και μερικές φορές, ακόμη και όταν έχουμε κάνει αυτές τις αλλαγές, δεν χάνουμε τα κιλά που θέλουμε. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ξαφνικά δεν χάνουμε ούτε γραμμάριο. Είναι όμως ένα φυσιολογικό, υγιές μέρος της όλης διαδικασίας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μπορεί να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω κάποιων ύπουλων διατροφικών συνηθειών που δεν έχετε προσέξει.

Κοινά διατροφικά λάθη που μπορεί να σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Τρώτε υγιεινά τρόφιμα μεν, αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες, δε

Είναι ζωτικής σημασίας να τρώτε τροφές που όχι μόνο σας αρέσουν, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ορισμένοι διαιτολόγοι συνιστούν να μετράτε τις μερίδες σας για να μην υπερβάλλετε στις θερμίδες.

“Τροφές όπως ξηροί καρποί, βούτυρο ξηρών καρπών, χούμους και αβοκάντο είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σας κάνουν καλό στην υγεία. Αλλά περιέχουν περισσότερες θερμίδες από άλλους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες”, λέει η διατροφολόγος δρ. Amy Goodson.

«Πολλοί νομίζουν ότι άπαξ και κάποιες τροφές είναι υγιεινές, δεν έχει σημασία τι ποσότητες τρώνε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι σωστές μερίδες το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους».

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία σας, ειδικά εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

“Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, επειδή βοηθά στην αποβολή λίπους και στην οικοδόμηση άπαχων μυών, αλλά δυστυχώς, πολλοί τρώνε γεύματα που δεν έχουν αρκετή πρωτεΐνη”, λέει η διατροφολόγος δρ. Courtney D’Angelo.

Αυτό το λάθος της μη κατανάλωσης αρκετής πρωτεΐνης συχνά προέρχεται από ανθρώπους που είτε πιστεύουν ότι θα τους προσδώσει πολύ σωματικό όγκο, κάτι που δεν είναι αλήθεια, είτε απλά δεν είναι σίγουροι πώς να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

“Οι συστάσεις μου για τις πηγές πρωτεΐνης είναι στήθος κοτόπουλου, μπιφτέκι γαλοπούλας, λουκάνικο κοτόπουλου, ψάρι ή ένα χοιρινό φιλέτο”, λέει η δρ. D’Angelo.

“Πιθανότατα, αφού καταναλώσετε την πηγή πρωτεΐνης σας, θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ ή συνοδευτικών που είναι γεμάτα με υψηλές θερμίδες, ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και ούτω καθεξής”.

Μαγειρεύετε με πολύ λάδι

Ο τύπος και η ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε μπορεί να έχει ύπουλο αντίκτυπο στους στόχους σας για απώλεια βάρους.

“Το λάδι είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που κάνουν την πυκνότητα των θερμίδων ενός γεύματος να αυξάνεται σημαντικά”, λέει η διατροφολόγος δρ. Trista Best.

Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη λαδιού (και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων) μετρώντας πόση ποσότητα θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μία ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε ένα δοχείο ψεκασμού λαδιού αντί να ρίχνετε λάδι από το μπουκάλι.

Το μαγείρεμα χωρίς λάδι είναι επίσης μια επιλογή. «Για παράδειγμα, όταν σοτάρετε λαχανικά, συνήθως το κάνετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Ωστόσο, το σοτάρισμα με νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό χωρίς να κάνει ένα κατά τα άλλα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο να είναι πυκνό σε θερμίδες», λέει η δρ. Best.

Προσθέτετε ανθυγιεινές έξτρα σάλτσες και καρυκεύματα

“Μερικές φορές, προσθέτουμε τα αγαπημένα μας καρυκεύματα στα φαγητά μας για να βελτιώσουμε τη γεύση. Αλλά όταν το παρακάνουμε είναι ένα κρίσιμο λάθος που σας εμποδίζει να χάσετε βάρος”, λέει η δρ. D’Angelo.

“Για παράδειγμα, η προσθήκη σιροπιού στις τηγανίτες σας το πρωί μπορεί να έχει καλή γεύση αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή η επιπλέον ζάχαρη θα δώσει τον τόνο για την υπόλοιπη ημέρα σας, αναγκάζοντας το σώμα σας να λαχταράει περισσότερη ζάχαρη. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την προσθήκη σάλτσας σε ένα μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, το dressing στη σαλάτα, η μαγιονέζα στα σάντουιτς κλπ”, λέει η δρ. D’Angelo.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε πια καρυκεύματα, γιατί αυτό δεν θα ήταν καθόλου διασκεδαστικό! Αλλά η εύρεση μερικών πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων για τις συνηθισμένες επιλογές σας ή απλώς η απλή χρήση λιγότερων κάθε φορά μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού