Διατροφή

Νέα μελέτη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις για τα αναψυκτικά τύπου κόλα

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα για πολλούς μήνες μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της μνήμης και οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους.

Οι ερευνητές, από το πανεπιστήμιο της Νότιας Santa Catarina στη Βραζιλία, διαπίστωσαν, ότι οι δείκτες βιολογικού στρες αυξήθηκαν σημαντικά στον εγκέφαλο αρουραίων μετά από 68 ημέρες κατανάλωσης αναψυκτικών τύπου κόλα. Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Experimental Gerontology.

Η ομάδα των ερευνητών είχε ως στόχο να κατανοήσει το πώς τα αναψυκτικά μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο των τρωκτικών σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών και τον αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και γνωστικής εξασθένησης.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπινε όσο αναψυκτικό ήθελε με ελεύθερη πρόσβαση και σε νερό. Η δεύτερη ομάδα ελέγχου έπινε απλώς νερό. Διατηρήθηκαν σε αυτόν τον κύκλο για 67 ημέρες και θανατώθηκαν την 68η ημέρα για να αναλυθεί ο εγκεφαλικός τους ιστός. Πριν από τη θανάτωσή τους, οι αρουραίοι υποβλήθηκαν επίσης σε μια σειρά από τεστ λαβύρινθου, σχεδιασμένα για να αξιολογούν τη χωρική μνήμη και τη συμπεριφορά. Σκοπός ήταν να εντοπίσουν οι ερευνητές τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Στους νεαρούς αρουραίους (ηλικίας 2 και 8 μηνών), τα αναψυκτικά προκάλεσαν βλάβες στην μνήμη και οδήγησαν σε χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ λαβύρινθου, αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε στους μεγαλύτερης ηλικίας αρουραίους.
  • Κατά την ανάλυση εγκεφαλικού ιστού, ανακαλύφθηκαν υψηλότερα επίπεδα δεικτών οξειδωτικού στρες στα τρωκτικά όλων των ηλικιών που έπιναν κόλα, υποδηλώνοντας ότι τους συνέβαιναν βιολογικές αλλαγές. Οι νεότερης ηλικίας αρουραίοι ήταν πιο επιρρεπείς σε αλλαγές συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με νευροεκφυλισμό και γνωστικές βλάβες. Τα υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες συνδέονται επίσης ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Αν και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν συνδεθεί με παρόμοια αποτελέσματα, οι αρουραίοι που έπιναν αναψυκτικά δεν εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, υποδεικνύοντας ότι κάποιος άλλος μηχανισμός είναι εν ισχύ εδώ.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, εφόσον μόνο αρσενικοί αρουραίοι δοκιμάστηκαν σε αυτήν την μελέτη. Τα μελλοντικά πειράματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τα δύο φύλα και να αναζητούν τυχόν διαφορές, καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά ανταποκρίνονται διαφορετικά στους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού