Διατροφή

Οι κορυφαίες πρωτεϊνικές τροφές για την μείωση της χοληστερόλης

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης στην καθημερινή σας διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία σας και ευτυχώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη για να διαλέξετε.

 Αλλά για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, ή προσπαθούν να την έχουν πάντοτε υπό έλεγχο, η εύρεση των κατάλληλων πηγών πρωτεΐνης μπορεί να τους προκαλεί απορίες.

Οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, χοτ ντογκ, κ.λπ.) έχουν συνήθως υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερη LDL χοληστερόλη (το κακό είδος) και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη (το καλό είδος). Αλλά αν κάποιος κόψει αυτά τα κρέατα από τη διατροφή του -για να διαχειριστεί τη χοληστερόλη του- χωρίς να τα αντικαταστήσει με άλλες πρωτεΐνης, διατρέχει τον κίνδυνο να μην παίρνει αρκετή πρωτεΐνη τελικά.

Τις συμβουλές της στο θέμα δίνει η Lauren Manaker, διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Fueling Male Fertility.

Οι καλύτερες πρωτεΐνες για την μείωση της χοληστερόλης

Φασόλια

Αν ψάχνετε για μια πηγή πρωτεΐνης που δεν είναι υψηλή σε λιπαρά αλλά θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι, τα φασόλια είναι μια από τις πιο εύκολες και ευέλικτες επιλογές.

«Τα φασόλια είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης και η κατανάλωση τους συνδέεται με μείωση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται φυσικά στα φασόλια είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αυτής της πηγής πρωτεΐνης είναι ιδανική για όσους προσπαθούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους», λέει η Manaker.

Καρύδια

Μια χούφτα καρύδια για απογευματινό σνακ είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για την υγεία της καρδιάς.

“Τα καρύδια είναι ο μόνος ξηρός καρπός που είναι μια εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), του βασικού φυτικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια κάθε μέρα για δύο χρόνια μείωσαν μετρίως τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης”, λέει η Manaker.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Υπάρχει έρευνα που έχει συνδέσει την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και πρόσθετων σακχάρων με υψηλότερη χοληστερόλη. Αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική επιλογή υδατανθράκων για την μείωση της χοληστερόλης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

“Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, περιέχουν πρωτεΐνη μαζί με φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση κινόα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη καθώς και την απόκριση του ατόμου στη γλυκόζη”, σύμφωνα με την Manaker.

Φακές

Τέλος, αν ψάχνετε για ένα εύκολο, νόστιμο φαγητό για να προσθέσετε στο δείπνο σας, δοκιμάστε μια χορταστική μερίδα φακές. “Οι φακές είναι μια φυτική πηγή πρωτεΐνης που είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων, όπως οι φακές, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης”, λέει η Manaker.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού