Διατροφή

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης – Πότε είναι επικίνδυνο να τα φάτε

Στην κατάψυξη πιθανότατα έχετε διάφορα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, παγωτό, κρέας και έτοιμα τρόφιμα που σε κάποια φάση θα αποψύξετε για να τα μαγειρέψετε.

Εάν παρατηρήσετε ότι η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων έχει ήδη παρέλθει, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτό το τρόφιμο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η γεύση, το χρώμα και η υφή μπορεί να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Αυτό το άρθρο εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης.

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Οι κανονισμοί για τη χρονολόγηση προϊόντων διατροφής διαφέρουν ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πώληση τροφίμων μετά την ημερομηνία προϊόντος.

Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ημερομηνιών προϊόντων που μπορεί να δείτε στο φαγητό σας:

  • “Κατανάλωση πριν από” ή “Χρήση έως”: Η ημερομηνία κατά την οποία το προϊόν αναμένεται να διατηρήσει την βέλτιστη ποιότητά του
  • «Πώληση έως»: Η ημερομηνία κατά την οποία ένα κατάστημα πρέπει να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν, ώστε να αγοραστεί όσο αυτό εξακολουθεί να έχει την βέλτιστη γεύση και ποιότητα
  • “Κατάψυξη έως”: Πότε ένα τρόφιμο πρέπει να καταψυχθεί για να διατηρήσει κορυφαία γεύση και ποιότητα

Καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν είναι πραγματικές ημερομηνίες λήξης, ούτε υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν θα είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση εκείνη τη στιγμή.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η γεύση τους.

Σε αντίθεση με τα ευπαθή τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή πολύ μετά την ημερομηνία λήξης. Η αποθήκευση τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί τα μικρόβια (βακτήρια) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση.

Ωστόσο, εάν ο καταψύκτης ανοίγει συχνά και αφήνονται τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από -18°C, οι πιθανότητες αλλοίωσης αυξάνονται.

Αν και τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, ορισμένα ενδέχεται να μειωθούν σε ποιότητα και γεύση μετά από πολύ χρόνο στην κατάψυξη.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης

Αν και το φαγητό είναι συχνά ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλετε να το φάτε.

Η παρατεταμένη αποθήκευση ορισμένων τροφίμων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ή να έχουν αλλοιωμένη γεύση λόγω καύσης ή ξήρανσης στον καταψύκτη. Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, γίνετε δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιώντας τα σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, ή smoothies.

Εάν τα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί ακατάλληλα, ή έχουν αφεθεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες πάνω από -18°C, μπορεί να μην είναι ασφαλές να καταναλωθούν, ακόμη και αν το προϊόν δεν έχει λήξει. Εάν ένα τρόφιμο έχει μια σχεδόν ουδέτερη, ή σάπια μυρωδιά μετά την απόψυξη, είναι σώφρον να το πετάξετε επιτόπου.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα κατεψυγμένα σας τρόφιμα παραμένουν ασφαλή:

  • Κρατήστε ένα θερμόμετρο στην κατάψυξή σας για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία παραμένει στους -18°C.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στην κατάψυξή σας. Πάντα να κρυώνετε πρώτα στο ψυγείο προτού τοποθετήσετε τα μαγειρεμένα προϊόντα στην κατάψυξη.
  • Περιορίστε την συχνότητα με την οποία ανοίγετε την κατάψυξη.

Ακολουθεί μια λίστα με κοινά τρόφιμα και πόσο καιρό θα διατηρήσουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους σε μια κατάψυξη στους -18°C:

Φαγητό Διάρκεια αποθήκευσης
Φρούτα και λαχανικά 8-12 μήνες
Ωμά αυγά (χωρίς το κέλυφος) 1 χρόνος
Φαγητά κατσαρόλας και έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα 3-4 μήνες
Ωμός ή κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός 3-4 μήνες
Ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα 1 χρόνος
Ζυμαρικά, ή επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικο) 1-2 μήνες
Μαγειρεμένο ψάρι 4-6 μήνες
Ακατέργαστες μπριζόλες, ή ψητά 4-12 μήνες

Το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, διατηρεί την ποιότητά του πολύ περισσότερο, όταν είναι κατεψυγμένο σε ωμή κατάσταση, έναντι όταν είναι μαγειρεμένο. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία στο ωμό κρέας. Μόλις μαγειρευτεί, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει αφότου καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρόνος κατάψυξης των φρούτων και των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσής τους. Μερικά λαχανικά, όπως το λάχανο, οι πατάτες, το σέλινο και τα αγγούρια δεν παγώνουν καθόλου καλά. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό τα κάνει να γίνονται σαν πολτός μόλις αποψυχθούν.

Σημάδια ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν χαλάσει

Αν και τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση (με την προϋπόθεση ότι έχουν καταψυχθεί σωστά και σε ποιοτική κατάσταση), ακολουθούν ορισμένα προφανή σημάδια ότι μπορεί να έχουν χαλάσει:

  • Έγκαυμα κατάψυξης. Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί στον αέρα. Το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και να έχει ανεπιθύμητη υφή. Εάν μόνο μικρά τμήματα του φαγητού έχουν καεί στην κατάψυξη, μπορείτε απλώς να τα κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο.
  • Μυρωδιά. Μόλις αποψυχθεί, κάντε μια δοκιμή όσφρησης. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε είναι καλύτερο να το πετάξετε.
  • Υφή. Μια χυλώδης ή γλοιώδης υφή είναι ένας δείκτης αλλοίωσης που προκαλείται από βακτήρια.
  • Χρώμα. Το χρώμα δεν είναι ο μοναδικός δείκτης αλλοίωσης, αφού πολλά φρέσκα τρόφιμα αλλάζουν χρώμα μόλις παγώσουν. Το ξεθώριασμα ή μια σκουρόχρωμη όψη ενός τροφίμου εκτός από τις αλλαγές στη μυρωδιά ή την υφή μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού