Διατροφή

Μην βάζετε ποτέ αυτές τις τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου – Δείτε τι κίνδυνος υπάρχει

Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας και πολλά άλλα.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένα άλλο κλειδί για την καλή υγεία σας είναι ο ασφαλής διαχωρισμός αυτών των τροφίμων, έτσι ώστε να μην μολύνουν το ένα το άλλο και να μην αναπτύξουν επιβλαβή βακτήρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο κάθε φορά που βάζετε κάποιες συγκεκριμένες τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου σας. Λένε ότι κάνοντας αυτό το απλό λάθος στην συντήρηση των τροφών αυτών, μπορεί να εξαπλωθούν επικίνδυνα βακτήρια, που προκαλούν σοβαρές τροφικές ασθένειες.

Ποτέ μην αποθηκεύετε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά στο επάνω ράφι του ψυγείου

Το ωμό κρέας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μόλυνσης των τροφίμων, οπότε οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν το αποθηκεύετε στο ψυγείο σας. «Αποθηκεύστε φρούτα και λαχανικά μακριά και ποτέ δίπλα, ή κάτω από ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Από αυτές οι τροφές στάζουν χυμοί, που μπορεί να έχουν μικρόβια”, προειδοποιούν τα CDC.

Αυτή η προειδοποίηση συνοδεύεται από μια εικόνα-παράδειγμα ενός ασφαλώς οργανωμένου ψυγείου:

Τα συσκευασμένα τρόφιμα βρίσκονται στο επάνω ράφι, τα γαλακτοκομικά φυλάσσονται χωριστά από τα φρούτα και τα λαχανικά και το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά βρίσκονται με ασφάλεια στο κάτω ράφι.

Είναι επίσης σώφρον να διατηρείτε πάντοτε το κρέας στην αρχική του συσκευασία μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Επιπροσθέτως μπορείτε να το τυλίξετε σε μια πρόσθετη πλαστική σακούλα ή να το έχετε μέσα σε κάποιο δοχείο, για να αποφύγετε τις διαρροές των χυμών και τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες

Εάν έχετε συνηθίσει να αποθηκεύετε στο ψυγείο όλα τα τρόφιμα μαζί, κινδυνεύετε από σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά μπορούν, μεταξύ άλλων, να περιέχουν τα επικίνδυνα βακτήρια:

  • Salmonella
  • E. coli
  • Listeria
  • Clostridium Perfringens
  • Campylobacter

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, πυρετό, ναυτία, έμετο, διάρροια και άλλα.

Η λήψη πρόσθετων προφυλάξεων μπορεί να σας προστατεύσει

Αν και ο διαχωρισμός των τροφίμων στο ψυγείο είναι απαραίτητος, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, για να διασφαλίσετε τον ασφαλή χειρισμό των ζωικών προϊόντων:

  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά κρέατα και λαχανικά
  • Μην επιστρέφετε ποτέ το μαγειρεμένο κρέας σε μια πιατέλα που είχε προηγουμένως ωμό κρέας
  • Φροντίστε να πλένετε και να απολυμαίνετε τις σανίδες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη σας μετά τον χειρισμό του κρέατος
  • Μην πλένετε ποτέ το ωμό κρέας πριν το μαγειρέψετε: «Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να εξαπλώσει μικρόβια στον νεροχύτη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες», σύμφωνα με τα CDC.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού