Διατροφή

Νέα έρευνα: Aυτά τα ροφήματα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ζαχαρούχου ποτού την ημέρα μπορεί να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, NUTRITION 2022 LIVE ONLINE, που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Ιουνίου.

Ερευνητές από πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Harvard, εξέτασαν δεδομένα από 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, για σχεδόν 19 χρόνια παρακολούθησης.

Ήθελαν να δουν εάν υπήρχε ένα μοτίβο μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά και οι φρουτοχυμοί, και του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Διαπίστωσαν ότι:

  • Οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν τρία ή λιγότερα ζαχαρούχα ποτά τον μήνα.
  • Οι γυναίκες που έπιναν ένα, ή περισσότερα ζαχαρούχα ροφήματα καθημερινά είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι η 6η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Πριν από την μελέτη, τα στοιχεία δείχνουν ότι άλλες συνήθειες ροφημάτων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο και ο καφές, που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Longgang Zhao, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και υποψήφιο διδάκτορα στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η περικοπή των ζαχαρούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, αρκεί περισσότερες έρευνες να επιβεβαιώσουν αυτήν τη σύνδεση.

“Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ροφημάτων με νερό ή/και με καφέ/τσάι χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος”, δήλωσε ο Zhao.

Τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να διαταράξουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα υγείας

Οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι τα ζαχαρούχα ποτά θα αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, λόγω των παρενεργειών της ζάχαρης:

  • Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευαίσθητους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
  • Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης λίπους γύρω από το συκώτι.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι επιζήμιοι για την υγεία του ήπατος και έχουν συνδεθεί στενά με τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του καρκίνου του ήπατος:

Η μελέτη είναι περιορισμένη στο ότι είναι παρατηρητική: επισημαίνει μεν μια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του ήπατος και των ζαχαρούχων ποτών, αλλά δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ότι τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν καρκίνο.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η σύνδεση αυτή μπορεί να ισχύει για άλλους πληθυσμούς, όπως άνδρες και νεότερες γυναίκες.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού