Διατροφή

Τί μπορείτε να βάλετε στο φαγητό αντί για βούτυρο

Σε ποιον δεν αρέσει το βούτυρο; Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι νοστιμιά που δίνει στα φαγητά… είναι δύσκολο να αντισταθείς. Αν ωστόσο για λόγους διατροφής αναζητάτε μια εναλλακτική, ορίστε 3 υγιεινές επιλογές χωρίς ζωικά λίπη για υγιεινές συνταγές.

Πόσο καλά όμως γνωρίζετε το βούτυρο;

Το βούτυρο αποτελεί προϊόν ζωικής προέλευσης, μιας και παράγεται από το λίπος του γάλακτος, συνήθως από αγελαδινό ή πρόβειο, το λεγόμενο και «ανθόγαλα», κατόπιν μηχανικής κατεργασίας. Το κλασσικό, αλατισμένο βούτυρο αποτελείται από περίπου 80% λίπος, 15-17% νερό και το υπόλοιπο είναι αλάτι, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Η αλήθεια είναι πως η περισσότεροι το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας: μαγειρική και διατροφή. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια.
Λάδι καρύδας

Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:

  • 120 θερμίδες
  • 14 γραμμάρια ολικού λίπους
  • 0g υδατάνθρακες
  • 0g πρωτεΐνης
  • 0g σάκχαρα

Ιδανικό για: Οτιδήποτε! Το λάδι καρύδας είναι ένα πολύπλευρο υποκατάστατο του βουτύρου. Ειδικά σε γλυκές συνταγές θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το λάδι καρύδας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1. Ίσως μόνο παρατηρήσετε τα μπισκότα να βγαίνουν πιο τραγανά αλλά τα κέικ, το ψωμί και τα μάφιν πραγματικά δεν θα έχουν καμία διαφορά.
Ελαιόλαδο

Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:

  • 120 θερμίδες
  • 14 γραμμάρια ολικού λίπους
  • 0g υδατάνθρακες
  • 0g πρωτεΐνης
  • 0 σάκχαρα

Ιδανικό για: Μαγειρική. Λόγω της ξεχωριστής γεύσης του (είναι πιο πικρό), το ελαιόλαδο δεν είναι ιδανικό για συνταγές για ψήσιμο, εκτός αν είναι ιδανικά σχεδιασμένες να γίνουν με ελαιόλαδο.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο αντί για λιωμένο βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1.
Γιαούρτι

Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:

  • 15 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο ολικού λίπους
  • 0g υδατάνθρακες
  • 1g πρωτεΐνη
  • 0g σακχάρα

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού