Διατροφή

Φυτικές ίνες: Ένας θησαυρός της φύσης που βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών

Έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας αποτελούν οι φυτικές ίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι προασπιστές της καλής υγείας και ευεξίας έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο και καρκίνο, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την καλύτερη ψυχική διάθεση και πλήθος ακόμα ευεργετικών αποτελεσμάτων στη συνολική υγεία.

Στα παραπάνω πλειοδοτεί πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, η οποία εξέτασε την επίπτωση της πρόσληψης φυτικών ινών στη φλεγμονή και την καρδιαγγειακή νόσο, εστιάζοντας σε μια πληθυσμιακή ομάδα που, μολονότι υψηλότερου κινδύνου, έχει παραμεριστεί από τις σχετικές έρευνες· τους ηλικιωμένους που έχουν συγκρτικά υψηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Τα ευρήματα έδειξαν κατά τα προγενέστερα ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τη φλεγμονή και -κατ’ επέκταση όπως υπαγορεύουν επιστημονικές υποθέσεις- τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Εν προκειμένω, η επιστημονική ομάδα διεύρυνε το ερευνητικό πλαίσιο ώστε να διαπιστώσει επιπλέον αν τα αποτελέσματα διαφέρουν για ξεχωριστές πηγές φυτικών ινών, πώς σχετίζονται οι τελευταίες με πολλαπλούς φλεγμονώδεις δείκτες και εάν η φλεγμονή μεσολάβησε στη σχέση διαιτητικών ινών και καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα θετικά αποτελέσματα για την υγείας της καρδιάς και έναντι τις φλεγμονής εξασφαλίστηκαν κατά κύριο λόγο από φυτικές ίνες δημητριακών, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι δεν διαπιστώθηκε αντίστοιχος συσχετισμός με τις φυτικές ίνες φρούτων ή λαχανικών. «Πλέον γνωρίζουμε ότι φυτικές ίνες από δημητριακά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και ότι θα πρέπει [τα συμπεράσματα] να ελεγχθούν σε μελλοντικές πειραματικές μελέτες», ανέφερε ο Rupak Shivakoti, PhD, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Mailman.

Αναπάντητα παραμένουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, γιατί ο συγκεκριμένος μόνο τύπος φυτικών ινών πέτυχε τα θετικά αποτελέσματα αφενός και, αφετέρου, εάν οι φυτικές ίνες καθαυτές ή άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε τρόφιμα πλούσια σε ίνες εξασφάλισαν τα οφέλη για την υγεία.

Μέχρι στιγμής, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ίνες συνολικά πετυχαίνουν τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και το μεταβολικό προφίλ των λιπιδίων και της γλυκόζης, καθώς και με μεταβολές στη θρέψη και τον κορεσμό.

Για την πρόσφατη έρευνα αξιοποιήθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη κοόρτη ηλικιωμένων ατόμων, με λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τη φλεγμονή και την επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου. Από τους 4.125 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας το διάστημα 1989 – 1990, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξή της αλλά εμφάνισαν μετέπειτα έως τον Ιούνιο του 2015  -εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, θάνατος από αθηροσκλήρωση- συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και έδωσαν αιματολογικά δείγματα για να μετρηθούν οι δείκτες φλεγμονής.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού