Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική σκελετική διαταραχή που μειώνει την οστική αντοχή προκαλώντας κατάγματα ευθραυστότητας.

Η καλύτερη αντιμετώπισή της είναι η έγκαιρη ανίχνευσή της, δηλαδή πριν αυτή προκαλέσει κατάγματα.

Η διάγνωση γίνεται με τη φυσική εξέταση, το ιστορικό και τις εργαστηριακές εξετάσεις και κυρίως την οστική πυκνομετρία, χρήσιμη στη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στον ρόλο της διατροφής και της γυμναστικής.

“Πράγματι, η επαρκής πρόληψη ασβεστίου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, η αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και αναψυκτικών τύπου κόλα, η σωματική άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D, συνήθως αρκούν ως πρόληψη κατά τη νεαρή και μέση ηλικία”, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Σαρόπουλος -Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής και Υπεύθυνος Κέντρου Οστεοπόρωσης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Μετά την εμμηνόπαυση και στην τρίτη ηλικία, όμως, τα μέτρα αυτά, αν και απαραίτητα, συνήθως δεν επαρκούν για να εμποδίσουν την οστική απώλεια και μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό πρέπει ο έλεγχος της οστεοπόρωσης να εντάσσεται στο ετήσιο check up, ιδίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Στη χώρα μας έχουμε μια μεγάλη παρακαταθήκη, την μεσογειακή δίαιτα, η οποία συνδέεται με την ευζωΐα, τη μακροζωΐα και την ευεξία.

Eν τούτοις, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για τη συμβολή της στη σύνθεση του σώματος, ιδίως στους ηλικιωμένους που η σαρκοπενία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για κάταγμα ευθραυστότητας.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της με άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης“, επισημαίνει ο κ. Σαρόπουλος.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών επίσης είναι ουσιώδους σημασίας για τη διατήρηση της μυοσκελετικής λειτουργίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και τους άνδρες άνω των 50 ετών (γαλακτοκομικά, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας και ότι επιβάλλεται για τους χορτοφάγους).

Σημαντική είναι η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που να εξασφαλίζει ικανή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

Εάν η δίαιτα δεν περιέχει αρκετό ασβέστιο, εάν λαμβάνονται πραζόλες (γαστροπροστασία) οι οποίες ελαττώνουν σημαντικά την απορρόφησή του, ή χορηγείται αντιοστεοπορωτική αγωγή, τότε απαιτούνται συμπληρώματα.

Συνήθως λίγο κίτρινο τυρί, ένα γιαούρτι και ένα χάπι ασβεστίου αρκούν, ενώ με δύο μετρήσεις της βιταμίνης D το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) μπορεί κανείς να αξιολογήσει τις ανάγκες του οργανισμού.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ, χαλκού, ψευδαργύρου, φωσφόρου, σιδήρου ή λιπαρών οξέων, αν και πολυδιαφημιζόμενα, συνήθως δεν χρειάζονται”, τονίζει ο κ. Σαρόπουλος.

Ο καφές είναι ευεργετικός και φαίνεται να βοηθάει στην οστική υγεία, αλλά και:

-στον σακχαρώδη διαβήτη,

-στις νόσους Parkinson και Alzheimer,

-στα καρδιαγγειακά νοσήματα και,

-στον καρκίνο.

Είναι προτιμότερος ο ελληνικός ή ο φίλτρου, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η ημερήσια κατανάλωση πάνω από 4 κούπες, καθώς μπορεί να αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα και συνεπώς να συμβάλλει στην οστεοπόρωση.

Καλό είναι να μην καταναλώνονται πάνω από 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα (2 κουτάκια μπίρας ή 2 ποτήρια κρασί 150 ml ή 45 ml άλλων οινοπνευματωδών ποτών, όπως τσίπουρo, ούζο, ουίσκι κ.λπ.).

Όσο κανείς μεγαλώνει οφείλει να παραμένει δραστήριος και κυρίως να περπατάει αλλά και να ασκείται με προγράμματα βελτίωσης της κινητικότητας, της δύναμης και της ισορροπίας.

Στα άτομα μάλιστα άνω των 75 ετών πρέπει να γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου των πτώσεων και παρεμβάσεις για τη μείωσή τους.

Η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της ηλικιακής ωρίμανσης.

Αρκετοί άνθρωποι διατηρούν καλή οστική μάζα και δομική ακεραιότητα στα 80 και 90 έτη τους.

Γι’ αυτό, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι άντρες άνω των 50 ετών με αυξημένη πιθανότητα οστεοπόρωσης πρέπει να ελέγχονται, καθώς σήμερα, υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης των συνεπειών της”, καταλήγει ο κ. Σαρόπουλος.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού