Διατροφή

Θέλετε να χάσετε κιλά; Βάλτε την κανέλα στην διατροφή σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κανέλα έχει υπέροχη γεύση, αλλά πόσοι ξέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους;

Κι όμως η κανέλα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, ενώ:

-δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα ,

-περιέχουν το 45% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγγανίου και,

-το 11% της ημερήσιας δόσης φυτικών ινών.

Επιπρόσθετα, η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσπεψίας και να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ έχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν την φλεγμονή.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την κανέλα στην ταρίχευση, ενώ στη μεσαιωνική Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως παράγοντας πλούτου στο τραπέζι των εύπορων οικογενειών.

Οι μάγειροι επίσης τη χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν το κρέας.

Στον 21o αιώνα, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών που μπορούν να έχουν:

-για την περίμετρο της μέσης οι δίαιτες που είναι υψηλές σε υδατάνθρακες.

Όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, το σώμα αποθηκεύει λίπος.

Δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να μεταβολίσει την ποσότητα της ζάχαρης ή του αμύλου που προσλαμβάνουμε.

Μετατρέπει, λοιπόν, τη ζάχαρη σε λίπος κι εμείς αποθηκεύουμε αυτό το λίπος.

Αυτή είναι μια απλή επιστημονική εξήγηση για το πώς παίρνουμε βάρος.

Η κανέλα καταπολεμά αυτό το πρόβλημα με την επιβράδυνση περίπου στο 1/3  του ρυθμού με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούν την αύξηση του σωματικού βάρους είναι σημαντικά μειωμένα.

Επειδή η τροφή περνάει από το στομάχι με πιο αργούς ρυθμούς, η κανέλα μάς κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποτρέπει την πιθανότητα να φάμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Ορισμένες μελέτες με επίκεντρο την κανέλα και το διαβήτη δείχνουν ότι όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, η κανέλα ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αυτό σημαίνει πως η ινσουλίνη γίνεται πιο αποτελεσματική στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Κι αυτό φυσικά είναι καλό για τον οργανισμό, γιατί όταν το σάκχαρο δεν μπορεί να μεταβολιστεί, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν :

-τις καρδιακές παθήσεις,

-το διαβήτη και,

-την τύφλωση.

Το πιο άμεσο αποτέλεσμα της υπερβολικής ζάχαρης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους.

Η κανέλα λοιπόν μπορεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο.

Μπορεί να μην καταφέρνει να ακυρώσει όλες τις συνέπειες της κακής διατροφής, όμως βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα κι έτσι ουσιαστικά βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα, είναι αρκετή για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία.

Μην υπερβαίνετε, όμως, τα δύο κουταλάκια του γλυκού, καθώς η κανέλα σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει αρνητικά αντί για ευεργετικά αποτελέσματα.

Δοκιμάστε την στο τσάι ή τον καφέ σας, ή με τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες, όπως το τοστ ή τηγανίτες.

Η κανέλα δεν είναι μόνο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι ιδανική για την ρύθμιση του βάρους σας και πρέπει να έχει θέση στη διατροφή σας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού