Διατροφή

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το γάλα

Ο γαστρεντερολόγος Αντρέι Ζαντβόρνοφ εξήγησε στο Sputnik σε ποιους πραγματικά κάνει καλό το γάλα, τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και αν πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όσο πιο πολύ μεγαλώνει κάποιος τόσο πιο δύσκολο γίνεται

Η λακτόζη, μια μορφή σακχάρου του γάλακτος, η οποία περιέχει έως και το 30% της ενεργειακής αξίας του γάλακτος, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.

Κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με την ηλικία.

Στα μικρά παιδιά, φυσιολογικά υπάρχει ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση και το οποίο διασπά τη λακτόζη που περιέχεται στο γάλα σε μόρια γαλακτόζης και γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται εύκολα από το λεπτό έντερο.

Ωστόσο, μεγαλώνοντας, το σώμα παράγει όλο και μικρότερες ποσότητες λακτάσης, η οποία δεν επεξεργάζεται σωστά το σάκχαρο του γάλακτος, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου δεν αλληλεπιδρά πλέον με τη λακτάση, αλλά με τα βακτήρια.

Κατά συνέπεια η λακτόζη δεν απορροφάται.

Εξαιτίας αυτού, μισή ώρα μετά την κατανάλωση των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη, μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως:

μετεωρισμός,

-πόνος,

-διάρροια, και είναι γνωστά με τον όρο «δυσανεξία στη λακτόζη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Γενετικού Κέντρου Genotek, το 48% των Ευρωπαίων έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Παγκοσμίως, αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πιο υψηλοί.

Για παράδειγμα:

στη Νοτιοανατολική Ασία, το σάκχαρο του γάλακτος δεν απορροφάται από το 98% του πληθυσμού, και,

το ένζυμο λακτάση εξαφανίζεται στα παιδιά ήδη από την ηλικία των πέντε ή έξι ετών.

-Πού βρίσκεται η λακτόζη

«Ωστόσο, η λακτόζη δεν βρίσκεται μόνο στο γάλα, αλλά και σε προϊόντα όπως το ανθότυρο, το τυρί, το ξινόγαλα, αν και σε μικρότερες ποσότητες, αφού διασπάται από τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος.

Το σάκχαρο του γάλακτος προστίθεται σε κάποια προμαγειρεμένα φαγητά, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, φάρμακα, ακόμα και σε αθλητική διατροφή», ανέφερε ο γαστρεντερολόγος Αντρέι Ζαντβόρνοφ.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τόσο υψηλή δυσανεξία στη λακτόζη και δεν αισθάνονται καλά καταναλώνοντας όχι μόνο ένα ποτήρι γάλα, αλλά ακόμη και ένα κομμάτι τυρί.

Εάν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα, κάποιος μπορεί να πίνει γάλα επί χρόνια, νιώθοντας κάποια μικρή ενόχληση και χωρίς να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει.

Εναλλακτική λύση

«Συχνά οι άνθρωποι, επειδή δε γνωρίζουν για τη δυσανεξία στο σάκχαρο του γάλακτος, απευθύνονται σε γιατρούς παραπονούμενοι για το φούσκωμα της κοιλιάς και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Φυσικά, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ασθένεια.

Το πρόβλημα είναι ότι ο οργανισμός απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι με τον σωστό τρόπο», τόνισε ο Ζαντβόρνοφ.

Αν πιστεύετε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας δημιουργούν κάποια προβλήματα, μπορείτε να κάνετε εξετάσεις, για παράδειγμα, ένα τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν ότι το σάκχαρο του γάλακτος απορροφάται ελάχιστα, τότε ένας γαστρεντερολόγος θα πρέπει να ρυθμίσει τη διατροφή σας και να αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία.

«Μια πιθανή λύση μπορεί να αποτελεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσανεξία στη λακτόζη θεραπεύεται.

Το γάλα χωρίς λακτόζη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτια, τυριά, κεφίρ χωρίς λακτόζη μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή», επεσήμαινε ο γαστρεντερολόγος  Ζαντβόρνοφ

Ποσότητα γάλακτος

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το γάλα περιέχει ζωικές πρωτεΐνες, βιταμίνη D, φώσφορο και ασβέστιο.

Για παράδειγμα, η χρόνια ανεπάρκεια ασβεστίου δημιουργεί οστεοπόρωση, αδυναμία στα μαλλιά και προκαλεί κατάγματα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Επιπλέον, το γάλα περιέχει:

-βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα,

-βιταμίνη Β12 η οποία είναι υπεύθυνη για το κεντρικό νευρικό σύστημα,

-κάλιο, που βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και,

-ριβοφλαβίνη (Β2).

Η ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα είναι έως και 200 ​​γραμμάρια.

Αυτή η ποσότητα θα αποτρέψει τη σαρκοπενία, που αποτελεί την αρχή χαλάρωσης και μετέπειτα απώλειας της μυϊκής μάζας του σώματος, καθώς και απώλεια της μυϊκής λειτουργίας, που αυξάνεται σταδιακά και σε συνάρτηση με την ηλικία.

Ταυτόχρονα όμως, το θετικό αποτέλεσμα χάνεται εάν η ημερήσια κατανάλωση είναι πάνω από 400 γραμμάρια.

(sputniknews. gr )

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού