Διατροφή

Δυσάρεστη αναπνοή: Αυτές είναι οι τροφές που την προκαλούν

Δυσάρεστη αναπνοή: Αυτές είναι οι τροφές που την προκαλούν

Η κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) προκαλείται από βακτήρια.

 Υπάρχουν πάνω 600 διαφορετικά βακτήρια στο στόμα δημιουργώντας ενώσεις θείου που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των βακτηρίων από άλλους και είναι πιο επιρρεπείς στη χαλίτωση.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι ιοί ή εχθρικά μικρόβια, ούτε είναι μολυσματικά, αλλά παράγουν άσχημη μυρωδιά θείου που είναι η κύρια αιτία της κακής αναπνοής.

 “Η δυσάρεστη αναπνοή είναι συχνά αποτέλεσμα ξηροστομίας, καθώς το σάλιο προστατεύει το στόμα από τα μικρόβια”, ανέφερε ο  βακτηριολόγος δρ. Harold Katz.

Το ξηρό στόμα είναι πιο συνηθισμένο το χειμώνα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει θέρμανση.

Οι καυστήρες αερίου και πετρελαίου αντλούν τον ξηρό αέρα.

Η πρόληψη της ξηροστομίας είναι το κλειδί για την εξάλειψη της πιθανότητας δυσάρεστης αναπνοής τον χειμώνα.

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα και την γρίπη το χειμώνα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή, καθώς και αυτά μειώνουν το σάλιο, αναφέρει ο βακτηριολόγος.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν την τάση να προκαλούν κακή αναπνοή περισσότερο από άλλα.

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και ζάχαρη επιβαρύνει την κατάσταση.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη κατανάλωση τυριών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, καθώς περιέχουν πολλές πρωτεΐνες.

Αυτές προτιμούν τα βακτήρια για να τρέφονται, όπως βέβαια και τη ζάχαρη.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών.

Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή συγκέντρωση ενώσεων θείου.

Είναι χημικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που παράγονται από τα βακτήρια της κακής αναπνοής”, λέει ο Katz.

Τροφές και ποτά όπως:

-οι ντομάτες,

-ο ανανάς,

-τα εσπεριδοειδή και,

-ο καφές, περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέων τα οποία προκαλούν ταχύτερη αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ο καφές περιέχει υψηλά επίπεδα οξέων που επιταχύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Αυτό δημιουργεί πικρή γεύση στο στόμα και στη συνέχεια οδηγεί σε κακή αναπνοή.

Ο καφές είναι επίσης διουρητικό που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να στεγνώσει στο στόμα.

Το γάλα στον καφέ επιδεινώνει την κατάσταση διότι περιέχει σάκχαρα.

Το αλκοόλ επίσης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση με αποτέλεσμα τη δυσάρεστη αναπνοή.

“Το σάλιο είναι ένα δώρο της φύσης σε εμάς.

Περιέχει φυσικά αντιμικροβιακά που μας προστατεύουν από πολλά βακτήρια.

Αυτά ευδοκιμούν και πολλαπλασιάζονται στις θερμές και ξηρές εσοχές του στόματος.

Αφού αναπαραχθούν σε μεγάλη ποσότητα, ακόμη και το βούρτσισμα μπορεί να μην είναι αρκετό για την πλήρη εξάλειψή τους”, επισημαίνει ο Katz.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν αλλεργία και βουλωμένη μύτη αναπνέουν από το στόμα τους τη νύχτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία και κακή αναπνοή.

Τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα τη νύχτα προκαλώντας κακή αναπνοή το πρωί.

Αντιμετώπιση

Μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει:

-το βούρτσισμα,

-το οδοντικό νήμα,

-το οδοντικό διάλυμα,

-τον καθαρισμό της γλώσσας και,

-τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα για να αναπληρώσετε το σάλιο.

Η χρήση του στοματικού διαλύματος χωρίς αλκοόλ μειώνει τα βακτήρια του στόματος.

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλλει στην παραγωγή σάλιου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της κακής αναπνοής.

  • Βουρτσίστε τα δόντια κάθε φορά μετά το φαγητό και χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα τακτικά. Το νήμα είναι σημαντικό διότι φτάνει ανάμεσα στα δόντια όπου οι οδοντόβουρτσες δεν μπορούν να φτάσουν.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα, στεγνώνει γρήγορα το στόμα και εισάγει τη νικοτίνη και την πίσσα, στα δόντια γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία ακόμη πιο δυσάρεστης οσμής.
  • Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ. Η καλύτερη στιγμή της χρήσης είναι πριν από τον ύπνο.
  • Για καθαρή γλώσσα χρησιμοποιήστε μια ξύστρα ή μια οδοντόβουρτσα και απλώστε απαλά κάποια οδοντόκρεμα στην επιφάνεια της γλώσσας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των αποβλήτων και της οσμής από τα βακτήρια που ζουν βαθιά στις θηλές της γλώσσας ενώ καταπραΰνουν τον ερεθισμό της γλώσσας.
  • Σταματήστε να τρώτε ζάχαρη η οποία τροφοδοτεί τα βακτήρια.

Ορισμένες τροφές θεωρείται ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή.

Για παράδειγμα, ο μαϊντανός που περιέχει χλωροφύλλη, μια ένωση με αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορεί να διασπάσει τις ενώσεις θείου που προκαλούν κακή αναπνοή.

Περιέχει ακόμα πολυφαινόλες που διασπούν τις δύσοσμες ενώσεις θείου στο στόμα.

Τα μήλα και το σπανάκι επίσης περιέχουν πολυφαινόλες.

Το προβιοτικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακή αναπνοή.

Τα προβιοτικά βακτήρια όπως  το lactobacillus bulgaricus και το streptococcus thermophilus, ανταγωνίζονται τα βακτήρια που συμβάλλουν στην κακή αναπνοή του στόματος.

Σημειώστε ότι μια αιτία για τη χαλίτωση μπορεί να είναι η έλλειψη ψευδαργύρου.

Ορισμένα προϊόντα στοματικής πλύσης περιέχουν ψευδάργυρο ως ενεργό συστατικό επειδή το μέταλλο είναι αντιμικροβιακό.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση ενός καθαρού, χωρίς βακτήρια στόματος.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού