Διατροφή

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το κακάο ανακουφίζει από την κόπωση

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κόπωσης των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής μελέτης σκοπιμότητας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο σε ποσοστό μεταξύ 70% – 85%, συνδέεται με τη βελτίωση της υποκειμενικά εκτιμώμενης κόπωσης σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν τις δυνατότητες του κακάο για την αντιμετώπιση της κόπωσης που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Στη μελέτη τους συμπεριέλαβαν 40 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση και εκδήλωναν την σχετική με αυτήν κούραση.

Τους συνέστησαν, λοιπόν, να πίνουν είτε ένα φλιτζάνι σκόνης κακάο με υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών αναμεμειγμένο με ζεστό γάλα ρυζιού, είτε μια άλλη εκδοχή κακάο με χαμηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών καθημερινά για έξι εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες:

να μην πάρουν οποιοδήποτε συνταγογραφημένο φάρμακο,

-να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα για 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του ροφήματος,

-σε γενικές γραμμές, όμως, να ακολουθούν τη συνήθη διατροφή τους.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική κόπωση καθώς και την ταχύτητα με την οποία τους κατέβαλλε στην έναρξη, στη μέση και στο τέλος της δοκιμής, ενώ σε καθημερινή βάση παρακολουθούσαν τη δραστηριότητά τους με βηματομετρητή και αξιολογούσαν την κούρασή τους σε μία κλίμακα από 1 έως 10, στις 10.00 το πρωί, στις 15.00 το μεσημέρι και στις 20.00 το βράδυ.

Μετά από έξι εβδομάδες:

– παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση στην κόπωση σε 11 από αυτούς που κατανάλωναν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή,

-σε σύγκριση με μόνο οκτώ από εκείνους που κατανάλωναν τη δεύτερη εκδοχή του ροφήματος.

Υπήρξε, επίσης, μια μέτρια επίδραση στην κόπωση, με εκείνους που έπιναν την πρώτη εκδοχή του κακάο να είναι σε θέση να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση στο περπάτημα διάρκειας έξι λεπτών.

Επιπρόσθετα:

εκείνοι που έπιναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή κακάο εμφάνισαν βελτίωση 45% στην υποκειμενικά εκτιμώμενη κόπωση, και,

80% βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματος.

Τέλος, τα συμπτώματα του πόνου βελτιώθηκαν περισσότερο στην ομάδα υψηλών φλαβονοειδών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, μπορούν να προσφέρουν μια απλούστερη διατροφική προσέγγιση σε ένα επίμονο και δύσκολο στη θεραπεία σύμπτωμα, το οποίο επηρεάζει εννέα στους 10 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

«Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και των συναφών παραγόντων σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής τους», σημειώνουν σχετικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται ακόμα περαιτέρω έρευνες για να υποστηρίξουν την εγκυρότητα της εν λόγω διαπίστωσης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού