Διατροφή

Χάστε κιλά: Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε για να πετύχετε τον στόχο;

Υπάρχουν δύο τρόποι αδυνατίσματος όταν κάποιος αποφασίσει να χάσει βάρος και να διαμορφώσει το σώμα του:

«Ο γρήγορος και ο σωστός».

Μονοφαγικές και χημικές δίαιτες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις λύσεις για γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους και ανήκουν στην πρώτη μέθοδο αδυνατίσματος.

Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στην αρχή, δυστυχώς είναι προσωρινά.

Και αυτό γιατί το σώμα μας αλλά και το «πνεύμα» μας εξαντλούνται σε τέτοιον βαθμό, ώστε να παραιτούμαστε γρήγορα από την προσπάθεια και να επιτυγχάνουμε τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα.

Γεγονός καθόλου ενθαρρυντικό βέβαια, καθώς το καλοκαίρι διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο σίγουρα θέλουμε και να διατηρήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα.

Αντ’ αυτού, η ισορροπία και η ποικιλία, χωρίς στερήσεις συγκεκριμένων τροφίμων, μάλλον αποτελούν την ευεργετικότερη λύση:

-Χάστε με αργό και σταθερό ρυθμό το βάρος σας, μειώνοντας ήπια τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων και εντάσσοντας την άσκηση στο ημερήσιο πρόγραμμά σας. Χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Ακόμη και για αυτούς που πιστεύουν όλον τον χειμώνα ότι το καλοκαίρι είναι μακριά και αναβάλλοντας τις επιθυμητές για αυτούς αλλαγές, υπάρχει χρόνος όχι μόνο να μπουν σε διαδικασία απώλειας βάρους, αλλά να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να αποκτήσουν διαφορετική στάση απέναντι στο φαγητό, ανεξαρτήτως εποχής,

-Αλλάξτε συνήθειες. Ξεκινήστε δοκιμάζοντας μία συνήθεια κάθε τέσσερις ημέρες. Κάθε φορά που κατακτάτε μία, τη διατηρείτε και προχωράτε στην επόμενη. Για να χάσετε απλά, σωστά και υγιεινά τρία έως πέντε κιλά μέχρι το καλοκαίρι.

Γρήγορες και απλές συμβουλές:

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό. Αναμφίβολα αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς παρέχει μεγάλο μέρος της ημερήσιας ενέργειας σε ένα απαιτητικό 24ωρο, ενεργοποιεί τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και «τακτοποιεί» κατά έναν τρόπο τα γεύματα της υπόλοιπης ημέρας.
    Καθιερώστε το πιάτο φρούτου για τα γεύματά σας. Η μικρότερη μερίδα είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.
  • Μην αμελείτε τη σαλάτα μαζί με το κυρίως γεύμα. Εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία του δέρματος που λαμβάνετε, θα νιώσετε κορεσμό με μικρότερη ποσότητα τροφής από το κύριο πιάτο. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα του ελαιολάδου.
  • Μην αποκλείσετε την κατανάλωση αμυλούχων τροφών (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), αλλά μειώστε την κατανάλωσή τους τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Σημασία εδώ έχει η ποσότητα και δευτερευόντως το είδος. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μην τρώτε ψωμί όταν το κυρίως πιάτο περιέχει πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια.
  • Φροντίστε για τις σωστές προμήθειες τροφίμων στο σπίτι και στο γραφείο (φρούτα, σαλάτες, δημητριακά). Προγραμματίστε τι θα φάτε την επόμενη ημέρα από την προηγούμενη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού και τις διατροφικές παρασπονδίες. Τα γεύματά σας πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση περίπου τρεις ώρες. Προσπαθήστε να τρώτε τα γεύματά σας σε ήρεμο περιβάλλον και με αργό ρυθμό και μην αμελείτε την κατανάλωση των ενδιάμεσων σνακ. Προσοχή όμως, μην μπερδεύετε το τσιμπολόγημα με την κατανάλωση οργανωμένων γευματιδίων. Προσπαθήστε να οργανώσετε τα σνακ σε μικρά φορητά δοχεία και να τα έχετε μαζί σας σε κατάλληλη θερμοκρασία.
  • Περιορίστε τα γλυκά. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς είναι επιρρεπείς στο οπτικό ερέθισμα και τρώνε ακόμη και όταν δεν το επιθυμούν πραγματικά, διώξτε τα γλυκά από το περιβάλλον στο οποίο κινείστε ή τοποθετήστε τα σε σημεία όπου δεν θα είναι ορατά. Επίσης, αν θέλετε να καταναλώσετε γλυκά σύμφωνα με τις συστάσεις (1/εβδ.), προτιμήστε απλά παρασκευασμένα γλυκά, όπως ένα απλό παγωτό, ζελέ με γιαούρτι, smoothies, παγωμένο γιαούρτι ή αντικαταστήστε τα απευθείας με φρούτα και ζελέ.
  • Αν βγείτε για φαγητό το μεσημέρι, το βράδυ προτιμήστε κάτι ελαφρύ (γιαούρτι με φρούτα, γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης, σαλάτα, φρουτοσαλάτα). Αν βγείτε το βράδυ επιλέξτε κοτόπουλο, άπαχο κρέας ή ψάρι με σαλάτα και μία φέτα ψωμί. Οταν τρώτε έξω μην ξεχνάτε τον κανόνα των τετάρτων. Το μισό πιάτο να περιέχει σαλάτα, το ένα τέταρτο την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο τέταρτο το συνοδευτικό (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες). Εχετε πάντα αυτή την αναλογία στο μυαλό σας. Προτιμήστε τρόφιμα που είναι ψητά, μαγειρευτά, στη σχάρα, βρασμένα. Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα.
  • Προσοχή στα καλοκαιρινά ποτά. Η σύσταση για την κατανάλωση αλκοολούχων για τις γυναίκες είναι ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες τους. Χρησιμοποιείτε αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.

Ενυδάτωση της επιδερμίδας

Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Εκτός από την κατανάλωση νερού, η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης:

-χυμών,

-ημίπαχου γάλακτος,

-τσαγιού,

-καφέ,

-σόδας, αλλά ,

-και με αρκετές τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού