Διατροφή

Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Υπάρχει λύση στην παχυσαρκία;

Ο ΟΗΕ, σε συνέλευσή του τον Οκτώβριο του 1980, όρισε τη 16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Στόχος ήταν η ενίσχυση του αγώνα κατά της πείνας και σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον υποσιτισμό, τη φτώχεια και την ανάπτυξη των τροφίμων και της γεωργίας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ακόμα τεράστιο πρόβλημα με τη φτώχεια των λαών, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται καθημερινά από την πείνα και τις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής.

Αντίθετα, στο δυτικό κόσμο, τα ποσοστά παχυσαρκίας προκαλούν ανησυχία και αποτελούν πλέον απειλή για την υγεία.

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες που δημιουργούν την ανάγκη ενασχόλησης του ανθρώπου με την τροφή και τη διατροφή του.

Η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικες, έφηβους και παιδιά.

Η χαοτική καθημερινότητα, οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη προσωπικού χρόνου και χρόνου ενασχόλησης με το φαγητό και η ελλιπής διατροφική εκπαίδευση των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον και τις σχολικές αίθουσες, έχουν οδηγήσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε συνολικά «κακές» διατροφικά επιλογές και υπερβολές, που σε συνάρτηση με την καθιστική ζωή, τη μοναξιά, την πίεση και ψυχολογικές μεταπτώσεις οδηγούν στην παχυσαρκία”, επισημαίνει ο κ. Ευμένης Καρααφυλλίδης -Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan Gener.

Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της παχυσαρκίας λοιπόν.

Περίπλοκη και σύνθετη η μέθοδος αντιμετώπισης, καθώς και η προσέγγιση μείωσης και διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους.

Πρώτο μέλημα, ο εντοπισμός και η διαχείριση της αιτίας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

-Έπειτα, ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, κατάλληλων για ισορροπημένη απώλεια.

“Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, είναι αναγκαία η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα, που σκοπό έχει την διατροφική αυτογνωσία και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών“, επισημαίνει ο κ. Καραφυλλίδης.

Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει.

Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου, για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει.

Μην υποτιμάτε την επιρροή της διατροφής στην υγεία σας συνολικά.

“Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών και την υιοθέτηση υγιούς σωματικού βάρους”, καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού