Διατροφή

Αυτό το φρούτο έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ – Είναι και αφροδισιακό!

Ένα σημείο συνάντησης στη βραζιλιάνικη πόλη Maués, αποτελεί η «παρθένα» άμμος στην παραλία Ponta da Maresia.

Όσοι ξυπνούν νωρίς κατευθύνονται προς την παραλία με τα ζεστά νερά που δεν έχουν κύματα ή αλάτι, καθώς βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Maués-Acú στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου, περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τον ωκεανό.

Η παραλία έρχεται στην επιφάνεια για λίγους μήνες στη διάρκεια του χρόνου, από τον Αύγουστο και μετά, όταν ξεκινά η περίοδος ξηρασίας και τα επίπεδα των υδάτων του ποταμού πέφτουν. Αυτή την εποχή του χρόνου ξεκινά και η σεζόν του γκουαρανά, όταν το φρούτο της περιοχής Maués αρχίζει να ωριμάζει, με την κόκκινη φλούδα του να ανοίγει και να αποκαλύπτει τη λευκή σάρκα του και έναν μαύρο σπόρο που θυμίζει μάτι.Η Maués είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές που παράγουν γκουαρανά στη Βραζιλία. Η οικονομία και ο πολιτισμός της αναπτύχθηκε γύρω από το φρούτο αυτό, οι σπόροι του οποίου είναι πολύτιμοι για τις διεγερτικές και φαρμακευτικές ιδιότητές τους και φτάνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, καταλήγοντας σε ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά, αλλά και σε φάρμακα και καλλυντικά.

Είναι μια βιομηχανία εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία της Βραζιλίας σε ετήσια βάση.

Το γκουαρανά περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης – έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τους κόκκους καφέ, καθώς και άλλες διεγερτικές ουσίες που συνδέονται με βελτιωμένη νοητική απόδοση. Πολλές έρευνες διερευνούν τις δυνατότητές του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντικαταθλιπτικό, εντερικό ρυθμιστή και ακόμη και αφροδισιακό.

Η ιστορία του γκουαρανά

Η περιοχή Maués μπορεί να αποκληθεί «η γη του γκουαρανά», όμως η ιστορία του φρούτου προηγείται της πόλης. Οι αυτόχθονες Sateré-Mawé καλλιεργούν το γκουαρανά στα δάση των προγόνων τους για χιλιετίες. Ήταν οι πρόγονοί τους εκείνοι που εξημέρωσαν το είδος, έμαθαν τις ιδιότητές του και ανέπτυξαν καλύτερες τεχνικές καλλιέργειας και επεξεργασίας.

Ήταν μόλις 352 χρόνια πριν ωστόσο που το πρώτο γραπτό κείμενο για το γκουαρανά εμφανίστηκε, όταν οι Sateré-Mawé ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με Ευρωπαίους. Ήταν το έτος 1669 και ένας Ιησουίτης ιερέας, ο João Felipe Betendorf, σε μία από τις πολλές αποστολές που τον έστειλε η Πορτογαλία για να ανακαλύψει τους θησαυρούς του Αμαζονίου, έγραψε για ένα μικρό φρούτο, το οποίο οι Sateré-Mawé αποξήραναν και συνέθλιβαν, δημιουργώντας μπάλες που άξιζαν για εκείνους «όσο ο χρυσός για τους λευκούς».

Τον 18ο αιώνα, οι Πορτογάλοι άποικοι περιέγραψαν το φρούτο ως το «πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο» των Sateré-Mawé και μίλησαν για τη χρήση του ως νόμισμα σε πληρωμές. Τον 19ο αιώνα το φρούτο έφτανε στη Βολιβία, την Αργεντινή, ακόμη και την Ευρώπη, όπου το «εκτίμησαν ιδιαίτερα» άνθρωποι της επιστήμης στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου το 1862.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού