Διατροφή

Δυσκοιλιότητα και διατροφή

H δυσκοιλιότητα είναι μία από τις πιο συχνές εντερικές παθήσεις στις δυτικές κοινωνίες και συμβαίνει σ΄ ένα ποσοστό 5-25% του πληθυσμού ανάλογα με τον προσδιορισμό της διαταραχής.

Στα παιδιά περίπου το 1/3 εξ αυτών στις ηλικίες από 6-12 έτη παραπονιούνται για δυσκοιλιότητα σε οποιοδήποτε έτος κι αν εξετάσουμε.

Οι προσδιορισμοί της δυσκοιλιότητας είναι συνήθως αρκετά υποκειμενικοί όμως τις πιο πολλές φορές περιλαμβάνουν σκληρά κόπρανα, δύσκολη αφόδευση και μεγάλες κινήσεις του εντέρου σε σπάνια κλίμακα.

Στους ενήλικες η φυσιολογική συχνότητα μπορεί να ποικίλει από μία κένωση κάθε τρεις ημέρες έως 3 κενώσεις την ημέρα”, αναφέρει η κ. Παναγιώτα Τριγώνη – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Οι πιο κοινές αιτίες δυσκοιλιότητας σε υγιή άτομα αποτελούν:

• Επανειλημμένη αδιαφορία απέναντι στο ερέθισμα για αφόδευση
• Περιορισμένη κατανάλωση φυτικών ινών
• Περιορισμένη πρόσληψη υγρών
• Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα
• Χρόνια χρήση καθαρκτικών

Η νευρική υπερένταση και το άγχος ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να επίσης να προέλθει από ένα αριθμό οργανικών αιτιών (π.χ. παρενέργειες φαρμάκων, εγκυμοσύνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.).

Αντιμετώπιση

Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών. Η συσταθείσα ποσότητα ινών είναι περίπου 14γρ/1000 θερμίδες.

Η δίαιτα μιας ενήλικης γυναίκας θα πρέπει να περιέχει περίπου 25γρ φυτικών ινών καθημερινά, ενώ ενός άνδρα περίπου 38 γρ (Ινστιτούτο Ιατρικής, 2002).

Για τα παιδιά οι αντίστοιχες προτεινόμενες ποσότητες κυμαίνονται από 19-25 γρ καθημερινά.
Αύξηση της κατανάλωσης υγρών σε ποσότητα ίση με τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα
Συστηματική άσκηση, η οποία συμβάλει στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου. Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα μπορούσαν να φανούν ευεργετικά.

Οι ίνες μπορούν να προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι μόνο πλούσια σε ίνες, αλλά είναι και εξαιρετικές πηγές βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και αρκετών φυτοχημικών.

Παρόλα αυτά μεγάλες ποσότητες πάνω από 50 γρ την ημέρα δεν είναι αναγκαίες και μπορούν μάλιστα να αυξήσουν την κοιλιακή διάταση και το υπερβολικό φούσκωμα σε κάποια άτομα“, επισημαίνει η κ. Τριγώνη.

Η σταδιακή εφαρμογή μιας διατροφής πλούσιας σε ίνες μπορεί να συμβάλει στην μείωση των δυσάρεστων παρενεργειών που περιλαμβάνουν:

-το φούσκωμα,

-τις κράμπες,

-την διάρροια και,

-το εντερικό γουργούρισμα.

Εάν τώρα χρησιμοποιούνται συμπληρώματα ινών, οι δόσεις θα ήταν χρήσιμο να διασκορπίζονται στα γεύματα, κυρίως σε δύο ή περισσότερες μικρές δόσεις την ημέρα, με παράλληλη αύξηση της πρόσληψης υγρών.

Οι διαταραχές του γαστρεντερικού που συνδέονται με την έναρξη της κατανάλωσης ινών συνήθως υποχωρούν μέσα σε 4-5 ημέρες”, καταλήγει η κ. Τριγώνη.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού