Videos

Βιταμίνη Β12: Τί πρέπει να ξέρετε για τη δοσολογία της πολυβιταμίνης (βίντεο)

Βιταμίνη Β12: Τί πρέπει να ξέρετε για τη δοσολογία της πολυβιταμίνης (βίντεο)
Οι ειδικοί λένε ότι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης Β12 στον οργανισμό είναι “μια διατροφική επιταγή με πιθανώς βαθιές ευεργετικές επιδράσεις”, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και για τα βρέφη.

Οι συστάσεις για βιταμίνη Β12 αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών, όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12, ή να καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12.

Βιταμίνη Β12: Έρευνα για την σωστή δοσολογία

Ερευνητές διερεύνησαν τρεις δοσολογίες ανάλογα με την ηλικία και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είχαν καλό δείκτη ΜΜΑ τους μετά τη δόση των 1.000 μικρογραμμαρίων/ημέρα (η καταστολής του ΜΜΑ είναι ένας δείκτης επάρκειας Β12). Αλλά στην έρευνα αυτή ελέγχθηκαν δοσολογίες 25, 100 και 1.000 μικρογραμμαρίων Β12 ανά ημέρα (mcg/ημέρα). Ίσως για κάποιους τα 250 mcg/ημέρα ή τα 500mcg/ημέρα να ήταν κατάλληλα.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν μια κατάλληλη δόση σε εκείνη την ηλικία και φαίνεται ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον περίπου 650 έως 1.000 mcg/ημέρα στους περισσότερους ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν γενικά τα 1.000 mcg/ημέρα μετά την ηλικία των 65 ετών.

Βιταμίνη Β12: Τι γίνεται στην εγκυμοσύνη και στην βρεφική ηλικία;

Οι συνέπειες της ανεπάρκειας Β12 μπορεί να είναι καταστροφικές στην βρεφική και παιδική ηλικία. Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα για τις εγκύους που ακολουθούν φυτική διατροφή. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κοινή ακόμη και χωρίς χορτοφαγική διατροφή. Περίπου το 25% των εγκύων δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε σχεδόν 33% μέχρι το τρίτο τρίμηνο κύησης. Αλλά, η απλή ανεπάρκεια δεν είναι τόσο κακή όσο η έλλειψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ατροφία, σε ένα βρέφος με χορτοφαγική ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Ευτυχώς, ακόμη και η σοβαρή ατροφία του εγκεφάλου μπορεί να αναστραφεί ουσιαστικά με την χορήγηση συμπληρωμάτων Β12, αλλά καλύτερα είναι να μην υπάρξει καν έλλειψη.

Αντικρουόμενες οδηγίες

Η λύση που προτείνει μια ομάδα Γάλλων παιδίατρων είναι να μην βάζουμε τα βρέφη σε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καθώς έτσι τα συμπληρώματα Β12 είναι απαραίτητα. Το 2016, δύο επαγγελματικές οργανώσεις, η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας και η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής, εξέδωσαν αντικρουόμενες οδηγίες. Η Αμερικανική Ακαδημία είπε ότι ακόμη και οι αυστηρά φυτικές δίαιτες είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, ενώ η γερμανική ομάδα επαναλαμβάνει τη γαλλική ομάδα, λέγοντας ότι επειδή οι φυτοφάγοι πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα Β12, δεν μπορούν να προτείνουν μια vegan διατροφή για έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες γυναίκες, βρέφη, παιδιά κι εφήβους.

Το θέμα μπερδεύεται περαιτέρω το θέμα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής φαίνεται να εγκρίνει και τους δύο τύπους διατροφής. Σε ένα μέρος συμφωνεί με την Ακαδημία των ΗΠΑ, ενώ σε άλλο μέρος ανέφερε ότι δεν πρέπει να συνιστάται η διατροφή vegan για παιδιά.

Όλοι συμφωνούν ότι μια συμπληρωματική φυτική διατροφή χωρίς βιταμίνη Β12 είναι μια κακή ιδέα. Όσοι τρώνε φυτικά, αλλά κυρίως οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, πρέπει να εξασφαλίζουν μια τακτική, αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12, δηλαδή συμπληρώματα Β12 ή τροφές εμπλουτισμένες με Β12.

Βιταμίνη Β12: Συστάσεις για έγκυες, βρέφη, θηλάζουσες κι ενήλικες

  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες μπορούν απλώς να ακολουθήσουν την σύσταση των 50 mcg/ημέρα για μη έγκυες ενήλικες, ή 2.000 mcg/εβδομάδα, αν και οι ειδικοί προτείνουν να χωριστούν αυτές οι δόσεις σε δύο μισά για να ενισχυθεί η απορρόφηση. Αφού απογαλακτιστούν τα βρέφη, μπορούν να ξεκινήσουν με 5 mcg/ημέρα.
  • Από 4 έως 10 ετών μπορούν να πάρουν την μισή δόση για ενήλικες των 25 mcg/ημέρα.
  • Στην συνέχεια στην ηλικία των 11 ετών μπορούν να πάρουν 50 mcg/ημέρα ή 2.000 mcg/εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν πάρετε πολύ Β12. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και θα απλά θα την αποβάλλεται στα ούρα.

Πηγή: https://nutritionfacts.org

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε