Διατροφή

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των νεφρών

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική για όλους.

Ωστόσο, τα άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία πρέπει να δώσουν ακόμα περισσότερη προσοχή στη διατροφή τους.

Οι σωστές επιλογές τροφών βοηθούν να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των νεφρών και να αποφευχθεί η πρόοδος της νεφρικής νόσου.

-Αντικαταστήστε την πολλή πρωτεΐνη με σπόρους και λαχανικά

Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει την πίεση στα νεφρά, επειδή η διάσπαση πρωτεϊνών έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ουρίας στην κυκλοφορία του αίματος.

Η κατανάλωση τροφών που είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρίας και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι νεφροί.

-Αντικαταστήστε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλότερες πρωτεϊνικές επιλογές, όπως:

-οι σπόροι και,

-τα λαχανικά.

-Eπενδύστε στους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δίαιτας για τα νεφρά.

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για να χάσουν βάρος, όμως οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στο σώμα που του είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά.

Τα άτομα με νεφρική νόσο ή νεφρική βλάβη πρέπει να διατηρούν τα ενεργειακά τους επίπεδα με απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

-ψωμί ολικής αλέσεως,

-καστανό ρύζι και,

-μερικά λαχανικά.

Οι καλοί απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στα φρούτα.

-Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως:

-κέικ,

-πίτες,

-μπισκότα,

-καραμέλες και,

-αρτοσκευάσματα.

-Μειώστε το αλάτι

Η παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με νεφρική δυσλειτουργία.

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά, το νάτριο δεν απεκκρίνεται σωστά στα ούρα.

Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

-Αποφύγετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως:

-τα τσιπς,

-το μπέικον,

-το ζαμπόν,

-το τυρί,

-οι κονσερβοποιημένες σούπες,

-τα κατεψυγμένα γεύματα,

-οι ζωμοί σε κύβους και,

-το επιτραπέζιο αλάτι.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που δεν περιέχουν αλάτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση στα τρόφιμα ,χωρίς αύξηση της πρόσληψης νατρίου.

-Περιορίστε τις τροφές που περιέχουν φώσφορο

Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για υγιή δόντια, οστά, μυς και νεύρα.

Ωστόσο, η μείωση της λειτουργίας των νεφρών καθιστά δύσκολο για τον οργανισμό να εξισορροπήσει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.

Όταν τα επίπεδα φωσφόρου είναι υψηλά, τα επίπεδα ασβεστίου μειώνονται, κάνοντας το σώμα να δεσμεύει ασβέστιο από τα οστά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

-εύθραυστα οστά και,

-πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις.

Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, όπως:

-το τυρί,

-τις σαρδέλες,

-τα αναψυκτικά τύπου κόλα και,

-το φιστικοβούτυρο.

Προτιμήστε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, όπως:

-μπρόκολο,

-μη αλκοολούχα ποτά και,

-κολοκυθάκια.

-Διατηρήστε κανονικά επίπεδα καλίου

Οι νεφροί που λειτουργούν σωστά, συνήθως διατηρούν το κάλιο στο σώμα σε κανονικό επίπεδο.

Όταν δεν λειτουργούν σωστά, τα επίπεδα καλίου μπορεί να αυξηθούν και να προκαλέσουν:

-ακανόνιστο καρδιακό παλμό και,

-άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

Αποφύγετε:

-τις μπανάνες,

-το μπρόκολο,

-τη σοκολάτα,

-τις ντομάτες,

-το πεπόνι,

-τα δαμάσκηνα και,

-τα μανιτάρια, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου.

Οι εναλλακτικές επιλογές χαμηλού καλίου περιλαμβάνουν:

-μήλα,

-καρπούζι,

-αχλάδια,

-αγγούρια,

-σταφύλια,

-βακκίνια,

-κεράσια και,

-καρότα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού