Διατροφή

Γυναίκες και υγιεινή διατροφή -Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι επιλογές τροφίμων και ποτών που κάνετε κάθε μέρα επηρεάζουν την υγεία σας τώρα και αργότερα στη ζωή σας. 

Η συχνότερη επιλογή υγιεινών τροφών και ποτών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ή τη διαχείριση πολλών προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν τις γυναίκες.

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν μια γυναίκα τρώει υγιεινά, όλοι στο σπίτι της είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά.

Ποιες μοναδικές διατροφικές ανάγκες έχουν οι γυναίκες;

Οι γυναίκες έχουν κάποιες μοναδικές διατροφικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περισσότερων βιταμινών και μετάλλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. ή μετά την εμμηνόπαυση.

  • Θερμίδες. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες . Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν φυσικά λιγότερους μυς, περισσότερο σωματικό λίπος και συνήθως είναι μικρότερες. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται μεταξύ 1.600 και 2.400 θερμίδων την ημέρα. Οι γυναίκες που είναι πιο σωματικά δραστήριες μπορεί να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες. Μάθετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε κάθε μέρα , με βάση την ηλικία, το ύψος, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.
  • Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το ασβέστιο, ο σίδηρος και το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες.
  • Αναπαραγωγική υγεία. Οι γυναίκες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ή μετά την εμμηνόπαυση .
  • Προβλήματα υγείας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως κοιλιοκάκη  και δυσανεξία στη λακτόζη , καθώς και ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, όπως η αναιμία από έλλειψη σιδήρου .
  • Μεταβολισμός. Οι γυναίκες επεξεργάζονται ορισμένες ουσίες διαφορετικά και καίνε λιγότερες θερμίδες σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης από ό, τι οι άνδρες.

Οι διατροφικές ανάγκες των γυναικών αλλάζουν καθώς το σώμα μας αλλάζει σε διάφορα στάδια της ζωής μας.

  • Κατά την εφηβική ηλικία.  Τα κορίτσια ηλικίας 9 έως 18 ετών χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να χτίσουν γερά οστά και να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Τα κορίτσια χρειάζονται 1.300 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου και 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D κάθε μέρα. 8 , 9 Τα κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών χρειάζονται επίσης περισσότερο σίδηρο  από τα αγόρια (15 mg σε σύγκριση με 11 mg). 10
  • Νέοι ενήλικες. Τα έφηβα κορίτσια και οι νέες γυναίκες χρειάζονται συνήθως περισσότερες θερμίδες από ό, τι όταν ήταν νεότερες, για να στηρίξουν το αναπτυσσόμενο και αναπτυσσόμενο σώμα τους. Μετά από περίπου 25 ετών, ο μεταβολισμός της γυναίκας σε κατάσταση ηρεμίας (ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα της για να διατηρηθεί σε κατάσταση ηρεμίας) μειώνεται. Για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος μετά την ηλικία των 25 ετών, οι γυναίκες πρέπει να μειώσουν σταδιακά τις θερμίδες τους και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
  • Πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε περισσότερα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά από το συνηθισμένο για να υποστηρίξετε την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και φολικό οξύ . Πολλοί γιατροί συστήνουν προγεννητικές βιταμίνες ή συμπλήρωμα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλά προγράμματα ασφάλισης υγείας καλύπτουν επίσης συμπληρώματα φυλλικού οξέος που  συνταγογραφήθηκαν από το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει επίσης να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα είδη ψαριών . Μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ενότητα Εγκυμοσύνη.
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Συνεχίστε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα ενώ θηλάζετε. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πιείτε περισσότερο νερό. Οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να χρειάζονται περίπου 13 φλιτζάνια νερό την ημέρα. Προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που θηλάζετε και με κάθε γεύμα. Διαβάστε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού στην ενότητα Θηλασμός.
  • Μετά την εμμηνόπαυση. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων  μετά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη και οστεοπόρωση , μια κατάσταση που προκαλεί τα οστά σας να εξασθενήσουν και να σπάσουν εύκολα. Αυτό που τρώτε επηρεάζει επίσης αυτές τις χρόνιες ασθένειες. Συζητήστε με το γιατρό σας για σχέδια υγιεινής διατροφής και εάν χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να προστατέψετε τα οστά σας. Διαβάστε περισσότερα για το πώς τα πολύ χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν την υγεία σας στην ενότητα Εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται επίσης λιγότερες θερμίδες καθώς μεγαλώνουν, λόγω λιγότερων μυών και λιγότερης σωματικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο MyPlate Plan για να μάθετε  πόσες θερμίδες χρειάζεστε  με βάση το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

https://www.womenshealth.gov/healthy-eating/healthy-eating-and-women#6

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού