Διατροφή

Η σπουδαιότητα της διατροφικής υποστήριξης στα υπογόνιμα ζευγάρια

Η σπουδαιότητα της διατροφικής υποστήριξης στα υπογόνιμα ζευγάρια

«Θέλω να συλλάβω…», είναι κάτι που ακούς συχνά πλέον από χιλιάδες ζευγάρια σε όλο τον κόσμο.

Ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, το στρες, οι περιβαλλοντικοί και πολλοί ακόμα παράγοντες συμβάλλουν στην υπογονιμότητα των νέων ζευγαριών.

Άντρες και γυναίκες πλήττονται καθημερινά από αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γιατί απλά δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι!

-Πως μπορεί η διατροφή να συμβάλει στη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων σύλληψης με εξωσωματική γονιμοποίηση;

Εξετάζοντας πάντα όλες τις πτυχές που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της προσπάθειας, με εξαίρεση τις υποκείμενες ιατρικές αιτίες, που μπορούν να σταθούν εμπόδιο και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και το πλάνο θεραπείας του γυναικολόγου σας, προβλήματα όπως:

-το υπερβολικό ή ελλιπές βάρος,

-το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα,

-το στρες,

-μία μη φυσιολογική φλεγμονή και,

-η προστασία των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων μπορούν με τροποποίηση της διατροφικής σας συμπεριφοράς να τεθούν υπό έλεγχο.

Η διατροφή και ο ρόλος της στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Στα πλαίσια των τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης που σκοπό έχουν να βοηθήσουν υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, είναι σπουδαίο να μπείτε σε ένα κύκλο συνεδριών και να ακολουθήσετε συγκεκριμένα και εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα.

Τα οποία στοχεύουν στη βελτιστοποίηση τόσο της ποιότητας των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, τα οποία είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν σε ένα θρεπτικά πλούσιο περιβάλλον, όσο και της υγείας στο σύνολό της“, αναφέρει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης – BSC (HONS), MSC, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General, προσθέτοντας:

Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSC (HONS), MSC, NYSCDN

Η εξωσωματική γονιμοποίηση άλλωστε δεν είναι μόνο το να πάρεις ένα οποιοδήποτε ωάριο από τη γυναίκα, αλλά ένα υγιές ώριμο ωάριο“.

Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια έχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις σε αυτή την περίπτωση, πράγμα που σημαίνει την οικοδόμηση της διατροφής με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά ή την ένταξη συμπληρωμάτων, όπου είναι απαραίτητο.

Διατροφή – καίριας σημασίας για τη γυναικεία γονιμότητα

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε πολλά από τα κοινά θέματα γυναικείας υγείας, που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων:

-του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών,

-της ενδομητρίωσης και,

-των ινομυωμάτων.

Η πρόσληψη επαρκούς επιπέδου θρεπτικών συστατικών μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε υποκείμενη διατροφική έλλειψη, και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της ποιότητας των ωαρίων και στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη σύλληψη και την εμφύτευση“, τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης, για να επισημάνει:

Η καλή διατροφή είναι εξίσου σημαντική για τη μητέρα και το μωρό και παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη υγεία του μωρού σας και στη γνωστική του ανάπτυξη”.

-Μερικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα είναι:

-το φολικό οξύ,

-η Βιταμίνη C,

-η Βιταμίνη Ε,

-ο Ψευδάργυρος,

-το σελήνιο,

-οι φυτικές ίνες και,

-τα Ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.

Διατροφή – καίριας σημασίας για την ανδρική γονιμότητα

Η διατήρηση της υγείας γενικά, το βάρος και η διατροφική κατάσταση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά είναι συχνά δυνατό να βελτιωθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η μορφολογία και η κινητικότητά τους, σε μόλις 3 μήνες.

Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά από μια «έξυπνη» διατροφή μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο DNA του σπέρματος.

Έτσι σε μια προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όταν το σπέρμα είναι υγιές, αυξάνονται οι πιθανότητες της γονιμοποίησης και της υγιούς ανάπτυξης βλαστοκύστεων, της επιτυχούς εμφύτευσης και φυσικά της εγκυμοσύνης”, λέει ο κ. Καραφυλλίδης.

Μερικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα είναι:

-ο ψευδάργυρος,

-το σελήνιο,

-το χρώμιο,

-οι Βιταμίνες C, D, E, B και,

-οι L-αργινίνη και L-καρνιτίνη.

Προσοχή στην αυξημένη κατανάλωση σόγιας λόγω των φυτοοιστρογόνων“, αναφέρει ο κ. Καραφυλλίδης.

Συνιστώμενες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών

Οι συνιστώμενες ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών, ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη διατροφή και την κατάσταση της υγείας τους, γι αυτό και  πρέπει να ζητείται πάντοτε διαιτολογική συμβουλή.

Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να ξεκινήσει και η λήψη κάποιου συμπληρώματος, πάντοτε με την επίβλεψη και καθοδήγηση του ιατρού και του διαιτολόγου σας, εξηγεί ο κ. Καραφυλλίδης, για να αναφερθεί στην παραπληροφόρηση από τον καταιγισμό πληροφοριών:

-Παραπληροφόρηση – “Καταιγίδα” πληροφοριών ενίοτε ανυπόστατων

Οι υποψήφιοι γονείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας κατακλύζονται με πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή.

Ωστόσο, πολλές από αυτές είναι βασισμένες σε ανεπίσημα στοιχεία ή μεμονωμένες μελέτες.

Είναι σίγουρο, ότι καθώς η επιστήμη προχωρά, τα δεδομένα αλλάζουν.

Λόγω ευρείας πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπου δεν διαγράφονται όλες οι παλιές πληροφορίες, ούτε αξιολογείται ο όγκος των πληροφοριών, είναι πιθανό πολλοί να μπερδεύονται όταν ψάχνουν για απαντήσεις, καθώς, αυτές μπορεί να είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Η καλύτερη επιλογή είναι να στρέφεστε στην αναζήτηση αξιόπιστων πληροφοριών από πηγές με τεκμηριωμένες συστάσεις“, είναι η συμβουλή του κ. Καραφυλλίδη.

Με την ενημέρωση διαθέσιμη παντού είναι πιο σημαντικό από ποτέ, όλοι να καταλάβουν ότι δεν είναι όλες οι πληροφορίες εξίσου αξιόπιστες, και ότι μία μελέτη που δημοσιεύεται απλά σε μια εφημερίδα δεν αποτελεί ένδειξη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πρότυπο ενός υγιεινού γεύματος ή της σωστής προσέγγισης.

“Να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να επηρεάσετε το πόσο κοντά ή μακριά θα βρίσκεστε από το στόχο σας!”, καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού