Videos

Βίντεο: Aυτοί οι άνθρωποι απαγορεύεται να τρώνε όσπρια

Παρότι τα όσπρια είναι από τα πλέον ασφαλή τρόφιμα, αρκετοί είναι αυτοί που πρέπει να τα περιορίσουν ή να τα αποφεύγουν.

ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ για ασθενείς με δυσλειτουργίες των νεφρών, όπως οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Σε περιπτώσεις ατόμων με υψηλό ουρικό οξύ, ουρική αρθρίτιδα, γαστρεντερικών ασθενειών όπως το ευερέθιστο έντερο, προβλημάτων στο θυρεοειδή ή/και λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, η κατανάλωσή τους πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού.

Προσοχή στις αλλεργίες!

Η σόγια, ιδίως δε οι γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες της, καθώς και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτήν ή την περιέχουν ως συστατικό ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αντιδράσεων υπερευαισθησίας και αλλεργίες. Όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στη σόγια βιολογικής καλλιέργειας ή/και στα φιστίκια, έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και σε άλλα όσπρια, όπως π.χ. στα ρεβίθια.

Ξέρεις τι είναι η κυάμωση;

Άτομα με κληρονομική έλλειψη του ενζύμου G6PD, κάτι που διαπιστώνεται με μια απλή βιοχημική εξέταση, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κουκιών, διότι μπορεί να προκληθεί κυάμωση, δηλητηρίαση που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σου φέρνουν δυσπεψία;

Αρκετές φορές, ακόμα και σε άτομα με υγιές πεπτικό σύστημα, ορισμένα όσπρια μπορεί να είναι δυσκολοχώνευτα και κατά περίπτωση να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις, φούσκωμα, αέρια κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται εντονότερα σε όσους δεν τρώνε συχνά όσπρια ή τα καταναλώνουν σε υπερβολική ποσότητα.

Τι διευκολύνει την πέψη;

  • Η προσθήκη κατά το μαγείρεμα καρότων ψιλοκομμένων και αρωματικών, όπως σέλινου, δάφνης, μάραθου, θυμαριού κ.ά. Βοηθά επίσης η προσθήκη μουστάρδας σε σκόνη αλλά και το θρούμπι, το οποίο περιορίζει τα αέρια.
  • Ο περιορισμός ή η αποφυγή των όξινων σαλτσών, όπως π.χ. ντομάτας.
  • Η αποφυγή ταυτόχρονης κατανάλωσης δύσπεπτων τροφίμων όπως ζεστό ψωμί, παχιά αλλαντικά, ψάρια παστά και τυριά υψηλά σε λιπαρά, καθώς και τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικό φούσκωμα, όπως κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.
  • Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων οσπρίων ανά γεύμα, όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι, μασώντας τα αργά και καλά. Μην τα τρως πολύ ζεστά ή όταν είναι παγωμένα, π.χ. κατευθείαν από το ψυγείο.

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε