Διατροφή

Tα «κόλπα» για να δεις αν ένα ψάρι είναι φρέσκο

Τα ψάρια αδιαμφισβήτητα αποτελούν μια αρκετά «ευαίσθητη» τροφή η οποία χρειάζεται άμεση κατανάλωση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις. Ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι το πως θα καταλάβουμε αν το ψάρι που επιλέγουμε είναι φρέσκο. 

Το ήξερες ότι υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια σε ένα νωπό ψάρι που δηλώνουν πόσο φρέσκο είναι;

Και όμως, η αλήθεια είναι πως ακόμη και από τα μάτια του και από την πρώτη ματιά που θα του ρίξεις μπορείς να καταλάβεις πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο.

Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια για να ξεχωρίσεις τα φρέσκα ψάρια;

Γενική εμφάνιση: Ξεκινώντας, όταν αναζητάς το ψάρι που θα αγοράσεις, θα πρέπει να ελέγχεις το αν είναι λαμπερό με χρώματα ζωντανά και χαρακτηριστικά του είδους. Να είναι υγρό, όταν το ακουμπάς και να μην αφήνει στο δέρμα του αποτυπώματα των δακτύλων σου όταν το πιέζεις ελαφρώς. Το δέρμα του ψαριού θα πρέπει να είναι τεταμένο και καλά προσκολλημένο στη σάρκα, χωρίς να ζαρώνει.

Οσμή: Να ξέρεις πως η οσμή ενός φρέσκου αλιεύματος διαπιστώνεται καλύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα και τα βράγχια. Τα νωπά ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική των φυκιών της θάλασσας.

Κοιλιακή χώρα: Η κοιλιά του θα πρέπει να είναι κυλινδρική ή ελαφρά πιεσμένη στα πλάγια με λέπια γυαλιστερά. Να μην παρουσιάζει οποιαδήποτε αλλοίωση σε ότι αφορά το χρωματισμό και τη συνεκτικότητα και σε καμία περίπτωση να μη παρατηρείς τυμπανισμό (ναι, αμέ, έχουν και τα ψαράκια), ρωγμές ή κηλίδες.

Λέπια και πτερύγια: Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο αποτελούν τα λέπια του. Μπορεί εσύ να μη τα θέλεις, όμως είναι και αυτά μέρος του ψαριού. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά και γυαλιστερά, και να είναι δύσκολη η απόσπαση τους (να μη φεύγουν, δηλαδή με ένα τράβηγμα σου ή ένα χάδι σου)  Τα πτερύγια, επίσης,  θα πρέπει να είναι προσκολλημένα στο σώμα. Ένα tip ελέγχου για τα πτερύγια είναι να τα ανοίξεις και να περιμένεις να επανέρθουν αμέσως στη θέση τους.

Μάτια: Ο σοφός λαός λέει πως τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Αυτό να ξέρεις ισχύει και στα ψάρια. Θα πρέπει να είναι ζωντανά και λαμπερά, να καταλαμβάνουν ολόκληρο τον χώρο του ματιού και να μην θολώνουν. Η κόρη θα πρέπει να είναι μαύρη και η ίριδα να χρυσίζει.

Βράγχια: Σημαντικό κριτήριο φρεσκότητας αποτελούν και τα βράγχια. Να τσεκάρεις πάντοτε να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ρόδινο χρώμα, να είναι υγρά, λαμπερά και με ευχάριστη θαλασσινή οσμή.

Σάρκα: Η σάρκα του ψαριού σε ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, μιας που αυτή θα καταναλώσεις. Θα πρέπει να είναι λευκή ή ελαφρώς ροδαλήύε (ανάλογα το είδος), ελαστική χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ανθεκτική στην πίεση με τα δάχτυλα. Τέλος,  η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να αποχωρίζεται δύσκολα από τους γύρω μύες.

Ας δούμε, όμως, και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ψαριού που δεν είναι και τόσο φρέσκο.

Ένα υποβαθμισμένο ποιοτικά ψάρι έχει έντονη, δυσάρεστη οσμή, που συχνά θυμίζει αμμωνία και παρατηρείται κυρίως στα βράγχια, τα οποία καλύπτονται και από αδιαφανή βλέννη. Η επιφάνεια του σώματος του είναι γλοιώδης (αν το τοποθετήσεις στην παλάμη σου θα γλιστρήσει), αποχρωματισμένη και θαμπή.

Το σώμα του, γενικά δεν είναι στητό και λυγίζει όταν το ψάρι κρατηθεί με τα δάχτυλα σε οριζόντια θέση. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσεις ρυτιδιασμένο και αφυδατωμένο δέρμα που σχίζεται εύκολα. Τα λέπια του αποσπώνται εύκολα και τα πτερύγια εμφανίζονται γλοιώδη. Τέλος, τα μάτια του είναι βυθισμένα και γκρίζα και η σάρκα του έχει ελαφρώς καστανό χρώμα, ενώ τα σπλάχνα εμφανίζονται με σκοτεινό χρώμα κα συνήθως με ρωγμές.

Λοιπόν, τώρα ξέρεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο ψάρι την επόμενη φορά.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού