Διατροφή

Διατροφή και θηλασμός

Στην προσπάθεια να περιοριστεί η βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα, το ενδιαφέρον στράφηκε γενικά στη διατροφή των βρεφών και ειδικά στον βρεφικό θηλασμό.

Το μητρικό γάλα αποτελεί ιδεώδη τροφή για τα βρέφη.

Η σύστασή του είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, ενώ μεταβάλλεται διαρκώς για να καλύψει τις απαιτήσεις του μωρού, όσο αυτό μεγαλώνει.

Ο θηλασμός συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με κάθε άλλον εναλλακτικό τρόπο σίτισης.

Η επιτυχία του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή της λεχώνας.

Υπάρχουν πίνακες που καθορίζουν τις αυξημένες ανάγκες της θηλάζουσας, τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Η αξία αυτών των πινάκων είναι μάλλον θεωρητική.

Από την εμπειρία μου κατέληξα, πως σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται απλές, κατανοητές οδηγίες και εύκολα υλοποιήσιμες ώστε να μη φορτώνουν με επιπλέον άγχος τη μητέρα και το περιβάλλον της“, αναφέρει η κ. Άννα Τιμοθέου – Διαιτολόγος ΛΗΤΩ.

Οι οδηγίες αυτές συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Καταναλώστε ποικιλία τροφίμων σε μικρές ποσότητες και μην αποκλείετε κανένα τρόφιμο από το διαιτολόγιό σας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε σε εσάς και στο μωρό σας, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
  • Καθιερώστε μικρά και συχνά γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό απογευματινό, βραδινό, προ του ύπνου).
  • Προσπαθήστε το τελευταίο κυρίως γεύμα σας (βραδινό) να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.
  •  Επιδιώξτε τα φαγητά σας να είναι απλής μαγειρικής παρασκευής (βραστά, ψητά, σχάρας). Αποφύγετε τα τηγανιτά.
  • Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια γάλα ή αντικαταστήστε μέρος αυτού με γιαούρτι.
  • Φροντίστε τα γαλακτοκομικά σας να είναι πλήρη διότι τα αποβουτυρωμένα στερούνται των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D. Η βιταμίνη D συντίθεται και στον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Γι’ αυτό μη ξεχνάτε να εκτίθεστε στον ήλιο, για περίπου 15-20 λεπτά την ημέρα, στο πρόσωπο και στα χέρια, χωρίς αντηλιακό (όχι τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας).
  • Επιδιώξτε να έχετε στις σαλάτες σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα, μαρούλι, ρόκα, κ.α.) και καρότο για την εξασφάλιση προβιταμίνης Α και φυλλικού οξέος.
  • Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης. Παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του έντερου.
  • Δυο από τα καθημερινά σας φρούτα, κατά προτίμηση τα πρωινά, να είναι εσπεριδοειδή ( π.χ. πορτοκάλι ή χυμός πορτοκαλιού). Εξασφαλίζετε έτσι επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία μεταξύ των άλλων βοηθά και στην καλύτερη αφομοίωση του σιδήρου από τον οργανισμό σας.
  • Καλύψτε τις ανάγκες σας σε σίδηρο μέσω της κατανάλωσης ενός κόκκινου κρέατος, σχεδόν καθημερινά.
  • Για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, προτιμήστε ακτινίδιο ή δαμάσκηνο αντί άλλου φρούτου, προϊόντα ολικής άλεσης και προσθέστε all bran στο γάλα σας.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών τύπου cola στα 1-2 φλιτζάνια/ημέρα (αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε εντελώς). Καταναλώστε τα αμέσως μετά τον θηλασμό ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι τον επόμενο.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης καθώς και ανθρακούχων ποτών. Αποφύγετε τα υποκατάστατα ζάχαρης.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, περιορίστε τα στο 1 ποτό και κρατήστε μια απόσταση τουλάχιστον 2 ωρών έως τον επόμενο θηλασμό.
  • Αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής με εκχυλίσματα σόγιας. Περιορίστε την κατανάλωση προϊόντων με βάση τη σόγια (όπως τόφου και γάλα σόγιας).
  • Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τουλάχιστον 10-13 ποτήρια υγρών καθημερινά, εκ των οποίων 9-11 να είναι νερό.
  • Καταναλώστε λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρο, σαφρίδι, κολιό, γόπα, ζαργάνα), μια φορά την εβδομάδα. Περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
  • Αν καταλάβετε ότι κάποιο τρόφιμο επηρεάζει αρνητικά το μωρό σας (π.χ. του προκαλεί αέρια ή ανησυχία), σταματήστε να το καταναλώνετε για μερικές ημέρες. Ξαναδοκιμάστε το αργότερα και δείτε εκ νέου αν το επηρεάζει.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το μητρικό γάλα μεταφέρει μυρωδιές και γεύσεις της διατροφής σας, στο παιδί.

Αυτό βοηθάει στην ευκολότερη εξοικείωσή του με τις καινούργιες τροφές που θα προστεθούν αργότερα στη διατροφή του.

Επίσης μέσω του μητρικού γάλακτος, ο οργανισμός του βρέφους έρχεται σε επαφή με ίχνη από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα και έτσι το έντερό του αποκτά σταδιακά ανοχή σε αυτές.

Απώλεια βάρους των λεχώνων 

Όσον αφορά στην απώλεια βάρους που συχνά απασχολεί τις νέες μαμάδες, αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι, για την παραγωγή μητρικού γάλακτος απαιτείται ενέργεια, η οποία είναι μεγαλύτερη όσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Όταν η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά, χρειάζονται περίπου 650 θερμίδες/ημέρα μόνο για την παραγωγή γάλακτος“, τονίζει η κ. Τιμοθέου, καταλήγοντας:

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως η επαναφορά στο, πριν την εγκυμοσύνη, σωματικό σας βάρος είναι σχετικά εύκολη εφόσον θηλάζετε.

Δεν έχετε παρά να τηρήσετε τα όσα προαναφέρθηκαν, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Με τον τρόπο αυτό και οι αισθητικές σας ανάγκες θα ικανοποιηθούν και η προσφορά σας σε γάλα θα είναι επαρκής“.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού